John Sowden Casa schimba acest

Los Angeles, Statele Unite ale Americii
De Lloyd Wright schimba acest

1 din 3

descriere schimba acest

John Casa sowden, cunoscută și sub numele de „casa fălcilor” sau „casa Franklin”, este o reședință construită în 1926 în Los Feliz secțiune din Los Angeles, California. Construită de Lloyd Wright, casa este remarcată pentru utilizarea blocurilor de beton ornamentate și pentru fațada sa izbitoare, asemănătoare (în funcție de punctele de referință culturale ale privitorului) fie cu un templu Maya, fie cu gura deschisă a unui mare rechin alb.

arhitectură și design

proprietarul inițial, John Sowden, a fost un pictor și fotograf care și-a angajat prietenul, Lloyd Wright (fiul cel mare al lui Frank Lloyd Wright), pentru a-și construi casa în Los Feliz. Casa a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai importante lucrări ale lui Lloyd Wright și un punct de reper în zona Los Angeles pentru fațada sa impunătoare în stil Maya și caracteristicile asemănătoare templului. Când Lloyd Wright a murit în 1978, Los Angeles Times a scris că sowden house a fost „salutat ca apogeul activității sale rezidențiale.”
Casa este, de asemenea, demn de remarcat pentru continuarea de către Lloyd Wright a lucrărilor sale la începutul anilor 1920 cu construcții de blocuri textile și teme Maya. Tatăl său folosise blocurile textile la construirea casei Millard, a casei Samuel Freeman, a casei Ennis și a Casei de depozitare. Pe casa Sowden, Lloyd Wright a folosit blocuri de beton ornamentate pentru a decora o intrare distinctivă despre care s-a spus „provoacă strada.”De pe stradă, casa are aspectul unei cetăți sau al unui templu Maya. Crestele și liniile ascuțite ale fațadei s-au spus că seamănă cu gura deschisă a unui mare rechin alb, rezultând că casa este cunoscută în Los Angeles sub numele de „casa fălcilor”.”De asemenea, a fost descris ca având un aspect” cultic, clocitor”. Los Angeles Times l-a descris, de asemenea, ca un „conac în stil cvasi-Maya, o apariție în altă lume care se întinde pe Franklin Avenue din Los Feliz.”Acest stil Maya al unei linii de acoperiș a fost folosit și de Llyod Wright când a construit prima „coajă” pentru Hollywood Bowl. A fost construită din lemn și a durat doar un an înainte de a fi dărâmată. Un oaspete care ajunge la Casa sowden trece prin porți de cupru sculptate și apoi urcă „o scară îngustă, asemănătoare unui mormânt” spre casă. Sowden și-a dorit o casă care să fie un loc de spectacol unde să-și poată distra prietenii în comunitatea de film de la Hollywood. Casa Sowden se află între două case proiectate de Frank Lloyd Wright: Casa Hollyhock și casa Ennis Brown pe dealurile de deasupra Bulevardului Los Feliz. Acesta este singurul loc unde se poate sta la intrarea unei case proiectate de Frank Lloyd Wright și puteți vedea o altă creație a sa.din 1945 până în 1951, casa a fost deținută de Dr. George Hodel, un medic din Los Angeles care a fost principalul suspect în infamul Black Dahlia crimă, deși nu a fost numit public ca atare la acea vreme. Fiul doctorului, Steve Hodel, el însuși un detectiv de Omucideri din Los Angeles, a susținut în cartea sa din 2003 „Black Dahlia Avenger” că victima Black Dahlia, Elizabeth Short, a fost de fapt torturată, ucisă și disecată de tatăl său în interiorul casei sowden, în ianuarie 1947.casa a fost folosită ca loc de filmare pentru a descrie casa avei Gardner în filmul lui Martin Scorsese aviatorul.

renovarea de către Xorin Balbes

casa, cu șapte dormitoare, patru băi și 5.600 de metri pătrați (520 m2), a fost listată pe piață la 1.575.000 de dolari în 2001. A fost cumpărat în acel an de Xorin Balbes pentru 1,2 milioane de dolari. Balbes, care a spus că casa a fost” o epavă ” când a cumpărat-o, a cheltuit 1,6 milioane de dolari pentru a restaura casa, deși unele dintre modificările sale au atras critici din partea conservatorilor, precum și a fiului lui Lloyd Wright, Eric Lloyd Wright. Pe lângă restaurarea pietrei, Balbes a transformat zona de bucătărie cu trei camere într-o bucătărie mare deschisă, a adăugat noi băi de lux și a instalat o piscină și un spa în curtea centrală. Producătorul independent de film Bashar Shbib a fost angajat să proiecteze și să realizeze amenajarea teritoriului în și în jurul casei. La vizionarea renovărilor, Eric Lloyd Wright a lăudat noua bucătărie și amenajare a teritoriului, dar a criticat decizia lui Balbes de a instala o piscină și un spa în mijlocul curții. Toate camerele casei se deschid spre curtea centrală lungă, care a fost inițial o peluză care a fost folosită pentru așezarea în timpul spectacolelor la domiciliu. Eric Wright a simțit că este o” greșeală ” să despartă spațiul din curte cu o piscină și un spa. Dana Hutt, un istoric arhitectural care a scris despre lucrările lui Lloyd Wright, a criticat, de asemenea, modificările lui Balbes. Ea s-a opus piscinei, rafinamentului scării de intrare și adăugării de elemente asiatice care erau „complet greșite” pentru designul Mesoamerican al lui Wright.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *