mergând, mergând … plecat: topirea gheții Groenlandei a trecut de un punct fără întoarcere la începutul anilor 2000

Stratul De Gheață din Groenlanda a reușit să reziste încălzirii aduse de primii 150 de ani ai erei industriale, cu suficientă zăpadă în fiecare iarnă pentru a echilibra gheața pierdută la topirea primăverii și a verii. Dar, potrivit unui nou studiu, toate acestea s-au schimbat acum 20 de ani.începând cu anul 2000, ghețarii din Groenlanda au început brusc să se miște mai repede, boturile lor retrăgându-se rapid și subțiindu-se acolo unde se varsă în mare. Între 2000 și 2005, această accelerare a dus la o „creștere treptată” ireversibilă a pierderilor de gheață, au concluzionat oamenii de știință în noua cercetare, publicată săptămâna aceasta în revista Nature Communications Earth & Environment.

dacă clima ar înceta să se încălzească astăzi sau chiar s-ar răci puțin, gheața din Groenlanda va continua să se topească, a declarat Omul de știință Ian Howat de la Universitatea de Stat din Ohio, coautor al lucrării de cercetare. „Retragerea ghețarului a lovit dinamica întregii foi de gheață într-o stare constantă de pierdere”, a spus el. „Chiar dacă ar fi să ne stabilizăm la temperaturile actuale, gheața va continua să se dezintegreze mai repede decât dacă nu ne-am fi încurcat cu clima de la început.autorul principal Michalea King, glaciolog la Centrul de cercetare polară Byrd din statul Ohio, a declarat că echipa a analizat aproape 40 de ani de date lunare prin satelit pentru 200 de ghețari din Groenlanda pentru a măsura topirea, constatând că „gheața care se descarcă în ocean depășește cu mult zăpada care se acumulează pe suprafața stratului de gheață.”

” lucrul descurajant este că, chiar dacă ne-am întoarce la vechile cantități de zăpadă pe care le-am adăugat, la această nouă rată ridicată de topire, ne-am aștepta să rămână în afara echilibrului pentru o vreme”, a spus ea.

înainte de 2000, stratul de gheață ar avea aproximativ aceeași șansă de a câștiga sau de a pierde masă în fiecare an, a adăugat ea, dar în climatul actual, stratul de gheață va câștiga masă doar o dată la 100 de ani.alte cercetări sugerează că, în epocile geologice anterioare, aproape întregul strat de gheață din Groenlanda s-a topit atunci când temperaturile globale erau aproape de nivelurile actuale, arătând că chiar și cele mai groase și mai reci părți ale Groenlandei sunt vulnerabile la doar câteva grade de încălzire.

cât va dura gheața Groenlandei?

când toată gheața Groenlandei se topește, va ridica nivelul mării cu 20 de metri. Acest lucru ar putea dura 10.000 de ani, dar șocurile sistemului climatic, cum ar fi accelerarea ghețarului la începutul anilor 2000, combinate cu efectele răspândirii în creștere a algelor întunecate de gheață și a carbonului Negru, Cantitatea de apă topită saturarea zăpezii deasupra gheții sau schimbările în curenții oceanici care curg în apropierea ghețarilor ar putea accelera acest lucru cu mii de ani, a spus Howat. Când o limbă de gheață se desprinde de ancora sa de pe fundul mării, fluxul ghețarului de deasupra ei se accelerează.

pe măsură ce ghețarii Groenlandei se retrag din mare, limbile lor plutitoare devin mai subțiri, se rup și își pierd aderența înghețată pe fundul mării. Acest lucru accelerează pierderea de gheață din stratul gros de gheață interior. Credit: Bob Berwyn's glaciers retreat from the sea, their floating tongues get thinner, break apart and lose their frozen grip on the seafloor. That speeds up the loss of ice from the thick interior ice sheet. Credit: Bob Berwyn
pe măsură ce ghețarii din Groenlanda se retrag din mare, limbile lor plutitoare devin mai subțiri, se rup și își pierd aderența înghețată pe fundul mării. Acest lucru accelerează pierderea de gheață din stratul gros de gheață interior. Credit: Bob Berwyn

topirea gheții este principala cauză a creșterii nivelului mării, iar Groenlanda contribuie cu cea mai mare apă topită la ocean. Cu milioane de oameni amenințați de creșterea oceanului, rata creșterii nivelului mării în deceniile următoare este critică pentru planificarea digurilor și a altor apărări sau pentru decizia de a abandona unele zone de coastă pentru terenuri mai înalte. Cea de-a patra Evaluare Națională a climei estimează că nivelul mării va crește cu 1 până la 4 picioare până în 2100. Noul studiu avertizează că accelerarea topirii ar putea împinge Oceanul spre capătul superior al acestui interval.”dacă încălzirea climatică continuă, din punct de vedere tehnic stratul de gheață este sortit”, a declarat cercetătorul de gheață din Groenlanda, Jason Box, de la Geological Survey din Danemarca și Groenlanda, care nu a fost implicat în noul studiu.

pierderea gheții s-ar accelera și mai mult odată ce vârful stratului de gheață, care se ridică la 10.000 de metri deasupra nivelului mării, se topește până la un nivel mai scăzut și mai cald al atmosferei. Doar o serie lungă de ani foarte reci ar putea stabiliza gheața, a spus Box. „Ceea ce contează mai mult este traiectoria climatică, există vreo șansă de răcire în viitorul previzibil?”

punctele de basculare sunt complicate, dar este clar că stratul de gheață din Groenlanda nu se va recupera în mod miraculos”, a declarat co-autorul Brice no Unkticl, om de știință climatic de la Universitatea Utrecht.

„va fi dificil să inversăm tendința”, a spus el. „Descărcarea de gheață este mare acum și ar putea crește mai mult. În nord-vestul Groenlandei, ghețarii încă se retrag rapid.”

doar o creștere uriașă a zăpezii de iarnă ar putea construi stratul de gheață. Modelele actuale sugerează că acest lucru nu se va întâmpla, ci mai degrabă că mai multă zăpadă și gheață se vor topi și se vor evapora, a spus el. „Toți indicatorii de acum sunt că zăpada nu se va schimba prea mult, iar ablația va crește.”

cercetătorul climatic al Institutului Alfred Wegener, Ingo Sasgen, care nu a fost implicat în studiu, nu identifică neapărat un punct critic, deoarece acestea sunt greu de specificat în sistemul climatic dinamic și complex, iar simplificarea excesivă poate fi înșelătoare.dar noile cercetări arată că pierderea gheții din Groenlanda este atât de mare încât „ai avea nevoie de multă zăpadă pentru a compensa acest lucru”, a spus el. „Dar vedem exact opusul; mai mulți ani de topire extremă. Ploaia va crește probabil.”

că ploaia este un alt factor care accelerează topirea.

„mesajul îngrijorător al acestei lucrări este că probabilitatea ca vom avea o foaie de gheață care se recuperează în viitorul apropiat este aproape de zero”, a spus Sasgen. De asemenea, se referă la faptul că, în timpul înregistrării satelitului de 40 de ani, cei cinci ani cu cea mai mare pierdere de gheață au fost toți în ultimii 10 ani, urmărind cu alți indicatori ai planetei supraîncălzite, a adăugat el.chiar dacă stratul de gheață din Groenlanda se îndreaptă spre o topire completă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea întârzia procesul cu 5.000 de ani, a spus el, oferind oamenilor mult mai mult timp pentru a se adapta pe măsură ce marea încalcă mii de kilometri de coastă dens populate.Howat, coautor al Statului Ohio, a declarat că descoperirile identifică pragul la care încălzirea globală a schimbat ritmul geologic lent al topirii stratului de gheață în overdrive. Ghețarii care se varsă în ocean cresc foarte încet, dar se pot topi foarte repede, ștergând secole de avans în doar câteva decenii, a adăugat el. accelerația bruscă a ghețarului de la începutul acestui secol a crescut cantitatea de gheață care curge în ocean atât de mult încât va fi aproape imposibil ca stratul de gheață să crească, a spus el.”ceea ce a făcut este să ne pună pe o traiectorie diferită”, a spus el. „Punctele de basculare sunt locul în care mergem de la o traiectorie la alta. Este greu, dacă nu imposibil să te întorci.”

Bob Berwyn

Freelancer

Bob Berwyn un reporter independent austriac care a acoperit știința climatică și Politica climatică internațională de mai bine de un deceniu. Anterior, el a raportat despre mediu, specii pe cale de dispariție și terenuri publice pentru mai multe ziare din Colorado și, de asemenea, a lucrat ca editor și asistent editor la ziarele comunitare din Colorado Rockies.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *