Parmigiana

există mai multe teorii despre originea vasului. Cel mai frecvent invenția sa este atribuită fie Parmei, Siciliei sau Napoli. Cazul pentru Parma este că Parmigiana se referă la Parma și pentru că brânza Parmigiano-Reggiano este produsă acolo. Scriitorii alimentari sicilieni au mai multe explicații diferite pentru o origine siciliană. Potrivit lui Pino Correnti, cuvântul parmigiana derivă din cuvântul Sicilian pentru damigiana, un manșon de răchită folosit atât pentru sticlele de vin, cât și pentru caserola fierbinte în care vasul ar fi pregătit și servit. Mary Taylor Simeti, Vincent Schiavelli și mulți alții scriu că numele derivă din cuvântul Sicilian pentru louver, palmigiana. Lamelele orizontale înclinate ale unei jaluzele s-ar asemăna cu stratificarea feliilor de vinete din vas. Franca Colonna Romano Apostolo sugerează că numele este parmiciana, ceea ce înseamnă persană în siciliană.

Clifford A. Wright susține că cazul Parmei nu este convingător, deoarece Parmigiano-Reggiano a fost deja comercializat pe scară largă încă din secolul al 14-lea. Parmigiano-Reggiano, de asemenea, nu a fost un ingredient important în vasul original. Deoarece vinetele au fost introduse pentru prima dată în Sicilia și în celelalte regiuni din sud, este mai probabil ca acolo să fie inventat un fel de mâncare de vinete. În cele din urmă, felul de mâncare este popular în Campania în general, Napoli în special, precum și Sicilia și Calabria, dar nu și în Parma. El consideră cazul pentru o origine siciliană speculativă, deoarece nu există dovezi care să o susțină.

Wright urmărește originea parmigiana la Napoli. Strămoșul vasului modern apare în cartea de bucate a lui Vincenzo Corrado Il Cuoco galante din 1786. Rețeta sa a descris vinetele condimentate cu unt, ierburi, scorțișoară, alte condimente și brânză Parmigiano-Reggiano rasă, care a fost apoi acoperită cu un sos cremă de gălbenușuri de ou înainte de a fi coaptă într-un cuptor. Versiunea modernă cu Parmigiano-Reggiano și cârpă de roșii ca ingrediente cheie apare câțiva ani mai târziu în cartea de bucate a lui Ippolito Cavalcanti Cucina teorico-pratica care a fost publicată la Napoli în 1837. Potrivit lui Wright, acest lucru sugerează că felul de mâncare a evoluat în Napoli în acest interval de timp, care a coincis cu popularitatea crescândă a roșiei în bucătăria italiană. Marlena Spieler este de acord cu o origine napolitană a vasului din aceleași motive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *