Pete negre (Lentigo) pe gingiile, nasul și pleoapele pisicii

actualizat ultima dată pe 20 martie 2021 de Julia Wilson

dintr-o privire

numit și: pete de vârstă, pete hepatice, lentigo de pisică portocalie.

despre: cunoscute și sub numele de lentigo, zonele de hiperpigmentare se dezvoltă pe buze, gingii și jante pentru ochi.

simptome: pete plate, negre pe pleoape, gingii și buze de ghimbir, tortie și pisici calico sunt comune, ele sunt echivalentul felin al pistruiilor.

tratament: nu este necesar un tratament medical pentru această afecțiune.

pete negre pe gingiile pisicii

Lentigo este numele unei afecțiuni comune în care apar pete plate, maro sau negre pe joncțiunile mucocutanate ale feței (gingii, buze, nas și margini ale ochilor) de pisici portocalii, țestoase, calico, galbene, cu flacără (roșie). Este rezultatul unei creșteri a numărului de melanocite epidermice – celule producătoare de pigment-care provoacă hiperpigmentare.

zonele negre de pigmentare apar mai întâi pe buze, iar leziunile ulterioare se pot dezvolta pe pleoape, gingii și nas. Leziunile încep mici și devin mai răspândite pe măsură ce pisica îmbătrânește.

prezența lentigo este complet normală și inofensivă, cu toate acestea, orice modificare a pielii și a membranelor mucoase trebuie evaluată de un medic veterinar pentru a le diferenția de melanom, care este un cancer al melanocitelor.

aspect

pete negre pe nasul pisicii

  • leziuni simple (lentigo) sau multiple (lentigine) maro plat / negru cu o margine clară și definită. Pielea sau mucoasa din jurul zonei este normală. Leziunile încep mici și cresc în dimensiune adesea fuzionând pentru a crea zone mai mari de pigmentare neagră.
  • majoritatea pisicilor au o singură sau o mână de leziuni (lentigo simplex), altele pot avea un număr semnificativ de leziuni (lentigo profusa).

cauză

pistruii sunt asociați cu expunerea la soare la om; cu toate acestea, cauza lentigo este necunoscută la pisici.

diagnostic

Lentigo este o afecțiune benignă, iar majoritatea medicilor veterinari o pot diagnostica pe baza prezentării simptomelor. În unele cazuri, medicul veterinar poate recomanda o biopsie cu un ac fin pentru evaluarea microscopică.

tratament

Lentigo este doar o afecțiune cosmetică și nu necesită tratament medical.

pete negre pe buzele și bărbia pisicii

acnee felină

o altă cauză a petelor negre care pot apărea pe și în jurul buzelor pisicii dvs. fără legătură cu lentigo. Acneea felină este prezența comedoanelor negre (puncte negre) predominant pe bărbie, dar se poate dezvolta și pe buze.

am abordat deja acest subiect în detaliu aici, așa că nu voi mai trece peste el. Acneea poate varia de la ușoară, ca la pisica de mai jos până la severă. Acneea severă se poate inflama și poate progresa pentru a deschide răni pe bărbie, care vor avea nevoie de tratament cu antibiotice și șampoane medicamentoase.

Download PDF

Julia Wilson

Julia Wilson este o expertă în pisici cu peste 20 de ani de experiență scriind despre o gamă largă de subiecte despre pisici, cu un interes special pentru sănătatea, bunăstarea și îngrijirea preventivă a pisicilor. Julia locuiește în Sydney cu familia ei, patru pisici și doi câini. Îi place fotografia, grădinăritul și alergarea în timpul liber. Autor complet bio Contact Julia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *