Prezentare generală: rolul Guvernului în economie

ce înseamnă

de-a lungul istoriei, unele guverne au încercat să exercite un control complet asupra afacerilor economice în interesul îndeplinirii obiectivelor sociale sau politice, iar alte guverne au încercat să rămână complet în afara afacerilor economice, crezând că economiile funcționează cel mai bine atunci când sunt nereglementate. Astăzi, rolurile pe care majoritatea guvernelor le joacă în economiile lor naționale se încadrează undeva între aceste două extreme.

cele mai mari economii ale lumii de azi sunt capitaliste; adică, ele sunt sisteme care permit persoanelor fizice și întreprinderilor să dețină proprietăți și să concureze între ele în căutarea profiturilor și a bunăstării economice. Într-o economie capitalistă, producătorii și consumatorii iau nenumărate decizii individuale care împreună se adaugă la imaginea economică mai mare. Nicio autoritate centrală nu dictează ce bunuri și servicii produc companiile sau stabilește prețurile pentru aceste bunuri și servicii. În schimb, forțele concurente ale vânzătorilor (ofertei) și cumpărătorilor (cererii) au ca rezultat prețuri care dictează în cele din urmă ce va fi produs, cum va fi produs și distribuit și cine se va bucura de roadele acestei producții și distribuții.în Statele Unite, mai mult decât în majoritatea țărilor, oamenii tind să creadă că economia ar trebui să fie modelată de interesele concurente ale întreprinderilor și consumatorilor individuali, mai degrabă decât de decrete și planuri guvernamentale. Este adevărat că guvernele de la nivel local, de stat și național din Statele Unite intervin în afacerile economice mai puțin decât omologii lor din multe alte țări, dar totuși joacă un rol important și au puterea de a modifica monumental economia națională. În timp ce guvernele locale și de stat pot avea un impact semnificativ asupra economiilor lor, la nivel național guvernul federal are mult mai multă putere de a modifica peisajul economic.rolul guvernului SUA în economie poate fi împărțit în două seturi de funcții de bază: încearcă să promoveze stabilitatea și creșterea economică și încearcă să reglementeze și să controleze economia. Instrumentele sale pentru promovarea stabilității și creșterii sunt politica fiscală (modificări ale ratelor de impozitare și ale programelor de cheltuieli) și politica monetară (modificări ale cantității de bani în circulație). Guvernul federal reglementează și controlează economia prin numeroase legi care afectează activitatea economică. Acestea variază de la legi care impun drepturile de proprietate privată la legi care promovează concurența între întreprinderi.

când a început

În afară de stabilirea și aplicarea drepturilor de proprietate privată, care sunt esențiale pentru orice economie capitalistă (o economie în care întreprinderilor și persoanelor fizice li se permite să concureze liber în căutarea propriei lor bunăstare economică), guvernul SUA, ca și omologii săi europeni, a făcut puțin pentru a-și reglementa economia în secolul al XVIII-lea și în cea mai mare parte a secolului al XIX-lea. Abordarea practică a guvernului federal asupra economiei a fost în concordanță cu opiniile economiștilor timpurii, cum ar fi Adam Smith (1723-90), care credea că un guvern promovează cel mai bine bunăstarea economică atunci când a rămas în afara afacerilor economice. Cu toate acestea, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, condițiile inumane la care a fost supusă clasa muncitoare din ce în ce mai mare în fabricile și minele din Europa și America au dus la o reglementare guvernamentală sporită a industriei.primele două decenii ale secolului al XX-lea au văzut Statele Unite, sub președinții Theodore Roosevelt (1901-09) și Woodrow Wilson (1913-21), aplicând mai puternic reglementările industriale existente și adoptând altele noi, inclusiv legi care creează multe dintre organismele de reglementare (cum ar fi Administrația pentru alimente și medicamente, Comisia Federală pentru Comerț și Comisia de comerț interstatal) care reglementează și astăzi întreprinderile.

implicarea Guvernului în economie a devenit mult mai pronunțată, cu toate acestea, în urma Marii Depresiuni, criza economică severă care a paralizat economia mondială și a lăsat aproximativ 25% dintre lucrătorii americani fără locuri de muncă în anii 1930. ca parte a președintelui Franklin D. Al lui Roosevelt (1933-45) New Deal, un set de eforturi guvernamentale menite să revitalizeze economia, guvernul federal a sprijinit proiecte de lucrări publice la scară largă care angajau americani fără muncă și a început să efectueze plăți de transfer (ajutor financiar direct) către cetățeni prin programe precum securitate sociala, care beneficiază persoanele în vârstă și persoanele cu handicap. Ambele forme de cheltuieli au avut efectul de a pune bani în buzunarele oamenilor, ceea ce a dat întreprinderilor un stimulent pentru a–și spori activitatea, în același timp în care programele au oferit o ușurare atât de necesară celor care suferă de efectele șomajului. În plus, New Deal a inclus înființarea unor organisme importante de reglementare, cum ar fi Securities and Exchange Commission, care supraveghează piața bursieră și Federal Deposit Insurance Corporation, care asigură persoanele care depun bani în bănci.

informații mai detaliate

SUA. guvernul influențează creșterea economică și stabilitatea prin utilizarea politicii fiscale (manipularea ratelor de impozitare și a programelor de cheltuieli) și a politicii monetare (manipularea sumei de bani în circulație). Folosește aceste instrumente cu intenția de a direcționa economia către condiții de creștere constantă, șomaj scăzut și prețuri stabile.

politica fiscală constă în modificări ale ratelor de impozitare și ale programelor de cheltuieli. Aceste modificări sunt propuse și adoptate de Congresul SUA și/sau de președinte; ca atare, ele sunt adesea supuse priorităților politice la fel de mult ca și cele economice. Când guvernul ridică impozitele, banii se mută din mâinile private și în cuferele guvernamentale. Astfel, oamenii au mai puțini bani de cheltuit și cer cantități mai mici de produse. Întreprinderile produc mai puțin, iar economia încetinește. Când guvernul reduce impozitele, cetățenii privați și întreprinderile au mai mulți bani de cheltuit și de investit, iar acest lucru tinde să stimuleze creșterea economică. De asemenea, cheltuielile guvernamentale (pentru echipamente militare, educație, cercetare științifică și plăți de transfer, de exemplu) mută banii din cuferele guvernamentale și în mâini private. Acest lucru stimulează cererea și încurajează creșterea economică. Reducerea cheltuielilor guvernamentale are efectul opus.

politica monetară constă în modificări ale ofertei monetare. Banca centrală a Statelor Unite, sistemul Rezervei Federale (adesea numit Fed), are singura putere de a reglementa oferta de bani și funcționează independent de președinte și Congres, concentrându-se mai degrabă pe preocupări economice decât politice. Când mai mulți bani sunt în circulație, economia tinde să crească. Când oferta de bani este restricționată, economia tinde să încetinească. Fed nu crește dimensiunea ofertei de bani pur și simplu comandând mai multe facturi de dolari tipărite. În schimb, își folosește în primul rând influența asupra băncilor și a altor instituții de creditare pentru a schimba dimensiunea ofertei de bani.

oferta de bani include nu doar monede și facturi, ci și soldurile conturilor bancare în raport cu care oamenii pot scrie cecuri sau pot face retrageri. Un grup de oameni care posedă această formă de bani sunt deponenții, cei care își predau salariile și alți bani unei bănci pentru păstrarea în siguranță. Băncile nu stochează pur și simplu acești bani. Le împrumută debitorilor, persoanelor și întreprinderilor care doresc să facă achiziții mari, cum ar fi achizițiile de bunuri imobiliare sau echipamente de afaceri. Atunci când o bancă împrumută bani, Împrumutatul este, ca un deponent, dat un sold de cont bancar împotriva căruia el sau ea poate scrie cecuri sau face retrageri. Prin împrumutarea banilor, atunci, o bancă creează literalmente bani: un împrumutat primește bani pentru a cheltui, sub forma unui sold al contului, chiar dacă nu au fost bătute noi facturi sau monede.

atunci când Fed vrea să crească sau să scadă oferta de bani, prin urmare, scade sau crește ratele dobânzilor, taxele pe care debitorii le plătesc pentru utilizarea banilor. Ratele mai mici ale dobânzii se încadrează, oamenii mai înclinați sunt de a împrumuta bani, și mai mulți bani băncile puse în circulație. Cu cât ratele dobânzilor cresc, cu atât debitorii mai puțin înclinați devin să plătească pentru utilizarea banilor, iar suma de bani în circulație scade.în plus față de aceste forme active de intervenție în economie, guvernul federal are responsabilități de reglementare pe scară largă asupra întreprinderilor private. În mod tradițional, guvernul a reglementat industrii precum utilitățile, unde o companie tinde să aibă un monopol (control unic asupra industriei) într-o anumită regiune. Guvernul a stabilit adesea limite asupra prețurilor pentru a împiedica monopolurile de utilități să crească prețurile după bunul plac. Alte industrii au fost supuse istoric controlului prețurilor. Exemplele includ producătorii agricoli, camioanele și companiile aeriene.

guvernul a încercat, de asemenea, de la începutul secolului al XX-lea, să împiedice formarea monopolurilor. În general, consumatorii și economia în ansamblu beneficiază atunci când există un nivel ridicat de concurență în orice industrie. Pentru a concura între ele pentru clienți, firmele trebuie să-și prețuiască corect bunurile și să producă produse de înaltă calitate; atunci când o companie are un monopol, pe de altă parte, tinde în mod natural să se concentreze exclusiv pe asigurarea propriilor profituri, indiferent de interesele consumatorilor sau de eficiența economică. Dacă două companii doresc să fuzioneze, dar compania rezultată amenință să devină monopol, guvernul are puterea de a interveni pentru a preveni fuziunea. De asemenea, dacă două companii dominante conspiră pentru a menține prețurile ridicate în mod artificial, guvernul este împuternicit să intervină.

obiectivele sociale, cum ar fi sănătatea consumatorilor și protecția mediului, servesc, de asemenea, ca bază pentru o cantitate substanțială de reglementări guvernamentale. Agențiile guvernamentale monitorizează impactul companiilor asupra mediului, siguranța aprovizionării cu alimente și medicamente și condițiile de la locul de muncă.

tendințe recente

după ce a descoperit în timpul depresiei că politica fiscală ar putea fi eficientă în crearea cererii și stimularea economiei, guvernul SUA a folosit în primul rând politica fiscală pentru a gestiona economia și a o aduce prin recesiuni (perioade de creștere economică lentă însoțite de obicei de creșterea șomajului) în deceniile următoare. Concentrându-se atât de atent pe diminuarea impactului recesiunilor (și pe prevenirea depresiilor), guvernul a acordat probabil mai puțină atenție inflației (creșterea prețurilor în întreaga economie) decât era justificat. Inflația scăpată de sub control în anii 1970 a amenințat că va disloca economia la fel de rău ca orice recesiune, mai ales că a corespuns, așa cum nu s-a mai întâmplat până acum, cu un șomaj ridicat.

politicile fiscale nu au putut face nimic pentru a schimba valul acestor probleme, iar economiștii au început să acorde mai multă atenție efectelor gestionării ofertei de bani. Inflația a fost adusă sub control printr-o reducere severă a ofertei de bani (care a aruncat țara în recesiune în 1982) și de atunci nu a fost niciodată o problemă serioasă. Politica monetară, în consecință, a înlocuit politica fiscală ca instrument principal al Guvernului pentru modelarea economiei.

ultima parte a secolului al XX-lea a cunoscut, de asemenea, un val de dereglementare. Controlul relativ strâns pe care guvernul îl exercitase asupra utilităților, Transporturilor și altor industrii a fost relaxat. Acest lucru s-a datorat parțial îngrijorărilor că reglementările guvernamentale au împiedicat companiile să răspundă forțelor pieței într-un mod care le-ar forța să inoveze și să rămână eficiente și s-a datorat parțial apariției de noi tehnologii în industrii precum comunicațiile, ceea ce a permis noilor companii să concureze în domenii precum telecomunicațiile, care odinioară tindeau în mod natural spre condițiile de monopol.

mai controversată a fost tendința Guvernului SUA, sub președinți conservatori precum Ronald Reagan, al cărui mandat a durat din 1981 până în 1989, George H. W. Bush, care a slujit din 1989 până în 1993, și George W. Bush, 2001-09, pentru a urmări relaxarea reglementărilor propuse din motive sociale. Administrațiile Reagan și George W. Bush au fost deosebit de agresive în încercarea de a elimina protecția mediului, a locului de muncă și a consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *