+ Metotrexat-Canadian Hair Loss Foundation

principalele utilizări în căderea părului: alopecia areata, lupus discoid, rareori pseudopelade și lichen planopilaris

Ce este metotrexatul?

 • metotrexatul este o pastilă care este utilizată pentru a „liniști” sistemul imunitar. Este, de asemenea, utilizat ca un tip de tratament pentru cancer. spre deosebire de multe pastile, metotrexatul este utilizat doar o dată pe săptămână.

care este doza de metotrexat?

 • medicul dumneavoastră vă va recomanda doza de metotrexat. În mod normal, medicamentul este utilizat la o doză de 15-25 mg o dată pe săptămână
 • metotrexatul nu este utilizat zilnic
 • o altă vitamină cunoscută sub numele de acid folic (5 mg) este utilizată în celelalte zile ale săptămânii (în ziua în care metotrexatul nu este utilizat)

cine nu ar trebui să utilizeze metotrexatul?

discutați cu medicul dumneavoastră dacă metotrexatul poate fi potrivit pentru dumneavoastră. Metotrexatul nu trebuie utilizat în următoarele situații:

 1. bărbați care încearcă să aibă un copil
 2. femei care sunt însărcinate, încearcă să rămână gravide sau alăptează
 3. pacienți care încearcă să conceapă un copil (femeile trebuie să aștepte 1 lună și bărbații la 3 luni după oprirea metotrexatului)
 4. pacienți cu afecțiuni hepatice
 5. pacienți cu afecțiuni renale
 6. pacienți cu diabet zaharat, obezitate, alcoolism
 7. pacienți cu infecții active în corpul lor (inclusiv tuberculoză)
 8. pacienții care au boli imune și un sistem imunitar slăbit
 9. pacienții care au tulburări de sânge
 10. pacienții care iau următoarele medicamente nu trebuie să utilizeze metotrexat:
 • salicilați
 • sulfonamide
 • sulfoniluree
 • fenotiazină
 • fenitoină
 • barbiturice
 • cloramfenicol
 • tetracicline
 • probenecid
 • dipiramidol
 • Septra, medicamente sulfa, dapsonă
 • retinoizi și alcool

care sunt posibilele efecte secundare ale metotrexatului?

există multe efecte secundare „posibile” cu metotrexat. Majoritatea persoanelor care iau metotrexat se simt bine în timp ce iau medicamentul, cu excepția unor greață în ziua în care se ia medicamentul. Este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră și farmacistul despre metotreat și posibilele reacții adverse.

 1. scăderea numărului de sânge. Metotrexatul vă poate reduce numărul de sânge și acest lucru va fi urmărit îndeaproape în primele câteva săptămâni în care începeți aceste medicamente. Este foarte important să utilizați Metotrexat doar o dată pe săptămână și să utilizați acid folic în celelalte zile.
 2. toxicitate pentru ficat. Metotrexatul poate fi toxic pentru ficat. Din acest motiv, pacienții nu trebuie să consume alcool dacă li se prescrie metotrexat. Vi se va cere să faceți analize de sânge pentru a vedea dacă există dovezi că ficatul dumneavoastră este afectat de metotrexat. Cu toate acestea, toți pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că, chiar și cu teste normale de sânge, este posibil ca ficatul să fie încă iritat. Foarte rar, metotrexatul poate provoca cicatrici în ficat numite ciroză. După 1-2 ani de utilizare a acestui medicament, poate fi necesar să faceți o biopsie hepatică pentru a vedea dacă există cicatrici în ficat.
 3. toxicitate pulmonară. Metotrexatul poate fi toxic pentru plămâni. Acest lucru nu este obișnuit, dar pacienții ar trebui să menționeze medicului orice dificultăți de respirație sau tuse deranjantă.
 4. răni în gură. Pacienții sunt rugați să-și contacteze medicul dacă apar răni
 5. greață, scădere în greutate, diaree
 6. dureri de cap, oboseală, amețeli
 7. cancere ale sângelui. Acest lucru este rar, dar metotrexatul a fost asociat cu cancere ale sângelui numite limfoame
 8. teratogene. Metotrexatul poate dăuna grav unui copil în curs de dezvoltare. Este important ca femeile să nu conceapă în timp ce un partener de sex masculin sau feminin utilizează metotrexat.
 9. sensibilitatea la soare. Metotrexatul poate face pacienții mai sensibili la soare. Ar trebui să fie atenți să limiteze soarele și să utilizeze o protecție solară bună (SPF 30-60) în timp ce sunt la soare.

Ce teste vor fi necesare înainte de a lua metotrexat?

veți avea nevoie de un grup de teste înainte de a începe metotrexatul. Acestea sunt testele pe care medicul dumneavoastră le poate comanda. Pot fi comandate și alte teste:

 1. numărul de sânge de bază : CBC + diferențial
 2. teste hepatice: LFTs (ALT, AST, ALP, bilirubină, albumină), HbSAg, HbSAb, VHC, HAV
 3. teste renale: creatinină, BUN, analiză urinară
 4. teste de sarcină dacă femeia

Ce teste vor fi necesare după începerea metotrexatului?

pentru a vă asigura că metotrexatul este sigur pentru dumneavoastră, veți avea teste de sânge frecvente în primele 2 luni. Este foarte important să faceți aceste teste. Dacă programul dvs. este prea ocupat pentru a vă permite să faceți aceste teste de sânge în mod regulat, medicul dumneavoastră nu vă va prescrie metotrexat.

amintiți-vă: Decizia de a utiliza metotrexat pentru căderea părului necesită o analiză atentă. Fiecare pacient trebuie să cântărească riscurile și beneficiile medicației cu modul în care căderea părului le afectează viața. Mulți pacienți care iau metotrexat se descurcă foarte bine și au efecte secundare minime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *