‘An ad for blackness’: cum Soul Train made America do the Hustle

a fost Aretha Franklin, care a făcut Don Cornelius dau seama că a lovit mare de timp. Cu doar doi ani mai devreme, spectacolul impresarului Soul Train fusese un lucru din Chicago, difuzând talente locale spectatorilor locali. Acum a fost o senzație națională și chiar și cele mai alese vedete au vrut să urce la bord. Franklin I-a spus: „copiii mei iubesc spectacolul și vreau să fac parte din el.”Stevie Wonder a improvizat o odă pentru Soul Train. James Brown, convins că cineva, probabil un cineva alb, trebuie să fie în spatele unei astfel de operațiuni șmechere, s-a uitat în jurul studioului său din Los Angeles și l-a întrebat pe Cornelius: „frate, cine te susține în acest sens?”De fiecare dată când Cornelius a răspuns:” Ei bine, James, sunt doar eu.”

nu se lăuda. În calitate de gazdă (sau „dirijor”) al Soul Train din 1970 până în 1993, Cornelius a fost un avatar al cool, cu gloriosul său afro, costume cu reverență largă și bariton avuncular, semnând fiecare episod cu o binecuvântare funky: „sunt Don Cornelius și, ca întotdeauna la despărțire, vă dorim dragoste, pace … și suflet!”Taxat ca” cea mai hippy călătorie în America”, Soul Train nu a transmis doar cele mai recente sunete din America neagră în milioane de case, ci – cu dansatori amatori care au devenit la fel de integrați în spectacol ca interpreții – moda, coafurile și mișcările de dans.

„majoritatea spectacolelor muzicale din SUA au fost conservatoare când a venit vorba de rasă și reprezentare”, spune academicianul Jack Hamilton. „Soul Train a fost revoluționar, având atât de mulți oameni negri pe ecran.”

Geneza Soul Train este adus la viață în noua dramă TV american Soul. „Ceea ce am învățat a fost că era Don Cornelius gazda și DC omul”, spune Sinqua Walls, care îl interpretează pe Cornelius. „Singura imagine pe care am primit-o despre Don a fost tipul cool de pe Soul Train. Pe suflet American, vom despacheta omul care a creat toate astea.”Cornelius s-a născut în 1936 în Bronzeville, Chicago. A pedalat prin diferite locuri de muncă – Marine, ofițer de poliție, vânzător de mașini, DJ, cititor de știri – înainte de a deveni reporter pentru postul local WCIU în 1967, acoperind ritmul drepturilor civile. Când Martin Luther King sau Jesse Jackson au venit în oraș, Cornelius era acolo. A început să se gândească să-și aducă propria contribuție la mișcare: un spectacol muzical care să-i înfățișeze pe afro-americani în cel mai bun mod. La acea vreme, actorii negri erau în mare parte limitați la roluri secundare stereotipe, în timp ce muzicienii negri erau subreprezentați pe standul American al lui Dick Clark. Așa că tinerii negri s-au văzut cel mai adesea la știrile de noapte și rareori într-o lumină măgulitoare.”în primul episod din American Soul, Cornelius spune:” Vreau ca oamenii negri să fie văzuți cum ar trebui văzuți oamenii negri: puternici, puternici și frumoși”, spune Walls. „Don a trebuit să se bată cu toată lumea: cumpărătorii, agenții de publicitate, oamenii care doreau să investească în spectacol din motive ascunse. Provocările sale erau zilnice.”

'a avut un salut de putere neagră care i-a ieșit din cap': Don Cornelius al Soul Train
‘a avut un salut de putere neagră care i-a ieșit din cap’: fotografia Don Cornelius a Soul Train: Everett Collection Inc/Alamy Stock Photo / Alamy Stock Photo

luând numele de la concertele live pe care le-a promovat la Chicago, Cornelius a lansat Soul Train ca „The American Bandstand of colour”. Debutând pe WCIU la 17 August 1970 cu spectacole de Jerry Butler, Chi-Lites și emoțiile, a început ca o afacere cu buget redus, filmată în alb și negru. A fost un hit instantaneu cu telespectatorii negri, Cornelius a spus:”nu pentru că a fost un spectacol minunat, ci pentru că a fost al lor”.

Kelly Rowland ca Gladys Knight în sufletul American.
Kelly Rowland ca Gladys Knight în sufletul American. Fotografie: Foto: Jace Downs/BET

pentru a-și îndeplini potențialul, Soul Train avea nevoie de sindicalizare națională, care necesita sponsorizare. Umilit de majoritatea mărcilor, Cornelius a asigurat sprijinul vital al Johnson Products, producătorul din Chicago al gamei de îngrijire a părului negru Afro Sheen. Cornelius avea nevoie, de asemenea, de un nume mare pentru primul spectacol din Los Angeles la 2 octombrie 1971 și a implorat-o pe vedeta Motown Gladys Knight (interpretată de Kelly Rowland în sufletul American) să se intensifice. Ori de câte ori apărea după aceea, Cornelius spunea: „dacă nu ar fi fost Gladys Knight, nimic din toate acestea nu ar fi aici.”

unul dintre spectatorii entuziasmați ai acelui episod pivot a fost criticul Greg Tate, Pe atunci elev de liceu în Washington DC. „Faptul că cineva ar putea avea un public complet negru care să danseze muzicienilor complet negri în fiecare sâmbătă”, spune el, „a reflectat o schimbare serioasă de paradigmă în divertismentul de masă American.”

Gladys Knight și sâmburii de pe primul tren Soul sindicalizat.

Vestitorul unei noi ere a culturii negre, Soul Train a marcat „un moment postrevoluționar în care orice făceau negrii la o anumită scară se simțea politic”, spune Tate. „Negrul este frumos” și mișcarea Black Power s-a întâmplat. Cultura neagră comunica negrul oamenilor negri și toți ceilalți erau acolo doar pentru a ne privi peste umeri în timp ce aveam acest festival de dragoste între noi.”

în calitate de gazdă, Cornelius emana o marcă distinctă de Chicago: netedă, uscată, spirituală, oarecum strâmtorată, în ciuda firelor sale strălucitoare. Chiar și părul lui avea gravitate. „Don a avut unul dintre cei mai buni afro ai generației sale”, se minunează Tate. „A fost ca și cum ai avea un salut de putere neagră care îți iese din cap!”

simțind o responsabilitate civică de a sublinia pozitivul, Cornelius a condus o navă strânsă. Dansatorilor li s-a spus: „Fii la timp, fii tact, fii creativ, fii funky, fii tu însuți.”Blestemul, guma de mestecat și negativitatea au fost verboten. Neplătiți și suprasolicitați (episoadele de o lună au fost filmate într-un singur weekend), dansatorii încă au stat la coadă în mii la audiție, sperând să devină mini-celebrități care au învățat națiunea cum să facă robotul, agitația și stația de autobuz. În timp ce invita artiști și activiști să discute probleme politice în spectacol, Cornelius a practicat ceea ce a predicat angajând cât mai mulți regizori negri și membri ai echipajului. Era ca un adman al cărui produs era negru.

pereții Sinqua ca Don Cornelius în sufletul American.
Sinqua Walls ca Don Cornelius în sufletul American. Fotografie: rețele BET

anii 1970 au fost anii Midas ai lui Cornelius. Noua melodie tematică a Soul Train, compusă de Philadelphia Soul maestros Gamble și Huff, a depășit panou Fierbinte 100 sub titlu TSOP (sunetul Philadelphia), iar în 1977 Soul Train și-a lansat propriul grup de succes, Shalamar, cu doi dintre dansatorii vedetă ai spectacolului Jody Watley și Jeffrey Daniel. Cornelius însuși a devenit un nume de uz casnic. „Era tipul pe care toată lumea îl cunoștea în comunitate”, își amintește fiul său Tony. „Mă deranja când oamenii îl sunau pe tatăl meu Don ca și cum l-ar fi cunoscut.”

Spike Lee a descris odată Soul Train ca”o capsulă a timpului muzical urban”. Pe măsură ce anii 70 au continuat, a prezentat fecunditatea extraordinară a muzicii negre: giganți precum Marvin Gaye, Tina Turner și Al Green; Afrofuturismul lui Labelle și adevărul incontestabil; sufletul de lux al lui Barry White, a cărui orchestră de 40 de piese a făcut ravagii în bilanțul spectacolului; glamul înalt al disco-ului.

artiștii albi au fost bineveniți, de asemenea, cu condiția să fie considerați a avea suflet. În 1975, Elton John, care a cerut personal să apară, a fost urmat de un scheletic schițat David Bowie, care a primit o mustrare în afara camerei de la Cornelius pentru sincronizarea sa neglijentă a buzelor. Cornelius a avut o relație bună cu majoritatea artiștilor – într – un episod memorabil din 1977 a jucat baschet cu Marvin Gaye, arbitrat de Smokey Robinson-dar îi plăcea să mențină o distanță profesională. „El a vorbit întotdeauna despre a fi atent să cunoști foarte bine artiștii”, spune Tony, ” pentru că atunci când au nevoie de ceva și nu le poți da, ai pierdut un prieten.”

Cornelius a ținut Soul Train relevant chiar și atunci când ultimele sunete nu erau pe gustul său. În 1983, după o pauză de recuperare după operația pe creier , a dat spectacolului o relansare lucioasă pentru epoca MTV, extinzându-și competența la aproape orice cu o canelură: Whitney Houston și Janet Jackson, desigur, dar și a-ha și Pet Shop Boys. Repornirea a atins un nou vârf de rating.

certat pentru Lip-sincronizarea lui neglijent … David Bowie pe Soul Train.

Hip-hop, cu toate acestea, a fost mare blindspot Cornelius. În interviuri cu cei de genul Kurtis Blow („nu are sens pentru băieții bătrâni ca mine”) și Public Enemy („asta a fost înfricoșător!”) nici măcar nu se putea preface că se referă la noul sunet al Americii negre. „Don a fost foarte mult din generația sa de directori negri ambițioși, orientați spre integrare”, spune Tate. „Erau de vârstă mijlocie și clasa de mijloc, iar hip-hop-ul reprezenta tot ceea ce credeau că scapă. Au simțit că acești oameni încearcă să-i tragă înapoi.”

pe măsură ce rapul continua să crească, Cornelius știa că zilele sale de maestru de ceremonii al Americii negre erau numărate. La 10 mai 1993, le-a urat telespectatorilor săi dragoste, pace și suflet pentru ultima dată înainte de a ceda spotlight gazdelor mai tinere, deși a continuat să conducă Soul Train ca producător. „La fel ca un atlet, știa când era timpul să plece”, spune Tony. „Mi-a spus că zilele unui tip care ținea un microfon cu costum și cravată s-au terminat.”Până când Soul Train s-a încheiat în 2006, după 35 de sezoane și peste 1.100 de episoade, a fost cea mai lungă emisiune sindicalizată la nivel național din istoria televiziunii americane.ultimii ani ai lui Cornelius au fost afectați de probleme cronice de sănătate, un divorț amar și acuzații de violență domestică. La 1 februarie 2012, a murit din cauza unei răni auto-provocate prin împușcare. Jesse Jackson, Smokey Robinson și Stevie Wonder au vorbit cu toții la înmormântarea sa, dar un prieten a declarat pentru New York Times că Cornelius a fost un om dificil de cunoscut: „ai putea încăpea toți prietenii lui Don într-o cabină telefonică și încă mai ai loc.”Tony conduce acum Fundația Don Cornelius, o organizație non-profit dedicată sănătății mintale și prevenirii sinuciderilor.

una dintre sarcinile sufletului American este de a ilumina personalitatea unui om intens, privat, care a avut lupte private în spatele persoanei sale suave. Tate îl numește pe Cornelius” Berry Gordy of television”: un om de afaceri a cărui celebritate a fost un mijloc pentru un scop. „Nu era interesat să fie el însuși marca; era interesat să dețină marca.”

îl întreb pe Tony dacă tatălui său i-ar fi plăcut să vadă DC, precum și Don Cornelius, portretizat pe ecran. „Probabil că nu!”el spune, râzând. „Dar este ca medicina. S-ar putea să nu-ți placă gustul, dar este bine pentru tine.”

  • American Soul este joi seara la 10PM pe pariu.

{{#ticker}}

{{topLeft}}

{{bottomLeft}}

{{topRight}}

{{bottomRight}}

{{#goalExceededMarkerPercentage}}

{{/goalExceededMarkerPercentage}}

{{/ticker}}

{{heading}}

{{#paragraphs}}

{{.}}

{{/paragraphs}}{{highlightedText}}

{{#cta}}{{text}}{{/cta}}
Remind me in May

Accepted payment methods: Visa, Mastercard, American Express și PayPal

vom fi în contact pentru a vă reaminti să contribuiți. Căutați un mesaj în căsuța de e-mail în mai 2021. Dacă aveți întrebări despre contribuția, vă rugăm să ne contactați.

  • Share on Facebook
  • Share on Twitter
  • Share via Email
  • Share on LinkedIn
  • Share on Pinterest
  • Share on WhatsApp
  • Share on Messenger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *