5 tipuri de animale cu Exoscheletesif(tipof __EZ_fad_position != ‘nedefinit’) {__ez _ fad _ position (‘div-gpt-ad-wildlifeinformer_com-box-3-0’)};

știm cu toții că, în calitate de oameni, scheletele noastre sunt făcute din oase care se află în interiorul corpului nostru, sub piele, vene și mușchi. Aceasta se numește endoschelet și majoritatea vertebratelor au acest tip de schelet.

animalele care trăiesc sau trăiesc parțial în afara apei au nevoie de un anumit tip de schelet pentru a se mișca și a se întreține.

aici sunt cele trei tipuri de schelete:

  • endoschelet
  • schelet hidrostatic
  • exoschelet

deci știm ce este un endoschelet, un schelet care se află în partea corpului tău. Dar care sunt celelalte două?

un schelet hidrostatic este definit ca un schelet format dintr-un compartiment umplut cu lichid în interiorul corpului, numit celom. Acesta este cel mai greu de înțeles și explicat, dar un exemplu de animal cu schelet hidrostatic este râma comună dacă asta ajută la înțelegerea acestuia.

un exoschelet este un schelet extern la fel cum sugerează și numele. Artropodele precum crabii sau homarii sunt exemple de animale care au exoschelete. Aceste schelete externe sunt cruciale pentru supraviețuirea lor, deoarece nu numai că își susțin corpul, ci le oferă apărare împotriva prădătorilor. Aceste exoschelete nu cresc odată cu restul corpului lor, așa că trebuie să le arunce din când în când și să crească altele noi.

ceea ce ne aduce la subiectul acestui articol, exoscheletele și animalele care le au.

să trecem la subiect.

5 tipuri de animale cu exoschelet

artropodele sunt nevertebrate care alcătuiesc 75% din toate animalele de pe pământ și sunt în mare parte insecte. Filumul include, de asemenea, păianjeni, centipede și crustacee. Acest grup, artropode, constituie majoritatea animalelor cu exoschelete. Pe lângă artropode, există unele specii de moluște care au exoschelete și bureți de mare care își secretă exoscheletele.

Exemple de animale cu exoschelet:

insecte

insectele sunt cel mai mare grup de artropode de pe planetă. Ei au exoschelet greu făcut din chitină care protejează și sprijină acolo organisme care sunt compuse din cap, torace și abdomen.

Cicada

unele specii de cicada trăiesc subteran în primii 2-17 ani din viața lor. Odată ieșit din pământ, cicada este numită nimfă. Nimfa caută rapid un copac pentru a ajuta la vărsarea exoscheletului său. Odată ce termină năpârlirea, își pot începe în sfârșit viața adultă, exoscheletul rămâne în urmă atașat de copac.

lăcustă

există fosile de lăcuste antice care datează de mai bine de 300 de milioane de ani, cu mult înainte ca dinozaurii să cutreiere pământul. Lăcustele au picioare mari din spate pentru sărituri, dar unele specii au și aripi și sunt capabile să zboare. Ca și alte insecte, lăcustele au un exoschelet dur din chitină care le protejează interiorul moale.

gărgărița

gărgărițele sunt una dintre cele mai recunoscute insecte datorită culorii lor roșii aprinse cu puncte negre. Aceste aripi colorate acoperă proteja aripile lor delicate, care sunt de aproximativ 4 ori dimensiunea corpului lor. Exoscheletul unei gărgărițe este, de asemenea, realizat din chitină și îi protejează interiorul și își ține corpul împreună similar cu modul în care sistemul nostru scheletic ne ține împreună.

păianjenii& arahnidele

păianjenii fac parte dintr-un grup de animale numite arahnide, care aparțin și grupului artropode. Alte tipuri de arahnide includ căpușe, acarieni, chiggers și scorpioni cărora le plac păianjenii, toți au exoschelete.

Văduva Neagră

deși sunt rareori fatale pentru oameni, păianjenii văduvei negre și cei mai veninoși păianjeni din America de Nord. Văduva Neagră feminină este de obicei de două ori mai mare decât un bărbat și este cunoscută pentru că mănâncă de fapt masculul. Aceasta este după ce s-au împerecheat cu succes, de unde și numele de „văduvă neagră”. Atât masculul, cât și femela acestei specii au exoschelete dure din proteine și chitină.

brown Recluse

Brown recluses își iau numele din faptul că sunt foarte retrași și se păstrează pentru ei înșiși, mușcăturile umane sunt rare, deoarece colții lor sunt mici și nu pot mușca prin îmbrăcăminte. Acești păianjeni sunt adesea confundați cu alți păianjeni non-veninoși, cum ar fi păianjenul lup. Un recluse maro poate fi ușor identificat printr-un marcaj în formă de vioară pe partea superioară a cochiliei sale sau exoschelet.

Scorpion împărat

Scorpionul împărat este un alt tip de arahnidă cu o coajă exterioară foarte dură sau exoschelet pe care îl folosește pentru protecția împotriva prădătorilor din savanele din Africa de vest unde trăiește. Ele pot crește 7-8 cm în lungime și datorită faptului că au venin ușoară și sunt destul de docil, acestea sunt mari în comerțul cu animale de companie. În timp ce stingerii lor arată destul de intimidanți, se bazează mai mult pe ghearele lor masive pentru a ucide prada. O înțepătură de scorpion împărat a fost comparată cu o înțepătură de albină pentru un om, nu plăcută, dar nu teribil de dureroasă, având în vedere dimensiunea înțepăturii lor.

Crustacee

crustaceele sunt un grup de artropode cu exoschelete dure care trăiesc în principal în ocean. Cu toate acestea, unele se găsesc în apă dulce, cum ar fi racii, iar altele pe uscat, cum ar fi crabul de nucă de cocos, cel mai mare artropod care locuiește pe pământ.

homar European

homarii au o durată de viață foarte lungă, iar unele specii pot trăi peste 100 de ani, continuând să crească tot timpul. În primii 5-7 ani de viață, un homar își va muta exoscheletul de aproximativ 25 de ori. După aceea, un homar adult va muta doar aproximativ o dată pe an sau uneori 2.

Crab de nucă de cocos

crabul de nucă de cocos este un tip de crab pustnic care va scala efectiv copacii de nucă de cocos și va folosi defectele sale masive pentru a le deschide și a ajunge la carnea din interior. Aceste crabi nu sunt de gluma cu, pincher lor poate crea o forță de până la 740 lbs de presiune… suficient pentru a rupe de pe un deget uman. Crabii de nucă de cocos sunt cunoscuți pentru că își mănâncă propriul exoschelet după mutare, care poate dura aproximativ o lună.

racii

racii de Apă Dulce, numiți în mod obișnuit crawdads pe aici, sunt un fel de mini-homari găsiți în pâraie, râuri, pâraie și alte corpuri proaspete de apă. La fel ca homarii, ei trebuie să-și mute în mod regulat exoscheletele pentru a crește. Exoscheletul în sine nu crește odată cu racii, motiv pentru care trebuie să se mute. Timp de câteva zile după o mutare, ei rămân cu un exoschelet mult mai moale, ceea ce îi face mai vulnerabili la prădători.

Milipede& centipede

ambele milipede și centipede sunt artropode și ambele au exoschelete.

Millipedes vs centipedes-care este diferența?

mulți confundă aceste două specii de artropode, dar ele sunt de fapt destul de diferite. Toate milipedele nu sunt veninoase, în timp ce multe tipuri de centipede sunt veninoase, unele fiind chiar mortale.în funcție de specie, numărul real de picioare pe care aceste creaturi le pot avea variază foarte mult, ceea ce este întotdeauna adevărat este faptul că milipedele au 2 seturi de picioare pe segment de corp, în timp ce centipedele au doar o pereche de picioare pe segment. Având în vedere acest lucru, milipedele ajung de obicei să aibă mai multe picioare decât centipedele.

Milipede

exoscheletul dur al unui milipede este apărarea primară împotriva prădătorilor și a lucrurilor care ar dori să o transforme într-o masă. Ele sunt cunoscute pentru balling într-o bobină pentru a se face chiar mai puțin apetisante și pentru a proteja în continuare partea inferioară mai vulnerabilă. În timp ce milipedele nu sunt veninoase, unele specii pot secreta o otravă ca apărare secundară împotriva prădătorilor.

Centipede

la fel ca milipedele, centipedele au un exoschelet dur. Centipedele folosesc venin pentru a-și ucide toată prada, dar de obicei evită oamenii și nu reprezintă nicio amenințare pentru noi. În timp ce veninul lor nu este probabil să fie fatal pentru oameni, specii precum centipedul forestier Asiatic sunt foarte veninoase și dacă sunt mușcate pot provoca dureri și umflături grave.

moluște decojite

cele două tipuri de moluște decojite care au exoschelete sunt gastropodele și cefalopodele. Gastropodele includ melci, iar cefalopodele includ scoici și stridii. Ambele tipuri de moluște au cochilii exterioare dure pentru exoschelete. Cochiliile lor acționează nu numai ca protecție împotriva prădătorilor, ci și a caselor lor reale. Exoscheletul unei moluște este format în mare parte din calciu, în comparație cu exoscheletul unui artropod care este format din chitină.

melci

Totul, de la melci de grădină comune la melci de mare gigant au exoscheleturi sub formă de scoici. Cochiliile lor acționează de obicei ca apărare principală împotriva prădătorilor, deoarece sunt capabili să intre și să se închidă, similar cu modul în care pot unele broaște țestoase. Spre deosebire de crustacee, un melc nu își varsă coaja și nici nu se poate târî din ea. Coaja crește împreună cu melcul de-a lungul vieții sale.

scoici& stridii

scoici sunt exoscheletele vechi de scoici, stridii, melci și alte creaturi marine care trăiesc în scoici. Un exoschelet de scoici este folosit mult în același mod ca melcii, pentru a-și proteja interiorul delicat de prădători. Chiar dacă interiorul unei scoici sau stridii poate arăta ca o grămadă de nămol pentru noi, ele au de fapt un sistem nervos, o inimă, o gură și un stomac.

Wildlife Informer

la Wildlife Informer împărtășim informații interesante despre toate tipurile de animale și animale sălbatice. Orice sfat găsit pe acest site nu ar trebui să fie preluat de un profesionist. Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *