Doi dintre noi: inside John Lennon s parteneriat incredibil de compozitie cu Paul McCartney

John Lennon a fost acut conștient de locul său în linia muzicală, și punctele forte și punctele slabe ale propriei sale compozitie. Tendința sa de a vorbi cu lovituri îndrăznețe – ” înainte de Elvis nu era nimic!”- a negat uneori atât varietatea operei sale, cât și moștenirea sa complicată.

Lennon ar fi împlinit 80 de ani pe 9 octombrie, iar recentul interviu al fiului său Sean cu Paul McCartney evidențiază câteva aspecte ale modului în care parteneriatul lor a modelat practica muzicală populară. McCartney își amintește că l – a văzut pe Lennon pe plan local – în autobuz, la coada de pește și chipsuri-înainte de faimoasa lor primă întâlnire la Woolton F Xvte, observând cu aprobare la momentul identificării născute a lui Lennon cu sub-cultura Teddy Boy.

important, mediul lor social comun a fost o bază importantă pentru parteneriatul muzical. Sean Lennon se întreabă, de asemenea, despre nesiguranțele tatălui său ca muzician și despre sentimentul că: „cumva nu a fost oficial un muzician adevărat și toți ceilalți au fost.”

răspunsul lui McCartney spune: „nu cred că niciunul dintre noi a fost, să vă spun adevărul. Și cred că a fost un lucru foarte bun, puternic despre noi, de fapt.”

o parte din semnificația Beatles ca fenomen, și parteneriatul Lennon-McCartney în cadrul acestuia, a fost că succesul său industrial și creativ copleșitor a ajutat la înrădăcinarea” trupei ” ca modus operandi pentru transformarea muzicii populare în monedă culturală comună.

modul de a face muzică autodidact, condus de colegi, care a apărut de la începutul rock and roll-ului și skiffle a fost solidificat pe măsură ce următoarea generație a exponenților săi-inclusiv Lennon și McCartney – a profitat de condițiile sociale relaxante pe măsură ce anii 50 au cedat locul anilor 60 și au închis decalajul dintre activitatea amatorilor și cea comercială.

joint ventures

Mick Jagger s-a referit odată la Beatles ca la un „monstru cu patru capete”. Într – adevăr, mitul creației proprii a The Rolling Stones-un tânăr Jagger și Keith Richards care reaprind o prietenie din copilărie la gara Dartford pentru o întâlnire întâmplătoare și un pachet de discuri blues – ocupă un loc similar în narațiunea istorică cu prima întâlnire a lui Lennon și McCartney.

un aspect important al modului în care au funcționat astfel de parteneriate este că, pe lângă faptul că au izvorât din muzica autodidactă și din viața socială dură, departe de cerințele formale ale școlii și ale societății adulte, au combinat ceea ce până acum erau adesea funcții separate-cea de compozitor și interpret. Acest lucru nu a fost cazul exclusiv în rock.

rolul compozitorului ca marker al autenticității în muzica rock – cântând propriile compoziții – a atras dintr-un izvor Romantic, care datează din secolul al 18-lea, artiștii ca sursă de inspirație și valoare dincolo de a fi simpli animatori. De asemenea, s-a inspirat din tradițiile populare, așa cum cântăreții – compozitori și-au afirmat individualitatea-Bob Dylan este un caz în acest sens.

dar a existat un sentiment tot mai mare de autenticitate în trupe, care rezidă atât în membri, cât și în muzică. A contat, de exemplu, când Ringo Starr a contractat amigdalită și a fost înlocuit pentru o parte a unui turneu în Australia de către bateristul înlocuitor Jimmy Nicol. Și parteneriatele de compoziție precum Lennon-McCartney și Jagger, Richards (așa cum au apărut în credite) au fost în centrul acestui lucru.

au fost, de asemenea, centrale pentru dinamica puterii în cadrul benzilor. A existat – și este – un avantaj financiar pentru a fi creditat ca compozitor, pe lângă faptul că este interpret în ceea ce privește drepturile și redevențele care se acumulează. O trupă este un parteneriat pe mai multe niveluri: social, creativ și financiar. Într-adevăr, unele acte și-au reorientat în mod deliberat aranjamentele pentru a explica acest lucru.

R. E. M., Red Hot Chilli Peppers și U2, de exemplu, au făcut un punct de a co-credita toți membrii trupei, indiferent de cine a scris o anumită melodie sau pasaj. Și Queen s-a mutat la un astfel de aranjament și departe de creditele compozitorilor individuali, parțial ca o modalitate de a reduce disputele intra-bandă despre ce melodii să aleagă ca single.

despărțindu-se

În cazul The Beatles, Lennon și McCartney încetaseră să mai compună melodiile cu câțiva ani înainte ca trupa să se despartă, deși, în calitate de Interpreți și colegi de trupă, au continuat să le ajute să le modeleze în procesul de producție. Tensiunile pe una dintre aceste axe ar putea fi durabile. Beatles au luat căi divergente pe măsură ce anii 60 au continuat, așa cum este destul de natural pentru prietenii de la școală, pe măsură ce se deplasează prin maturitate și încep familii. dar până la sfârșitul deceniului, divergența simultană în căile creative, sociale și financiare a făcut parteneriatul imposibil de gestionat. „Diferențele muzicale” sunt adesea denumite în glumă ca un proxy pentru vrăjmășia personală. Dar, într-adevăr, diferitele fire sunt adesea greu de dezlegat pe deplin.în cele din urmă, Lennon și McCartney s-au completat reciproc ca personalități și ca muzicieni. Facilitatea melodică a lui McCartney s-a netezit peste unele dintre marginile mai aspre ale lui Lennon. Pietrișul lui Lennon a adăugat textură și a dospit unele dintre tendințele mai zaharine ale lui McCartney.

moștenirea lor, totuși, a fost mai mult decât muzicală. Succesul lor a coincis și a ajutat la modelarea unei explozii a culturii tineretului atât ca întreprindere creativă, cât și comercială.

Nu putem ști, desigur, ce s – ar fi întâmplat dacă Lennon ar fi trăit până la 80 de ani, mai ales având în vedere că – problemele lor de afaceri se retrag în trecut-relația sa personală cu McCartney devenise din nou mai caldă odată cu debutul anilor 1980. cu hurly-voinic de Beatles în spatele lor, au găsit un numitor comun asupra problemelor mai prozaice ale vârstei mijlocii.

cum spunea McCartney:

discutam despre cum se face pâinea. Doar chestii obișnuite, știi. Avusese un copil până atunci – îl avusese pe Sean-ca să putem vorbi despre bebeluși și familie și pâine și alte chestii. Așa că a făcut-o un pic mai ușor, faptul că am fost prieteni.

dar faptul că evoluția lor ca compozitori și prieteni a avut loc în tandem este încă resimțită în apariția unor întreprinderi muzicale populare din curțile școlare și grupuri tinere de colegi din rock și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *