kingdom

un regat este o bucată de pământ care este condusă de un rege sau o regină. Un regat este adesea numit monarhie, ceea ce înseamnă că o persoană, care își moștenește de obicei poziția prin naștere sau căsătorie, este liderul sau șeful statului.

regatele sunt unul dintre primele tipuri de societăți de pe Pământ, datând de mii de ani. Au existat sute, dacă nu mii, de regate diferite de-a lungul istoriei. Regatele pot fi uriașe, cum ar fi Regatul Unit. În secolul al XIX-lea, Regatul Unit, condus din Londra, Anglia, se întindea pe cinci continente. Regatele pot fi, de asemenea, mici, cum ar fi Regatul Brunei, care este mai mic decât statul american Delaware.

regatele sunt rareori conduse de un monarh absolut, un singur rege sau regină care ia toate deciziile pentru întregul stat. Regatele sunt de obicei împărțite în teritorii mai mici, cum ar fi orașe-state sau provincii, care sunt guvernate de oficiali care raportează monarhului. Majoritatea regilor și reginelor moderne nu controlează guvernul. Liderii aleși și constituțiile stabilesc legi pentru majoritatea regatelor de astăzi.primele regate ale lumii s-au dezvoltat cu mii de ani în urmă, când liderii au început să cucerească și să controleze orașe și așezări. Conducătorii regatelor timpurii au oferit protecție locuitorilor sau supușilor lor. În schimb, subiecții au plătit impozite sau servicii monarhului. Regatele aveau, de asemenea, puterea de a crea și de a pune în aplicare legi.primele regate au fost înființate în jurul anului 3000 Î.HR. în Sumer și Egipt. Sumer a fost un regat care a existat între râurile Tigru și Eufrat în Irakul modern. Sumerienii aveau propriul limbaj scris și au întreprins proiecte de construcții complicate, cum ar fi canalele de irigații și templele mari numite ziggurate. Există, de asemenea, dovezi că Regatul Sumerian a tranzacționat și a luptat cu popoarele vecine.câteva mii de ani mai târziu, Regatul Teotihuacan s-a dezvoltat în America de Nord. Regatul era centrat în orașul Teotihuacan în Modern Mexico City, Mexic. Teotihuacan avea probabil peste 100.000 de locuitori, făcându-l printre cele mai mari regate antice din lume la acea vreme.multe, dar nu toate, regate antice erau imperii. Imperiile sunt unități politice mari din punct de vedere geografic, formate din multe grupuri culturale sau etnice diferite. Imperiile erau adesea conduse de monarhi, făcându-le regate. Vechiul Imperiu egiptean era un regat condus de un monarh numit Faraon, de exemplu. Imperiul egiptean a atins apogeul în așa-numita perioadă „noul regat”, sub conducerea faraonului Amenhotep III (1390-1352 Î.hr.). Egiptul în Noul Regat se întindea de la Egiptul modern, de-a lungul coastei mediteraneene până la Turcia modernă în nord și Eritreea modernă în sud.

multe imperii nu au avut monarhi, totuși, așa că Imperiul și Regatul nu sunt întotdeauna același lucru.

Regate medievale

Evul Mediu a fost o perioadă din istorie care a durat aproximativ de la aproximativ 500 la 1500. Este, de asemenea, menționată ca perioada medievală. În Evul Mediu, nenumărate regate s-au format și s-au prăbușit în toată Europa, Asia și Africa.

în Europa, multe regate mici s-au format și s-au luptat de triburi după prăbușirea Imperiului Roman în 476. Triburi precum ostrogoții, din România modernă, și francii, din Germania modernă, au fost printre cei care au format regate mici, instabile în Evul Mediu timpuriu.probabil cel mai faimos regat European al Evului Mediu a fost cel al legendarului rege Arthur al Marii Britanii. Arthur poate că nu a existat deloc. Relatările despre regatul său au fost scrise la sute de ani după ce se presupune că a existat. Dacă a existat un rege Arthur, el a trăit probabil în secolul al V-lea, după ce romanii au părăsit Marea Britanie și înainte de apariția regilor britanici actuali, istorici, în secolul al VIII-lea. Regele Arthur ar fi fost unul dintre zecile, sau poate sute, de Regi din Marea Britanie la acea vreme. Chiar dacă regele Arthur nu a existat, legenda sa sugerează că regatele au jucat un rol în Evul Mediu.în același timp, triburile și regatele mici se luptau pentru părți ale Europei, regatele africane Ghana și Mali erau printre cele mai puternice din Evul Mediu. Imperiul Ghana, cunoscut și sub numele de Imperiul Wagadou, s-a format în jurul anului 790. A găsit succes ca un important centru comercial. Imperiul Ghana, situat în țările moderne din Mauritania și Mali, a fost un regat la marginea de sud-vest a deșertului Sahara. Caravanele cu sute de cămile ar călători peste Sahara ca navele care traversează o mare nisipoasă.

regatul a apărut ca un centru comercial pentru aur și sare. (Sarea, un conservant valoros pentru alimente, era aproape la fel de valoroasă ca aurul. Comerțul cu idei a înflorit și în regat, pe măsură ce religia Islamului s-a răspândit spre vest de la Peninsula Arabică până la coasta de vest a Africii. Imperiul Ghana a fost slăbit și în cele din urmă s-a prăbușit din cauza creșterii rapide, a secetei și a comerțului slăbit.în jurul anului 1200, Imperiul Mali s-a ridicat din ceea ce a fost odată Ghana. Mali a devenit un regat puternic sub conducerea regelui Sundiata. Regatul Sundiata se întindea de la coasta atlantică a țărilor moderne din Senegal și Mauritania până în zona interioară din sud-estul Mali. La fel ca Ghana, Imperiul Mali depindea de rutele comerciale prin Sahara. Spre deosebire de Ghana, acest regat avea de fapt propriile sale mine de aur în interiorul granițelor sale. Unul dintre marile orașe ale regatului a fost centrul comercial al Timbuktu, în națiunea modernă din Mali. Timbuktu a fost principalul oraș comercial de la marginea Saharei timp de sute de ani, comercializând aur, fildeș, sare și sclavi.

Regate ulterioare

după multe secole de război și tulburări, regate mai puternice și mai sofisticate au început să se dezvolte în întreaga lume. În Europa, regatele Portugaliei, Franței și Angliei s-au extins pe teritorii vaste după descoperirea Americii la sfârșitul secolului al XV-lea.

regatele au stabilit legături diplomatice mai puternice cu guvernele vecine pentru a reduce conflictul. Ei s-au bazat pe tratate și, adesea, căsătorii pentru a crea alianțe puternice. Mulți monarhi ai Europei în această perioadă erau legați unul de celălalt. Regina britanică Victoria a avut mulți nepoți care s-au căsătorit cu oameni din întreaga Europă, fapt care ar fi putut contribui la perioade în mare parte pașnice în timpul domniei sale.

regatele acestei perioade au sporit comerțul cu regatele îndepărtate și au construit flote puternice pentru explorarea în străinătate. Imperiul Portughez, de exemplu, a stabilit legături cu Regatul Siam, în țara modernă din Thailanda. Flota Portugaliei a putut călători în jurul continentului Africii și de-a lungul coastei Asiei pentru a ajunge la Siam. Portugalia, care a dominat rutele comerciale din Oceanul Indian, a făcut comerț cu mirodenii valoroase.

Regatul Siam a fost expus tehnologiei și Politicii Europene. În timp ce unele regate asiatice, cum ar fi Japonia, au respins influența puterilor europene, Siam a folosit ideile Europene pentru a moderniza țara. Siam a atins apogeul sub regele Mongkut, care a domnit între 1851-1868. Regele Mongkut a ajutat la înființarea primului ziar din regat. Regele Mongkut a introdus, de asemenea, ideea de Liber Schimb. Supușii din regat își puteau fabrica propriile bunuri comerciale, cum ar fi orezul sau ceaiul, pentru comerțul cu întreprinderi străine.

Regate moderne

câteva regate sunt încă conduse absolut de un monarh. Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite, regele Mswati al III-lea al Swazilandului și Regele Hassanal Bolkiah al Brunei sunt monarhi absoluți. Toate aceste regate au legislaturi și seturi de legi. Monarhul rămâne autoritatea finală.cu toate acestea, majoritatea regatelor care există astăzi sunt monarhii constituționale. Regele sau regina acționează ca un șef de stat ceremonial, cu responsabilități publice, cum ar fi promovarea turismului și a interesului pentru istoria și cultura națiunii, dar fără autoritate politică reală. Sub o monarhie constituțională, națiunea este guvernată de o constituție sau un set de legi, executate de un președinte sau prim-ministru ales de cetățenii țării. În Anglia, de exemplu, Regina Elisabeta a II—a este șeful oficial al statului-dar națiunea este guvernată de un prim-ministru și de Parlament.Regatul Thailandei, fostul regat al Siamului, este un exemplu de regat modern. Regatul și-a încheiat monarhia absolută în 1932, iar astăzi este o democrație cu lideri aleși și instanțe de judecată. Cu toate acestea, regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a domnit din 2016 după moartea tatălui său Bhumibol Adulyadej, care a fost cel mai longeviv rege din istoria Thailandei. Regele Adulyadej a avut un sprijin public extraordinar și se știa că a intervenit în politică. Fiul său pare a fi mai puțin popular și rolul său oarecum incert.alte regate moderne conduse de o monarhie constituțională includ Suedia, Belgia, Japonia și Maroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *