Tipuri de cancer Ovarian: frecvente, Rare și mai multe tipuri de cancer Ovarian

fiecare pacient cu cancer ovarian este diferit și fiecare merită un plan de tratament adaptat nevoilor sale și diagnosticului specific. Asta începe cu a ști ce tip de cancer ovarian aveți. Deși cancerul ovarian este clasificat în mai mult de 30 de tipuri diferite, majoritatea sunt identificate pe baza numelui celulei în care a apărut cancerul. Tumorile ovariene canceroase se dezvoltă cel mai frecvent în celulele epiteliale, care alcătuiesc stratul exterior al ovarului; celulele germinale, care formează ouă; sau în celulele stromale, care produc și eliberează hormoni.

cancer epitelial Ovarian

deși majoritatea tumorilor ovariene epiteliale sunt benigne, tumorile epiteliale canceroase sau carcinoamele ovariene epiteliale, reprezintă 85% până la 90% din cancerele ovariene. Acestea sunt adesea menționate prin subtipul lor: mucinos, endometrioid, celule clare și nediferențiate. Acestea se răspândesc în mod obișnuit la nivelul mucoasei și organelor pelvisului și abdomenului înainte de a se răspândi în altă parte, cum ar fi plămânii și ficatul. De asemenea, se pot răspândi la creier, oase și piele.tumorile ovariene cu potențial malign scăzut sunt un subtip epitelial ovarian care apare atunci când se formează celule anormale în țesutul care acoperă ovarul. Acestea sunt numite astfel deoarece tumorile au o probabilitate scăzută de a se transforma în cancer. Dar, în cazuri rare, celulele anormale devin maligne, iar atunci când o fac, aceste tumori tind să crească încet și să afecteze femeile mai tinere. De asemenea, nu se răspândesc de obicei dincolo de ovar și, de obicei, răspund bine la tratament.

alte două tipuri de cancer sunt similare cu cancerul ovarian epitelial: carcinomul peritoneal primar și cancerul trompei uterine, ambele asemănătoare cu cancerul ovarian epitelial și sunt adesea tratate cu aceleași abordări și tehnici. Carcinomul peritoneal primar se dezvoltă în mucoasa pelvisului și a abdomenului. Cancerul tubului uterin începe în tuburile uterine. Ambele sunt rare.

tumorile celulelor germinale

tumorile pot apărea în celulele germinale sau în celulele producătoare de ouă ale ovarelor. Majoritatea acestor tumori sunt benigne. Tumorile celulelor germinale canceroase reprezintă mai puțin de 2% din cancerele ovariene. Adolescenții și femeile de 20 de ani au mai multe șanse să aibă acest tip de cancer ovarian.

tumorile celulelor germinale ovariene sunt împărțite în următoarele subtipuri:

 • Teratoamele sunt tumori cu celule germinale care sunt fie benigne (mature), fie canceroase (imature). Teratoamele imature sunt rare. Celulele lor conțin în mod obișnuit diferite tipuri de țesuturi, cum ar fi părul, mușchii și oasele.
 • Disgerminomul cancerul de celule germinale ovariene este rar, dar este cel mai frecvent cancer ovarian cu celule germinale. Disgerminoamele nu cresc sau se răspândesc rapid. Ele pot apărea și în alte părți ale corpului, cum ar fi sistemul nervos central.
 • tumora sinusului endodermic (tumora sacului de gălbenuș) și tumorile coriocarcinomului sunt extrem de rare. Choriocarcinoamele pot începe fie în placentă în timpul sarcinii, care sunt mai frecvente, fie în ovare.

tumorile cord-stromale sexuale

numite și tumori cord-sexuale, tumori stromale cord-gonadale sexuale și tumori stromale ovariene, tumorile cord-stromale sexuale sunt rare, reprezentând aproximativ 1% din cancerele ovariene. Ele se dezvoltă din celulele țesutului stroma care produc hormonii feminini estrogen și progesteron. Deoarece tumorile stromale din cordonul Sexual produc o cantitate excesivă de estrogen, ele cauzează adesea sângerări vaginale anormale.subtipurile tumorilor cord-stromale sexuale includ tumori cu celule granuloase, tumori granuloase-Teca și tumori Sertoli-Leydig.

tipuri mai puțin frecvente

cancerul Ovarian este rar, reprezentând aproximativ 3% din cazurile de cancer în rândul femeilor. În timp ce cele mai frecvente tipuri de cancer ovarian sunt tumorile epiteliale, celulele germinale și stromale, unele dintre tipurile mai rare de cancer ovarian apar mai mult decât altele. Acestea includ:

 • sarcomul Ovarian: spre deosebire de omologii lor de carcinom, tumorile sarcomului ovarian se dezvoltă în țesuturile conjunctive ale celulelor ovariene. Subtipurile lor cele mai frecvente sunt carcinosarcoamele, adenosarcoamele, leiomiosarcoamele și fibrosarcoamele.tumorile Krukenberg: o tumoare Krukenberg este un cancer care se răspândește la ovare din alte organe, de obicei din tractul gastro-intestinal. Oncologii ginecologici tratează de obicei tumorile Krukenberg în colaborare cu oncologul medical și alți membri ai echipei de îngrijire care tratează cancerul inițial al pacientului.
 • chisturi ovariene: chisturile ovariene sunt saculete umplute cu lichid care se dezvoltă în interiorul ovarului. Acestea sunt comune în timpul ovulației și de multe ori dispar pe cont propriu, fără tratament. Deși majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, unele se pot dezvolta în cancer.

cancer ovarian recurent

cancerul ovarian recurent sau recidivat apare atunci când celulele maligne reapar după ce tratamentele pentru cancer, cum ar fi chirurgia sau chimioterapia, au fost finalizate pentru o perioadă de timp. Când cancerul ovarian reapare, acesta nu este re-pus în scenă. Cancerul ovarian recurent poate reveni la locația sa inițială sau poate fi găsit în altă parte a corpului.

cancerul Ovarian reapare de obicei atunci când un număr mic de celule canceroase supraviețuiesc procesului de tratament, dar nu sunt detectate la teste. După tratament, aceste celule canceroase pot crește în tumori.

semnele cancerului ovarian recurent pot varia de la pacient la pacient. Deoarece cancerul ovarian reapare adesea în abdomen și pelvis, în apropierea vezicii urinare și a intestinelor, simptomele gastrointestinale și urinare se dezvoltă de obicei.

semnele și simptomele recurenței cancerului ovarian pot include:

 • balonare abdominală persistentă, indigestie sau greață
 • modificări ale poftei de mâncare, de obicei o pierdere a poftei de mâncare sau senzație de plin mai devreme
 • presiune în pelvis sau partea inferioară a spatelui
 • nevoia de a urina mai frecvent
 • modificări ale mișcărilor intestinale
 • creșterea circumferinței abdominale
 • letargie, oboseală sau lipsă de energie
 • 125

potrivit Alianței Naționale a cancerului ovarian, majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer ovarian dezvoltă o recurență. Rata de recurență a cancerului variază în funcție de pacient, dar riscul crește odată cu stadiul cancerului la momentul în care a fost diagnosticat inițial (cu cât stadiul este mai avansat, cu atât riscul este mai mare). Întâlnirile de urmărire cu oncologul dvs. pot ajuta la detectarea precoce a recidivei cancerului. Îngrijirea ginecologică de rutină și examenele pelvine anuale sunt recomandate pentru a examina simptomele cancerului ovarian recidivat.

următorul subiect: care sunt etapele cancerului ovarian?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *