Steam On, Steamboat: cel mai înalt Gheizer activ din lume are încă un an Record

Steamboat Geyser din Parcul Național Yellowstone erupe în septembrie. 17, 2018. Jacob W. Frank / NPS ascunde legendă

toggle legendă

Jacob W. Frank/NPS

Steamboat Gheizer la Yellowstone National Park erupe pe Sept. 17, 2018.

Jacob W. Frank/NPS

Steamboat Geyser, cel mai înalt gheizer activ din lume, a erupt de mai multe ori în 2019 decât în orice alt an, uimind oamenii de știință care încearcă să înțeleagă ce a declanșat această serie neobișnuită de activități.

gheizerul poate trage apă mai mult de 300 de metri în aer, iar în acest an a erupt de peste 45 de ori, depășind cele 32 de erupții înregistrate în 2018.cu toate acestea, în cei trei ani de dinainte, gheizerul nu a erupt deloc. Spre deosebire de Old Faithful, care este renumit pentru erupțiile sale extrem de previzibile, Steamboat este un gigant neregulat.”în anii 1960, a existat o altă perioadă în care au existat mai mult de 20 de erupții pe an”, spune Erin White, hidrologul Parcului Național Yellowstone. „Înainte de aceasta, au existat perioade latente de peste 50 de ani.”

ea a stat chiar lângă Steamboat ca acesta a fost de aerisire abur. „Este incredibil de puternic”, spune White. „Este ca și cum ai sta lângă un motor cu reacție.”

trezirea lui Steamboat este o oportunitate pentru cercetători de a încerca să răspundă la câteva întrebări fundamentale despre modul în care funcționează gheizerele.

„este un gheizer atât de mare. Și cu cât este mai mare ceva, cu atât este mai ușor să studiezi”, spune Michael Manga de la Universitatea din California, Berkeley. „Dar captează și imaginația oamenilor. Când a devenit din nou activ, a existat o mulțime de presă și le-a amintit oamenilor că există lucruri fundamentale despre Pământ pe care nu le înțelegem.”

gheizerele sunt relativ rare — planeta are mai puțin de 1.000, iar aproximativ jumătate dintre ele sunt în Yellowstone.

și nu mulți oameni studiază aceste izvoare termale în Erupție. Comunitatea științifică gheizer „este o comunitate de aproape nimeni”, spune Manga.

cu câțiva ani în urmă, când el și un coleg au scris o recenzie a geyser research pentru un jurnal științific, „am putea cita aproape fiecare lucrare scrisă vreodată despre gheizere. Și sunt foarte puține domenii în care poți face asta.”

cercetătorii cunosc ingredientele de bază necesare pentru un gheizer, spune White.”trebuie să aveți o sursă de apă, aveți nevoie de o sursă de căldură și aveți nevoie de o structură, o structură geologică, care este constrânsă sau limitată într-un fel pentru a dezvolta o presiune care va genera o erupție”, spune ea.

Yellowstone este un loc activ seismic și este posibil ca reactivarea Steamboat să fi fost cumva legată de ROI de cutremur Maple Creek în 2017, spune geologul Jeff Hungerford din Parcul Național Yellowstone.

„Steamboat se află în bazinul Norris geyser, iar bazinul Norris geyser este o zonă cu adevărat dinamică. Este una dintre cele mai fierbinți zone ale parcului și este, de asemenea, o zonă din parc în care vedem deformarea concentrată sau umflarea solului, unde solul se ridică și dispare”, spune Hungerford.

toate acestea ar fi putut crea canale pentru fluide pentru a se deplasa în subteran. Dar cercetătorii nu au hărți detaliate a ceea ce se întâmplă sub Steamboat.

„care este arhitectura subterană?”Minuni albe. „Care este volumul de apă disponibil pentru fiecare Erupție?”

„oamenii întreabă întotdeauna:” Ei bine, de ce steamboat este un gheizer atât de înalt?”Nu putem răspunde la această întrebare”, adaugă Manga.

oamenii de știință au senzori de temperatură desfășurați în jurul gheizerului. Și au existat studii recente folosind matrice de senzori seismici. Se pare că lichidul Steamboat este stocat la adâncimi de aproximativ 65 până la 130 de picioare, spune Manga.

„apa mai adâncă este stocată, cu atât va fi mai caldă. Această căldură furnizează energia care conduce erupția”, spune Manga.

„la alte gheizere, acel depozit pare să fie mai superficial”, explică el. „Și ipoteza noastră pentru motivul pentru care Steamboat este un gheizer atât de mare și atât de înalt este că apa este stocată mai adânc. Cu cât apa este mai adâncă, cu atât mai multă energie poate avea. Și cu cât aveți mai multă energie, cu atât erupția poate fi mai mare.”

unele dintre primele studii ale gheizerelor au fost făcute în anii 1800, de Robert Bunsen — același tip care a dezvoltat arzătorul Bunsen folosit în clasele de chimie. Oamenii de știință au pus camere video în gheizere și au construit gheizere artificiale în laborator.

totuși, nu este atât de ușor să găsești finanțare pentru a studia ceva de genul gheizerelor, iar lista întrebărilor fără răspuns continuă, spune Manga.

el zornăie de pe o listă: „de ce există gheizere în primul rând? Care este geometria care face ca ceva să devină episodic? De ce se termină erupțiile? De ce nu continuă? Cum răspund gheizerele la forțele externe? Ce controlează cât de mare este o erupție a gheizerului?”milioane de oameni călătoresc pentru a vedea gheizere în fiecare an, și o parte din tragerea la sorți poate fi aerul lor de mister. Steamboat a devenit un superstar, eclipsând chiar și Old Faithful în ceea ce privește atenția publicului și efortul pe care oamenii îl fac pentru a încerca să prindă o erupție.

„există oameni care campează pe trotuare, își petrec toate zilele, tot timpul liber, stând lângă Steamboat”, spune White.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *