Nașterea prin cezariană”care afectează evoluția umană”

în Marea Britanie, aproximativ unul din patru copii se naște prin cezariană
image caption în Marea Britanie, aproximativ unul din patru copii se naște prin cezariană

utilizarea regulată a secțiunilor cezariene are un impact asupra evoluției umane, spun oamenii de știință.

Mai multe mame au nevoie acum de o intervenție chirurgicală pentru a naște un copil din cauza dimensiunii înguste a pelvisului, potrivit unui studiu.

cercetătorii estimează că cazurile în care bebelușul nu se poate încadra în canalul de naștere au crescut de la 30 din 1.000 în anii 1960 la 36 Din 1.000 de nașteri astăzi.din punct de vedere istoric, aceste gene nu ar fi fost transmise de la mamă la copil, deoarece ambele ar fi murit în travaliu.

cercetătorii din Austria spun că tendința este probabil să continue, dar nu în măsura în care nașterile non-chirurgicale vor deveni caduce.Dr. Philipp Mitteroecker, de la Departamentul de biologie teoretică de la Universitatea din Viena, a declarat că există o întrebare de lungă durată în înțelegerea evoluției umane.

„de ce este rata problemelor de naștere, în special ceea ce numim disproporție fetopelvică – practic că bebelușul nu se potrivește prin canalul nașterii materne – de ce este această rată atât de mare?”el a spus.

„fără intervenția medicală modernă, astfel de probleme erau adesea letale și aceasta este, dintr-o perspectivă evolutivă, selecția.

„femeile cu un pelvis foarte îngust nu ar fi supraviețuit nașterii acum 100 de ani. Ei fac acum și să treacă pe genele lor care codifică pentru un pelvis îngust la fiicele lor.”

forțe opuse

a fost o întrebare evolutivă de lungă durată de ce pelvisul uman nu s-a lărgit de-a lungul anilor.

capul unui bebeluș uman este mare în comparație cu alte primate, ceea ce înseamnă că animalele precum cimpanzeii pot naște relativ ușor.

cercetătorii au conceput un model matematic folosind date de la Organizația Mondială a sănătății și alte studii mari de naștere.

au găsit forțe evolutive opuse în studiul lor teoretic.

una este o tendință spre nou-născuți mai mari, care sunt mai sănătoși.

cu toate acestea, dacă cresc prea mari, se blochează în timpul travaliului, ceea ce istoric s-ar fi dovedit dezastruos pentru mamă și copil, iar genele lor nu ar fi transmise mai departe.”o parte a acestei forțe selective – și anume tendința către bebelușii mai mici – a dispărut din cauza secțiunilor cezariene”, a spus Dr.Mitteroecker.”intenția noastră nu este să criticăm intervenția medicală”, a spus el. „Dar a avut un efect evolutiv. „

tendințe viitoare

cercetătorii au estimat că rata globală a cazurilor în care copilul nu se putea încadra prin canalul de naștere maternă a fost de 3%, sau 30 din 1.000 de nașteri.

în ultimii 50 sau 60 de ani, această rată a crescut la aproximativ 3,3-3,6%, deci până la 36 Din 1.000 de nașteri.

aceasta este o creștere de aproximativ 10-20% a ratei inițiale, datorită efectului evolutiv.

„întrebarea presantă este ce se va întâmpla în viitor?”A spus Dr. Mitteroecker.”mă aștept ca această tendință evolutivă să continue, dar poate doar ușor și încet.

„există limite în acest sens. Deci nu mă aștept ca într-o zi majoritatea copiilor să fie născuți pe secțiuni.”

cercetarea este publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.comentând studiul, paleoantropologul Smithsonian Dr. Briana Pobiner a spus că există „probabil multe alte probleme biologice și culturale care influențează rata secțiunilor cezariene, care variază foarte mult în lumea dezvoltată și în curs de dezvoltare”.

și Daghni Rajasingam, consultant obstetrician și purtător de cuvânt al Colegiului Regal de obstetricieni, au declarat că factori precum diabetul și obezitatea au un impact asupra numărului de operații cezariene. „cred că ceea ce este important să luăm în considerare evoluția este că lucruri precum diabetul sunt mult mai frecvente la o vârstă mai tânără, așa că vedem mult mai multe femei de vârstă reproductivă care au diabet”, a spus ea.

„asta are consecințe asupra necesității sau nu a unei operații cezariene.

„În plus, ratele de obezitate sunt în creștere, astfel încât tot mai multe femei de vârstă reproductivă au un indice de masă corporală mai mare și acest lucru are din nou un impact asupra ratelor de cezariană.”

urmăriți-o pe Helen pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *