Henry Fonda

Henry Fonda
Henry Fonda cel mai bun din aitf.png
legendarul actor de scenă / ecran Henry Fonda a găzduit și a povestit cel de-al 100-lea episod AITF, retrospectiva „the Best of „All in the Family” din Sezonul 5.
informații personale
nume de naștere: Henry Jaynes Fonda
Gender: Male
Born: May 16, 1905
Birthplace: Grand Island, Nebraska, U.S.
Died: August 12, 1982 (aged 77)
Deathplace: Los Angeles, California, U.S.
Occupation/
Career:
Actor
Spouse(s): 1) Margaret Sullavan
(m. 1931-32, divorced)
2) Frances Ford Seymour
(m. 1936-50, her death)
3) Susan Blanchard
(m. 1950-56, divorțat)
4) Afdera Franchetti
(m. 1957-61, divorțat)
5) Shirlee Mae Adams
(m. 1965-82, moartea sa)
legate de: Jane Fonda (fiica)
Peter Fonda (fiul)
Frances De Villers Brokaw (fiica vitregă)
Amy Fishman (adoptat)
Bridget Fonda (nepoata)
Vanessa Vadim (nepoata)
Troy Garity (nepotul)
caracter/implicarea serie
serie: toate în familie
caracter jucat: el însuși, gazdă / narator de „cel mai bun din „toate în familie”” în sezonul 5
mici Pavilion infobox semn de cuvânt.Henry Jaynes Fonda (16 mai 1905 – 12 August 1982) a fost gazda/naratorul filmului

Fonda și-a pus amprenta devreme ca actor de teatru de pe Broadway. De asemenea, a apărut în 1938 în piese interpretate în White Plains, New York, cu Joan Tompkins. Și-a făcut debutul în filmul de la Hollywood în 1935, iar cariera sa a luat avânt după interpretarea nominalizată la Oscar ca Tom Joad în strugurii mâniei, o adaptare cinematografică din 1940 John Steinbeckromanul lui despre o familie din Oklahoma care s-a mutat spre vest în timpul TH Dust Bowl. De-a lungul a șase decenii la Hollywood, Fonda a cultivat o imagine puternică și atrăgătoare pe ecran în clasici precum incidentul Bou-Bow, Mister Roberts și 12 Angry Men. Mai târziu, Fonda s-a mutat atât spre epopee mai întunecate ca Sergio Leone ‘ s Once Upon A Time In the West și roluri mai ușoare în comediile de familie precum al tău, al meu și al nostru cu Lucille Ball. De asemenea, a fost vedeta serialului de scurtă durată ABC-TV familia Smith, unde a acționat cu fostul spectacolul Andy Griffith și viitor Zile Fericite serial de sitcom co-star și regizor câștigător al Premiului Oscar Ron Howard.

familie și personal

Henry a fost patriarhul unei familii de actori celebri, inclusiv fiica Jane Fonda, fiul Peter Fonda, nepoata Bridget Fonda și nepotul Troy Garity. Familia și prietenii apropiați l-au numit „Hank”. În 1999, a fost numit al șaselea cel mai mare Star masculin din toate timpurile de către Institutul American de Film.Henry a fost căsătorit de cinci ori și a avut trei copii, dintre care unul a fost adoptat. Căsătoria sa cu Margaret Sullavan în 1931 s-a încheiat curând cu separarea, care a fost finalizată într-un divorț din 1933.în 1936, s-a căsătorit cu Frances Ford Seymour Brokaw, văduva unui industriaș bogat, George Tuttle Brokaw. Brokaws a avut o fiică, Frances De Villers, poreclită „Pan”, care se născuse la scurt timp după căsătoria Brokaws în 1931, apoi și-a întâlnit viitoarea soție Frances la studiourile Denham din Anglia pe platourile de filmare aripile dimineții, prima imagine Britanică filmată în technicolor. Au avut doi copii, Peter și Jane, ambii devenind actori de succes. Fiecare dintre ei a avut nominalizări la Oscar și a câștigat.

În August 1949, Fonda i-a anunțat lui Frances că dorește un divorț pentru a se putea recăsători; cei treisprezece ani de căsătorie nu fuseseră fericiți pentru el. Devastată de mărturisirea lui Fonda și afectată de probleme emoționale timp de mulți ani, Frances a intrat în Spitalul de Psihiatrie Austen Riggs în ianuarie 1950 pentru tratament. S-a sinucis acolo pe 14 aprilie. Înainte de moartea ei, ea a scris șase note la diferite persoane, dar nu a lăsat nici un mesaj final pentru soțul ei. Fonda a aranjat rapid o înmormântare privată doar cu el și soacra sa, Sophie Seymour, în prezență.mai târziu, în 1950, Fonda s-a căsătorit cu Susan Blanchard, cu care a avut o aventură încă din 1948. Avea douăzeci și unu de ani și fiica vitregă a lui Oscar Hammerstein II. împreună, au adoptat o fiică, Amy Fishman (născută în 1953). Au divorțat trei ani mai târziu. Blanchard era îngrozită de Fonda și ea și-a descris rolul în căsătorie ca fiind „o gheișă”, făcând tot ce putea pentru a-i face plăcere, rezolvând și rezolvând probleme pe care nu le-ar recunoaște.în 1957, Fonda s-a căsătorit cu contesa italiană Afdera Franchetti; au divorțat în 1961. Curând după aceea, Fonda s-a căsătorit cu Shirlee Mae Adams și a rămas cu ea până la moartea sa în 1982.

moarte și moștenire

Fonda a murit la Casa Sa din Los Angeles pe 12 August 1982, din cauza unei boli de inimă. Soția lui Fonda, Shirlee, fiica sa Jane și fiul său Peter au fost alături de el când a murit. El a suferit de cancer de prostată, dar acest lucru nu i-a provocat direct moartea și a fost remarcat doar ca o boală concomitentă pe certificatul său de deces.

Fonda a cerut să nu aibă loc nicio înmormântare și a fost imediat incinerat. Președintele Ronald Reagan, el însuși un fost actor, a salutat Fonda ca ” un adevărat profesionist dedicat excelenței în meseria sa. El a înfrumusețat ecranul cu o sinceritate și precizie care l-au făcut o legendă.”în anii de la moartea sa, Fonda a devenit mai apreciat ca actor decât în timpul vieții sale. Este recunoscut pe scară largă ca unul dintre marii Hollywood din epoca clasică. La centenarul nașterii sale, 16 mai 2005, Turner Classic Movies l-a onorat cu un maraton al filmelor sale. Tot în mai 2005, oficiul poștal al Statelor Unite a lansat un timbru poștal de 37 de cenți cu desenul unui artist al Fonda ca parte a seriei lor „Hollywood legends”. Teatrul Fonda din Hollywood, California, cunoscut inițial sub numele de cutia muzicală Carter Dehaven, a fost numit pentru actor în 1985 de către Organizația Nederlander.

  1. necrologul Variety revista articol, 18 August 1982. Tim Dunleavy, biografie pentru Joan Tompkins. Internet Movie Database. Accesat la 17 ianuarie 2010.
  2. interviu cu Peter Fonda, NPR ” aer curat.
  3. „Fonda este incinerată, fără înmormântare”, Minden Press-Herald, 13 August 1982, pag. 1
  • Henry Fonda la Internet Broadway Database adus pe 2008-07-26
  • IMDb logo.png Henry Fonda la Internet Movie Database adus pe 2008-07-26
  • Henry Fonda La Turner Classic Movies, adus pe 2008-07-26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *