oameni, locații, episoade

Mar, 05.03.1898

Septima P. Clark, Educator și Activist născut

Septima Clark

a această dată, în 1898, s-a născut Septima P. Clark. Ea a fost un educator negru și activist pentru drepturile civile în Charleston, S. C.

mama lui Septima Poinsette Victoria a fost crescut în Haiti și tatăl ei Peter a fost un fost sclav. Ei au modelat și au influențat valorile ei de bază. Printre cele mai importante au fost dorința de a împărtăși darurile cuiva, iar altul să nu uite că a fost ceva Răscumpărător în toată lumea. Educația ei a venit de la cei care au insistat asupra performanței și a muncii grele cu mândrie.

în 1916, Poinsette a primit certificatul de predare de la Institutul Avery Normal din Charleston. Profesorilor negri li s-a interzis să predea în Charleston, așa că primii ei trei ani au fost în personalul de la John ‘ s Island, Carolina de Sud. Acolo a încercat să instituie cursuri de alfabetizare a adulților, prin NAACP, pentru a aborda unele dintre inechitățile educaționale de pe insula lui John. În 1919, Poinsette s-a întors la Institutul Avery, conducând o campanie împotriva politicilor de excludere ale lui Charleston, răsturnând acea lege un an mai târziu.

în 1920, s-a căsătorit cu Nerie Clark, o bucătăreasă din Marina neagră cu care a avut doi copii; mama lui Clark a crescut unul, iar celălalt a murit la naștere. La scurt timp după aceea s-a implicat în diferite organizații civice și și-a continuat educația în Columbia. Continuând Lupta pentru profesorii negri din tot statul, Clark a primit-o B. A. de la Colegiul Benedict în 1942 și M. A. de la Institutul Hampton în 1945.

deși eforturile sale activiste cu NAACP au ajutat la inițierea hotărârii privind egalitatea de remunerare în acel an, ea a fost concediată de la predarea la Charleston în 1947 pentru că era membră a NAACP. Imposibil de găsit de lucru Clark s-a mutat la Monteagle, TN, predând educația interrasială a adulților la Highlander Folk School, unde a format un program de alfabetizare a adulților cu o altă femeie, învățându-i pe oameni cum să completeze permisul de conducere și formularele de înregistrare a alegătorilor și cum să semneze cecuri. Ghidată de credința ei că educația și egalitatea neagră erau subiecte integrale, când a devenit director Clark a conceput un curriculum care s-a concentrat pe promovarea înregistrării alegătorilor și împuternicirea oamenilor să-și rezolve problemele prin activism social. Unul dintre elevii ei a fost Rosa Parks, care a ajutat la începerea boicotului autobuzului Montgomery.aceasta a fost limitată de fondarea primei „școli de cetățenie”, creată cu succes pe insula lui John în 1957. Având în vedere că legăturile cu școala Populară Highlander sunt perturbate în mod constant de legislativul din Tennessee și, în cele din urmă, au dus la revocarea Cartei sale, în 1961 programul de cetățenie a fost transferat la Conferința de conducere creștină din sud (SCLC). Până în 1970, peste 800 de școli de cetățenie, au absolvit peste 100,00 de afro-americani. La rândul lor, au servit ca bază esențială pentru mișcarea drepturilor civile din sudul adânc.autobiografia ei, „Echo in My Soul”, a fost publicată în 1962. Ea a fost vorbitor principal la prima convenție a Organizației Naționale a Femeilor (acum), vorbind despre „nevoia femeilor care provoacă dominația masculină.”Septima P. Clark a primit multe premii din mai multe surse. A primit premiul American Book Award pentru a doua sa biografie, „Ready from within: Septima Clark and the Civil Rights Movement”, în 1987. A murit mai târziu în acel an în Charleston.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *