Un pui de pasăre numit It

eu: N, crezi că animalele sălbatice aparțin în cuști?

N: Nu, locul lor e în junglă.

eu: ce se întâmplă dacă sunt răniți sau abandonați de părinți?

N: trebuie să-i ducem la veterinar.

eu: da, îi putem salva. Și uneori, în timp ce facem acest lucru, s-ar putea să le punem în cuști.

este o duminică după-amiază de lectură și povestiri în pat cu nepoata mea de trei ani, N. are un apetit mare pentru povești, cu siguranță mai mare decât pentru mâncare. Ascuțimea pe care o afișează în timpul povestirii se îndepărtează pe măsură ce mâncarea înlocuiește fabulele la masă.

astăzi, ne învârtim povești despre animale în grădina zoologică și N este curios despre un cuvânt pe care tocmai l – am folosit – ‘salvare’. Îi explic în cel mai simplu mod posibil, citând exemple de pui de tigru răniți și abandonați, care sunt adoptați și îngrijiți de oameni și eliberați ulterior în sălbăticie. Ea este intrigat. În timp ce N este locuință pe ideea nituire de salvare a animalelor, este timpul pentru ei plictisitoare corvoada – masa de prânz.

în timp ce mergem spre zona de luat masa, observ o mică bucată gri pe podeaua terasei, care este adiacentă zonei de luat masa. Presupunând că este un șobolan mort căzut din ghearele unui zmeu stângace, ies din întâmplare pentru a arunca o privire mai atentă, cu N coadă în spate. Ăsta nu e șobolan. Ciocul mare proeminent, aripile mici fragile și corpul mic cu pene mici – este o pasăre pentru copii. Și e viu.

n anunță în grabă descoperirea noastră gospodăriei și este absorbit în studierea păsării. S-a dus prânzul ei. Pasărea care flutură slab pe podeaua terasei noastre nu are mai mult de două săptămâni. Până acum stau pe podea la câțiva centimetri distanță de pui, complet clueless despre următoarea noastră mișcare. Atât de mult pentru a spune cu încredere povești de salvare la N.

ca și cum ea a simțit îndoielile mele, n cheamă soțul meu, D, la arena. El îmi aduce în atenție seria de țipete înalte care vin de deasupra noastră și concluzionăm că ne uităm la o Myna comună cuibăritoare care a căzut misterios din cuibul său pe terasa noastră.

Mynele comune sunt creaturi gregare și avem o pereche cuibărind pe balcon la trei etaje deasupra noastră, la nivelul 21. Ei cresc o familie în interiorul unității exterioare de aer condiționat abandonate a vecinului nostru. De la începutul blocării, duo-ul a transportat continuu mâncare la puii lor. În general, sunt omnivori, hrănindu-se cu aproape orice, dar dieta lor constă în cea mai mare parte din insecte. Prin urmare, nu ne-am gândit să ne uităm la vecinii noștri cu pene când am găsit în mod repetat podeaua terasei noastre acoperită cu un fel de semințe de smochine. În schimb, am atribuit-o în mod greșit vecinilor noștri umani.

ca cuib de cavitate, Myna comună s-a adaptat foarte bine la setările urbane. Sunt sigur că un colț sau streașină din clădirea dvs. este folosit în prezent ca un cuib de cuiburi de către Myna. Cercetează agresiv golurile cuiburilor potrivite în timpul sezonului său de reproducere și se știe că evacuează alte păsări din aceste goluri, ucigând adesea puii ocupantului sau distrugând ouăle. Uniunea Mondială pentru conservare (IUCN) a enumerat Mynas comune printre 100 dintre cele mai grave specii invazive din lume în 2000. În Australia, Mynele comune amenință biodiversitatea nativă din cauza comportamentului lor teritorial și a concurenței cavității cuiburilor. În mod ironic, a fost adus pentru prima dată în națiunea insulară din Asia pentru a controla răspândirea insectelor precum omizi și lăcuste în grădinile pieței. Puțini știau că va deveni în curând un dăunător.

după câteva minute de brainstorming, D și cu mine ajungem la concluzia că nu știm absolut nimic despre salvarea unui pui. Nestlings, spre deosebire de fledglings, sunt prea tineri pentru a zbura. De asemenea, sunt complet dependenți de îngrijitorii lor naturali pentru căldură și hrană.

Citește și: Dumnezeu, religie și Curry de pui: Întrebări de la copilul meu de 8 ani în timpul blocării

Un n plin de speranță se uită cu atenție în timp ce adulții își zgârie capul. Apelăm la rețeaua noastră de păsări pentru câteva îndrumări și primim imediat câteva sugestii utile. Conform uneia dintre sugestii, examinăm copilul Myna pentru leziuni și nu vedem răni vizibile. Încercăm să ne retragem momentan în speranța că mama se va năpusti să-și ridice puiul. Dar, pe măsură ce facem acest lucru, zmee omniprezente și corbi răpitori își fac simțită prezența, forțându-ne să ne mutăm în scenă. N este rapid să observe procedurile și țâșnește cu entuziasm la perspectiva salvării copilului.

ai auzit de folclorul comun despre păsările care își abandonează ouăle și puii care sunt atinși de oameni? Trebuie să recunosc că m-am îndrăgostit de asta și mi-a fost teamă de misiunea noastră de salvare. D a avut sens mai bine pentru a verifica mitul și l-am demascat imediat după accesarea unor literatură autentică on-line. Mitul derivă din credința că păsările pot detecta mirosul uman.dimpotrivă ,s-a studiat că păsările au nervi olfactivi simpli și mici, care le limitează simțul mirosului. Cu alte cuvinte, păsările nu își abandonează puii ca răspuns la atingere. Au investit mult timp și resurse în creșterea puilor lor pentru a-i părăsi pur și simplu din cauza mirosului uman. Cu toate acestea, cel mai bine este să nu vă plimbați cu cuiburi de păsări și pui decât dacă este absolut necesar. S-ar putea să nu reacționeze la mirosul uman, dar reacționează la perturbări. De obicei, aceștia răspund fie atacând intrusul, fie părăsind cuibul, deoarece prezența umană poate atrage atenția nejustificată a prădătorilor.

poate că există înțelepciune în folclor până la urmă.

pasărea neajutorată se află de ceva vreme pe podeaua terasei noastre, bătând slab din aripi goale și deschizând o gură care stă vizibil mare pe corpul său minuscul. Este foame sau sete? Unii dintre colegii noștri păsări sfătuiesc să dea câteva picături de apă puiului și rămânem. N și-a ținut ochii vigilenți pe ușa terasei pentru a se asigura că cei doi câini ai noștri rămân înăuntru. Micul nostru soldat ne înveselește în timp ce încercăm să dăm niște apă copilului. Știind ce știu acum nu aș fi oferit apă puiului. Se crede că puii primesc suficientă apă prin dieta lor. O ușoară eroare de calcul se poate dovedi fatală, deoarece puii se pot sufoca. Ne oprim la câteva picături. Puiul este mai receptiv acum, dar tremură vizibil.

o cercetare rapidă ne informează că puii tineri cu pene puține sau deloc nu își pot autoregla temperatura corpului. Deci, părinții ajută la menținerea temperaturii optime a corpului prin puii lor. Am pus o pereche de mănuși și am scos ușor puiul cu ambele mâini. Căldura mâinilor Mele mângâie instantaneu puiul și tremurul se oprește. Dar cuibul pare slab. D, N și cu mine suntem de acord că trebuie să chemăm un veterinar.

există o singură problemă – suntem în mijlocul unui blocaj datorită pandemiei condamnabile de coronavirus care face ravagii pe tot globul. Găsirea unui medic veterinar pentru a arunca o privire la o Myna sălbatică într-o duminică în timpul blocării va fi o sarcină mamut. Formez câteva numere; majoritatea rămân fără răspuns, iar restul „nu au tendința de păsări”.

suntem pe cont propriu.

tip ‘cum de a salva o pasăre cuibărit nevătămat? pe motorul dvs. de căutare și rezultatele indică localizarea cuibului și plasarea rapidă a copilului înapoi în el ca o sugestie principală. Respirăm un oftat adânc de ușurare și privim spre cuib. Pare accesibil. Am intercomun vecinul în a cărui fereastră balcon Mynas sunt cuiburi. Doamna de la celălalt capăt al liniei, deși foarte curtenitoare și cu adevărat preocupată de pasăre, nu este conștientă de prezența cuibului chiar în afara ferestrei sale. Sunt surprins că apelurile zgomotoase și zgomotele zgomotoase ale cuiburilor mynas au rămas nemaiauzite. „Trebuie să fie în afara camerei de oaspeți neocupate, cu balconul ferestrei inaccesibile”, clarifică doamna. Doamna este destul de amabilă să verifice și să confirme că zona ferestrei este, din păcate, sigilată. Suspin! Trecem la planul B. doar că nu există încă planul B.

au trecut peste două ore de când am văzut cuibul pe pământ. Mama lui N a reușit să hrănească un n distras în mijlocul dramei noastre de terasă. Consumul de alimente părea o corvoadă plictisitoare când aveam o misiune de salvare de planificat. D și am sări peste masa de prânz și dedice următoarele câteva minute la inginerie un cuib improvizat. După argumente din belșug, suntem de acord asupra unui recipient de plastic căptușit cu ziare și prosoape de hârtie pentru a menține copilul cald. D moda o gaură pe partea pentru un efect de alimentare, acoperind cu migală marginile cu bandă violoncel pentru a preveni copilul fragil de tăiere în sine. Așez copilul în interior și închid capacul; acesta alunecă convenabil din orificiul de alimentare. Fail. De data aceasta îl păstrăm simplu. Apucăm o cadă goală de flori din plastic cu găuri în partea de jos pentru drenaj, o acoperim cu prosoape de hârtie și mutăm puiul în noua sa casă. Se mișcă prompt în partea cea mai îndepărtată a căzii, se plonks pe suprafața moale și își sprijină capul în colț cu ochii închiși.

ideea este de a plasa acest cuib improvizat aproape de cuibul original al Mynei și de a ține un ochi pentru părinți. Se spune că părinții se întorc de obicei pentru a-și hrăni bebelușii atâta timp cât bebelușii sunt așezați într-un loc sigur, aproape de cuibul original. Găsirea unui loc sigur aici pe terasa de la etajul 17 nu va fi ușor.

N, tânărul nostru om, se plânge de dureri de stomac. Evident, ea se întoarce la îngrijitorii ei primari pentru confort și părăsește ezitant arena. Între timp, micul nostru cuibăr pare fragil. I s-a refuzat confortul căldurii mamei sale. Prădătorii sunt conștienți de prezența cuibului și se plimbă în jur cu un apetit mare. Nu putem lăsa cuibul nesupravegheat în speranța că mama se va întoarce să se hrănească. După ce acoperim parțial cada cu o placă de țiglă, așezăm cuibul pe terasa noastră. Nestlings trebuie să fie hrănite de până la șapte ori pe zi de la 6 am la 10 pm. După cum probabil ați ghicit, nu avem cea mai mică idee despre hrana pentru pui.

încercăm numerele unor centre de salvare a păsărilor împărtășite de surse de încredere. Numerele rămân fără răspuns. Gestionăm conectarea cu un centru care este în măsură să ajute. Cu excepția faptului că astăzi nu mai au personal și ne cer să așteptăm până mâine. Până atunci suntem custozii săi.

Citește și: Mumbai Bird Race – O zi în jungla de beton

ne uităm în sus on-line pentru opțiuni de alimentare și începe punerea împreună o masă pentru vizitatorul nostru. Începem cu mango, singurul fruct din casa noastră chiar acum. Le tai în bucăți mici și iau o înjunghiere la hrănirea copilului cu o scobitoare. După ce atinge ușor ciocul de câteva ori, puiul îl deschide și acceptă bucățile de mango. Trei mușcături mici și ciocul se închide strâns. Știu că hrănirea forțată nu este răspunsul, niciodată nu a lucrat cu N, fie. Poate că mango-urile nu sunt suficient de apetisante pentru Mynas, ar fi savurat în schimb niște lăcuste nemaipomenite.

încercăm din nou după o oră. Hrănirea ouălor păsărilor poate părea ciudată, dar nu este neobișnuit ca păsările din sălbăticie să mănânce ouăle altor specii. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, chiar și pentru păsări. Scot bucăți mici de ou fiert tare și hrănesc puiul. Puiul slab ia patru mușcături și se mișcă lent în colțul întunecat al căzii. Nori negri se rostogolesc. Cuibul are nevoie de adăpost de ploaie. Ajungem să lucrăm și să construim o magazie din foi de plastic, pungi de gunoi și cârlige de plastic. Să sperăm că poate rezista unei furtuni.

D și eu pierd complet noțiunea timpului. Această mică bucată gri a transformat Duminica noastră într-o pată amorfă. Următorul lucru pe care îl știi că am sărit peste gustările noastre de seară și este din nou masa pentru copil. Apetitul puicuței a luat-o razna. Sunt nervos dacă se va face prin noapte în această stare bolnavă. Vino mâine vom preda tipa profesioniștilor care vor găsi o modalitate de a reuni familia Myna. O numim o noapte după o încercare nereușită de hrănire.

D și cu mine suntem mai mult bufnițe de noapte decât ciocârlii de dimineață, așa că trezirea în zori înseamnă, de obicei, să ne uităm amețit la perete îmbrățișându-ne plapuma. Astăzi ne trezim la alarma noastră la 6: 00 AM, și fără relaxarea în cap zi direct la terasa pentru a verifica pe copilul nostru. Două ciori de casă țopăie în jurul cuibului. Deschid încet țiglă pentru a găsi copilul adormit rapid în interiorul cuibului, cu ciocul îndreptat în sus. Cuibul și puiul au trecut prin noaptea ploioasă. Pfiu! Scârțâiturile puternice și țipetele de sus perturbă cuibul; își deschide ochii și scoate un ciripit slab. Mynas de mai sus sunt în mijlocul freneziei lor de hrănire, schimbând note puternice despre chestiuni de importanță gravă. D îndepărtează instinctiv țigla din cuibul de cadă împreună cu magazia de plastic, expunând puiul. Nu sunt sigur dacă și-au văzut cuibul în cadă, dar alarma lor isterică semnalează ceva.

decidem să riscăm cu prădătorii și să urmărim procedurile din zona de luat masa. Stăm înăuntru o oră, observând. Nici urmă de Mynas. Ce e mai mult apelurile lor sunt decolorare. Decidem că am urmărit destul de mult și ne întoarcem în scenă fluturând febril mâinile pentru a alunga corbii curioși. După ce am hrănit două bucăți de mango umed copilului, închid parțial capacul de pe cadă, în timp ce puiul se trage în partea cea mai îndepărtată.

ieșim de pe terasă și ne parcăm în zona de luat masa, dezamăgiți de părinții Myna pentru că și-au abandonat copilul. Vorbind de hrănire, D moare de foame și intră în bucătărie pentru a-și pregăti micul dejun. Este încă prea devreme pentru mine să mă simt revigorat. Stau pe loc, prezent, dar inert. Squawking-ul înalt m-a trezit din transă și ceea ce urmează în continuare este o scenă care ar putea rivaliza cu orice film dramatizat.

un ADULT Myna, probabil mama, coboară pe podeaua terasei noastre cu ceea ce arată ca o bucată de mâncare prinsă în cioc. Alertă și în poziție verticală, își ține aripile în atenție și se strânge în jurul scanării zonei. În fundal este apelul ascuțit al tatălui, care poate suna alarma la orice amenințare primită. Sunt cu nerăbdare înrădăcinare pentru mama pentru a localiza copilul ei și semnal D să vină martor mult-așteptata reuniune de familie. D îmi amintește nonșalant de capacul care acoperă parțial cuibul. Doar două degete se pot încadra prin deschidere. Poate că este suficient spațiu pentru ca mama să renunțe la hrană?

privim cu răsuflarea tăiată cum mama sare pe pervazul de lângă patul copilului ei, cu ochii cercetați. Tensiunea crește și muzica se umflă pe măsură ce mama se apropie de cuibul improvizat. Doar apoi coboară tatăl anunțându-și intrarea cu strigăte puternice și stinghii pe partea stângă a cuibului. Cu siguranță și-au găsit copilul. Deși ambii părinți se află în imediata apropiere a copilului, nu îi vedem hrănind puiul. Mama pare să fi mâncat mâncarea încleștată în cioc. Convins că capacul de pe cadă le-a împiedicat procesul de hrănire, mă blestem la conținutul inimii mele și aștept ca părinții dezolați să decoleze.

după ce asigurăm ieșirea din Mynas, ieșim și încercăm să hrănim copilul în repaus, dar fără rezultat. Puiul este condamnat dacă continuă să reziste mâncării. Mai târziu am aflat că poate dura doar o secundă pentru ca pasărea părinte să-și hrănească copilul. Deci, mama a hrănit puiul într-o clipă în timp ce eram distrași de tată? Părerea mea e la fel de bună ca a ta. Desigur, întreb acest lucru acum în retrospectivă, D și am fost ocupat wallowing în auto-vina atunci când a avut loc evenimentul.

Citește și: arborele Semal: ultimul pod al Delhi-ului către natură

mă întorc în pat pentru a privi cu ochii închiși. D încearcă să-i ademenească pe Mynas încă o dată, expunând puiul, păstrând în același timp un ochi pentru prădători. Singurul lucru pe care reușește să-l ademenească este somnul. În cele din urmă cedează, pune capacul înapoi pe cadă și se retrage în pat. Nu suntem eroi de primăvară; profesioniștii de la Centrul de salvare sunt programați să vină la ora 11: 00 pentru a prelua ștafeta.

D și nu am copii proprii și de acum nu avem o dorință copleșitoare de a procrea. Nu mă înțelegeți greșit, iubesc copiii și ador nepoatele și nepoții mei în bucăți, dar capriciile părinților nu-mi gâdilă fantezia. Cu toate acestea, atitudinea mea față de această bucată cenușie fragilă, cu cioc ciudat de mare, este diferită. M-am agitat deja în atâtea cuvinte. Instinctele mele parentale lovi cu piciorul în și mă trezesc după un pui de somn scurt pentru a verifica pe copil.

puiul zăcea întins peste cadă, nemișcat cu ochii închiși. Părinții originali își sună alarma de sus. Apuc mecanic bucățile de mango rămase și îi ating ușor ciocul, rugându-mă pentru un răspuns. Își ridică capul fragil și deschide parțial ochii pentru o scurtă secundă înainte de a aluneca înapoi în inconștiență. Mă panichez și îl chem pe D. el sugerează să țin copilul în mâini și să-l mențin cald în timp ce sună în grabă salvatorii și îi îndeamnă să accelereze. Ghemuit în mâinile mele, cu pieptul său mic opintire, copilul este pe marginea prăpastiei. D descrie starea cumplită a Salvatorului completată de videoclipuri. Salvatorul știe ce vine și ne sfătuiește să păstrăm copilul cald. Orice mișcare bruscă ar putea provoca traume, transportând astfel copilul într-un centru în această stare fragilă nu este o opțiune. Salvatorii nu vin.

neobișnuiți cu deciziile de viață sau de moarte, facem ceea ce credem că este corect la momentul respectiv. Țin copilul aproape de mine în mâinile mele cupate în speranța de a oferi o prezență liniștitoare în timp ce D îl hrănește cu câteva picături de apă. Cu riscul de a suna clich-ul, așteptăm un miracol. Dar, cu fiecare secundă care trece, respirația copilului devine neregulată. Ne asigurăm că nu este în durere că corpul său se închide în mod natural câte un pic la un moment dat. Când moartea a venit în cele din urmă, a fost absolut inconfundabilă. Copilul și-a luat ultima suflare în fața noastră și s-a răcit la atingere. Am pus trupul fără viață să se odihnească lângă un lac din jurul casei noastre, sub baldachinul copacilor. Încă nu am stabilit sexul copilului, nu că ar conta. Pentru noi, copilul va fi întotdeauna un mic vizitator frumos numit ‘it’.

am descoperit mai târziu un set de aripi de libelulă frumos tăiate, așezate deasupra cuibului improvizat. Poate că părinții Myna s-au întors să hrănească copilul pentru ultima dată înainte de moartea sa? Sau poate acesta a fost un gest de a-și asigura prezența și de a mângâia copilul? Se știe foarte puțin științific despre emoțiile păsărilor și există multe dezbateri cu privire la capacitatea lor de a plânge. Dar părinții Myna care supraveghează pământul în căutarea copilului lor dispărut, apelurile de primejdie și vocalizarea indică un comportament asemănător durerii.

poveștile de salvare pe care N și cu mine le-am învârtit s-au încheiat cu reuniuni fericite și libertate sălbatică. Ca temut, N în cele din urmă ne întreabă despre copil. Poate că acesta este un moment bun pentru a pune bazele unei realități dure. Nah. Am decis să păstrăm asta pentru o altă zi, pentru o altă experiență. Deocamdată, pictăm o imagine a speranței și a supraviețuirii și o lăsăm să se bucure într-un final fericit. Anul acesta a fost unul sumbru și așa.

N: unde este copilul Myna? Eu: mama s-a năpustit în jos și a luat copilul în această dimineață. Este într-un loc fericit.

n zâmbește ureche la ureche.

Ne pare rău N, promitem să-ți spun adevărul într-o zi.

Aditi Pradhan este consultant în producția de păsări și filme din Mumbai.

credit pentru imagini recomandate: Vivek Doshi / Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *