istorii oribile de sănătate și Siguranță: Eretismul sau sindromul Pălărierului Nebun

când hughenoții (protestanții francezi calviniști forțați să părăsească Franța după Edictul de la Fontainbleu, care a făcut protestantismul ilegal în Franța) au ajuns în Marea Britanie la sfârșitul secolului al XVII – lea au adus cu ei o nouă metodă de a face simțită și o nouă boală profesională-eretismul sau sindromul Pălărierului Nebun.

noua metodă a implicat tratarea blănurilor de la animale precum iepuri, iepuri și castori cu o soluție diluată de azotat de mercur. Piei au fost apoi uscate într-un cuptor înainte de a fi întinse peste o bară într-o mașină de tăiat. Piei au fost apoi tăiate în bucăți subțiri și stratificate pe o matriță conică, unde ar fi presate și micșorate cu abur și apă fierbinte. Pâsla rezultată ar putea fi apoi vopsită și transformată în pălării fine. Metoda a fost denumită carroting, deoarece soluția de azotat de mercur a transformat blana albă într-o culoare maro roșiatică.

avantajul acestei metode a fost că a făcut părul rigid exterior pe piele moale și șchiopătat și le-a răsucit și le-a zdrobit astfel încât să se îmbine mai ușor. Problema a fost că pâsla tratată a eliberat mercurul ca vapori, iar fabricarea pâslei a avut tendința de a se face în spații mici, închise și slab ventilate.

ca urmare, hatters au început să prezinte simptomele otrăvirii cu mercur. Acestea au inclus simptome fizice, cum ar fi vorbirea neclară, durerile de cap, slăbiciunea și tremurul; și probleme neurologice, cum ar fi schimbări de personalitate – iritabilitate, anxietate, încredere în sine scăzută, depresie, apatie și timiditate-precum și pierderi de memorie, delir și halucinații.aceste simptome erau cunoscute ca fiind cauzate de mercur, care fusese prescris de mult timp ca un remediu pentru sifilis, fiind frecat pe piele, injectat sau administrat pe cale orală. O noapte cu Venus, s-a spus, a fost urmată de o viață cu mercur. Cu toate acestea, nu existau legi care să reglementeze utilizarea mercurului în industrie, ceea ce înseamnă că simptomele otrăvirii cu mercur la pălărieri erau suficient de răspândite încât expresia ‘nebun ca pălărier’ a apărut în 1829, în același an în care a fost publicat un raport despre sindrom la Sankt Petersburg.

în 1860 a fost publicat un raport în tranzacțiile Societății Medicale din New Jersey de către J. Addison Freeman despre boala mercurială printre pălărieri, iar în 1869 Academia franceză de Medicină a descris, de asemenea, riscurile pentru sănătate asociate cu fabricarea pălăriilor. În Franța, acest lucru a dus la adoptarea unei legi în 1898 pentru protejarea pălăriilor, cu toate acestea, în Statele Unite mercurul a fost folosit în fabricarea pălăriilor până în 1941, în ciuda faptului că în 1888 a fost brevetată o nouă metodă care utilizează clorhidrat.

în Marea Britanie, în anii 1890, inspectorii fabricii au început să ia act de orice decese și boli legate de lucrul cu mercur. Dovezile lor au condus, în 1899, la otrăvirea cu mercur devenind o boală care trebuie raportată în conformitate cu Legea fabricii și Atelierului din 1895. În timp ce scopul a fost de a încerca să evalueze amploarea pericolului de expunere la mercur pentru producătorii de pălării și producătorii de echipamente științifice, noile reglementări au demonstrat că mercurul a fost utilizat într-o mare varietate de industrii.

în secolul al XX-lea în Marea Britanie problema otrăvirii cu mercur a continuat să fie discutată și investigată, cu toate acestea, puțin schimbată în ceea ce privește legislația. Un articol din revista medicală The Lancet din 1912 a speculat că utilizarea continuă a mercurului în fabricarea pălăriilor poate prezenta un risc pentru purtătorii pălăriilor din pâslă, deoarece „un” corp de pălărie „poate conține până la 0,138% din mercur”. În 1919, la Conferința Organizației Internaționale a Muncii, s-a pus întrebarea dacă utilizarea mercurului în fabricarea pălăriilor ar trebui interzisă, deoarece s-a demonstrat în Franța că nu este nevoie. Cu toate acestea, sugestia nu a fost luată mai departe.cu toate acestea, de la sfârșitul secolului al XIX-lea, mercurul a fost folosit din ce în ce mai puțin în fabricarea pălăriilor, iar ventilația s-a îmbunătățit semnificativ, ceea ce înseamnă că de la începutul secolului al XX-lea numărul cazurilor raportate a fost suficient de scăzut încât nu a fost niciodată considerat o problemă suficient de mare pentru a necesita o legislație specifică și, prin urmare, a rămas pur și simplu monitorizat. Din anii 1940, peroxidul de hidrogen a devenit folosit pentru a crea pâslă.

mulți au susținut că Pălărierul Nebun din Alice în țara Minunilor (1865) a lui Lewis Carroll este menit să sufere de otrăvire cu mercur din cauza ocupației sale. Alții au obiectat că Pălărierul Nebun nu demonstrează timiditatea și dificultatea de a interacționa social cu ceilalți care au caracterizat sindromul Pălărierului Nebun, argumentând că Pălărierul Nebun s-a bazat pe dealerul de mobilă din viața reală Theophilus Carter, care a fost adesea numit Pălărierul Nebun datorită caracterului său excentric și a faptului că purta întotdeauna o pălărie de top. În ambele cazuri, legăturile puternice dintre confecționarea pălăriilor și comportamentul aberant din secolul al XIX-lea sunt evidente.

aceste asociații au fost încorporate în multe reprezentări ulterioare ale personajului lui Carroll. În adaptările filmului lui Tim Burton Alice în țara Minunilor (2010) și prin oglindă (2016) semnele portocalii de pe pielea Pălărierului Nebun și culoarea portocalie a părului Pălărierului Nebun amintesc simptomele asociate cu carroting și Johnny Depp a spus despre interpretarea sa a personajului că a fost otrăvit și a intrat în vigoare în toți nervii săi. Îi ieșea prin păr și prin unghii, prin ochi.

Salvare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *