History: The Paiutes

copiiPaiutes își urmăresc originea în povestea lui Tabuts, lupul înțelept care a decis să sculpteze mulți oameni diferiți din bețe. Planul său era să-i împrăștie uniform în jurul Pământului, astfel încât toată lumea să aibă un loc bun de trăit, dar Tabuts avea un frate mai mic răutăcios, shinangwav coiotul. Shinangway a tăiat sacul și oamenii au căzut în ciorchini peste tot în lume. Oamenii erau supărați de acest tratament și de aceea alți oameni se luptă întotdeauna. Oamenii rămași în sac au fost Paiutes de Sud. Tabuts le-a binecuvântat și le-a pus în cel mai bun loc.

savanții sugerează că Paiutes din sud și alte popoare vorbitoare de numere au început să se mute în Marele Bazin și Platoul Colorado în jurul anului 1000 D.hr. înainte de contactul cu europenii, patria Paiutes se întindea pe mai mult de treizeci de milioane de acri din sudul Californiei actuale, sudul Nevada, Sud-centrul Utah și nordul Arizona. Stilul lor de viață a inclus mutarea frecventă, în primul rând în funcție de anotimpuri și recoltele de plante și modelele de migrație a animalelor și au trăit în grupuri independente de trei până la cinci gospodării. Deciziile majore au fost luate în cadrul reuniunilor Consiliului. Liderul tradițional Paiute, numit niave, a oferit sfaturi și sugestii la ședințele Consiliului și va lucra ulterior pentru a duce la îndeplinire deciziile Consiliului.

așezarea Spaniolă din sud-vestul American a adus perturbări și violență în sudul Paiutes. Cel mai important, spaniolii au introdus comerțul violent cu sclavi indienilor din Marele Bazin. Deoarece Paiutes nu au adoptat calul ca mijloc de transport, comunitățile lor au fost frecvent atacate pentru sclavi de triburile ecvestre vecine, de noii mexicani și, în cele din urmă, de americani. Traficul de sclavi de Paiutes a crescut după deschiderea Old Spanish Trail, o rută comercială care lega New Mexico de Oceanul Pacific. Cererea a fost cea mai mare pentru copii, în special pentru fete.

deși la mijlocul anilor 1800, Paiutes din sud întâlniseră comercianți, călători și capcani Euro-americani, dar nu au avut de-a face cu așezarea albă pe pământurile lor. Cu toate acestea, în 1851, membrii Bisericii LDS au început eforturile de colonizare în zona Sudului Utah și, până la sfârșitul anului 1858, Mormonii stabiliseră unsprezece așezări în sudul teritoriului Paiute. Inițial, Paiutes a salutat prezența Mormonilor, deoarece le-a oferit o anumită protecție împotriva raidurilor Utes, Navajos și Mexicani. Din păcate, așezarea Mormonă a adus și epidemii zdrobitoare. În deceniul următor așezării, unele grupuri Paiute au pierdut mai mult de nouăzeci la sută din populația lor din cauza bolilor. În cele din urmă, numărul mare de coloniști mormoni a dus, de asemenea, la concurență asupra terenurilor și resurselor Paiute.

unul dintre cele mai controversate evenimente care au implicat Paiutes de Sud a avut loc în septembrie 1857 lângă ceea ce este acum Cedar City, Utah. La masacrul Mountain Meadows, peste o sută de emigranți care se îndreptau spre California au fost atacați și uciși. Timp de peste un secol, istoria comună a fost că indienii Paiute au atacat mai întâi trenul vagonului. Paiutes se presupune că au apelat la coloniștii LDS pentru ajutor, iar coloniștii s-au apropiat de emigranți sub un steag de armistițiu. După ce i-au convins pe emigranți să renunțe la armele lor, coloniștii au condus trenul de vagoane într-un loc retras, unde ulterior au sacrificat majoritatea emigranților. Aici, din nou, mormonii au susținut că indienii Paiute au luat parte la trădare și, de ani de zile, Paiutes a purtat greul vina pentru acest eveniment tragic. În timp ce multe aspecte ale masacrului sunt încă învăluite în mister, este important să subliniem că tradiția orală Paiute indică cu tărie că Paiutes nu au participat nici la atacul inițial, nici la următorul Masacru.

prima rezervație Paiute a fost înființată în 1891 pe Râul Santa Clara la vest de St.George. Rezervația a fost recunoscută oficial de guvern în 1903. În 1916 Președintele Woodrow Wilson a emis un ordin care a extins dimensiunea rezervației la actualele sale 26.880 de acri. Au urmat în curând alte trei rezervări Paiute. Rezervele s-au dovedit prea mici și sărace în resurse pentru ca Paiutii să se poată întreține, iar Paiutii erau adesea dependenți de caritatea Mormonă și de bunăvoința guvernului federal.Această bunăvoință s-a încheiat brusc în anii 1950 sub guvernul federalpolitica de reziliere, care a fost menită să impună asimilarea și să încurajeze autosuficiența în rândul triburilor indiene, dar a avut în schimb consecințe sociale și economice devastatoare. Înainte de 1954, fiecare trupă Paiute, cu excepția trupei Cedar, avea propria rezervă și guvernul tribal funcțional. Cu toate acestea, sub reziliere, aceste trupe au pierdut recunoașterea federală și, prin urmare, eligibilitatea lor pentru sprijin federal. Multe rapoarte care indică faptul că tribul Paiute nu a fost pregătit pentru reziliere și este încă un mister cu privire la motivul pentru care au fost selectați pentru a face parte din program. Paiutes a suferit enorm sub reziliere. Aproape jumătate din toți membrii tribului au murit în perioada cuprinsă între 1954 și 1980, în mare parte din cauza lipsei resurselor de sănătate de bază. Fără venituri adecvate pentru a-și satisface nevoile, Paiutes nu au putut plăti impozite pe proprietate și au pierdut aproximativ 15.000 de acri de foste terenuri de rezervare. Un rezultat mai puțin tangibil, dar la fel de important, a fost diminuarea mândriei și a patrimoniului cultural al Paiutes.

la începutul anilor 1970, Paiutes au început eforturi concertate pentru a recâștiga recunoașterea federală. În cele din urmă, în 1980 Congresul a restabilit relația de încredere federală cu cele cinci trupe, care au fost reorganizate ca tribul Indian Paiute din Utah. În curs de restaurare, Paiutes au primit 4.770 de acri de teren de rezervare în general marginal împrăștiat prin sud-vestul Utah, doar o fracțiune din terenul pe care îl pierduseră în urma rezilierii. Astăzi, Guvernul tribal Paiute a îmbunătățit asistența medicală și educația în rezervații, iar dezvoltarea economică Paiute lucrează pentru a crea oportunități de muncă aproape de casă. Cu o bază de teren acum în loc, Paiutes devin în cele din urmă o prezență vizibilă în sudul Utah. Adunarea lor anuală de restaurare atrage atenția asupra mândriei și moștenirii poporului Paiute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *