Goodfellas: ce înseamnă a fi un om făcut (și de ce Henry Hill poatesă fie unul)

Goodfellas a adus o privire asupra vieții mafiei prin povestea lui Henry Hill și un termen folosit adesea în film este „Omul făcut” – dar ce înseamnă asta și de ce nu poate fi toată lumea unul? Martin Scorsese este unul dintre cei mai respectați cineaști din industrie și este cunoscut mai ales pentru filmele sale cu gangsteri centrate pe identitatea italo-americană și atingând teme precum răscumpărarea și vinovăția, iar în 1990 a adus ceea ce mulți consideră a fi cel mai bun film al său cu gangsteri: Goodfellas.bazat pe cartea Wiseguy de Nicholas Pileggi, Goodfellas spune ascensiunea și căderea asociatului mafiei Henry Hill( Ray Liotta), de la zilele sale de adolescent fascinat de viața criminală și de prezența mafiei în cartierul său italo-American din Brooklyn, până la implicarea sa în jaful Lufthansa și decizia sa de a lucra ca informator pentru FBI. Henry a lucrat pentru și cu câteva nume notabile din mafie, printre cei Jimmy” The Gent „Burke (schimbat în Jimmy Conway și interpretat de Robert De Niro), Paul Vario (Paul Cicero, interpretat de Paul Sorvino) și Tommy” Two-Gun ” DeSimone (Tommy DeVito, interpretat de Joe Pesci).

continuați să derulați pentru a continua să citiți Faceți clic pe butonul de mai jos pentru a începe acest articol în vizualizare rapidă.

personajele din Goodfellas menționează a fi sau a deveni un „om făcut” de câteva ori, iar acesta este un termen din viața reală folosit în mulțime. Un „om făcut” este un membru inițiat al mafiei și, pentru a deveni unul, persoana trebuie să treacă printr-un întreg proces. În primul rând, nu toată lumea poate fi „făcută”, deoarece trebuie să fie italiană sau de origine italiană, precum și să fie sponsorizată de un alt om făcut. Inductee trebuie să ia codul mafiei de tăcere și să efectueze un contract de ucidere (pentru a dovedi loialitatea lor și arată că nu sunt agenți undercovered), și totul este făcut oficial printr-o ceremonie de inducție. După aceea, persoana deține rangul de soldat în ierarhia mafiei. Doar cei care au fost „făcuți” pot escalada prin rândurile mafiei: soldat, caporegime, consigliere, underboss și boss. Un alt nume pentru” made man „este” wiseguy”, folosit și în film și, așa cum s-a văzut mai sus, în titlul materialului sursă (deși acest termen poate fi folosit și pentru a se referi la asociații neinițiați care lucrează îndeaproape cu mafia).

motivul pentru care nici Henry Hill, nici Jimmy Conway nu au putut deveni oameni făcuți este pentru că nu erau de origine italiană deplină, deoarece erau amândoi pe jumătate irlandezi. Tommy DeVito, pe de altă parte, era pe deplin Italian și a fost condus să creadă că va deveni un om făcut, dar s-a dovedit a fi un set – up și a fost împușcat în drum spre ceremonie ca răzbunare pentru uciderea lui Billy Batts-un om făcut din familia Gambino. Made men au protecția și sprijinul mafiei, atâta timp cât acestea rămân în favoarea și câștiga destui bani, care este trecut în sus ierarhia. Sunt „de neatins” pentru alte familii, iar dacă cineva este atacat sau ucis din orice motiv fără permisiunea conducerii familiei mafiote, atacatorul este pedepsit cu moartea, ceea ce i s-a întâmplat lui Tommy DeVito/Tommy DeSimone.

cerințele pentru a deveni un om făcut s-au schimbat de-a lungul anilor și nu mai este necesar ca ei să fie italieni plini, iar cei de origine pe jumătate italiană pot trece acum prin acest proces (prea târziu pentru Henry și Jimmy, evident). Goodfellas este un bun echilibru între dramă și evenimente și elemente din viața reală, oferind spectatorilor o privire interesantă (și sigură) asupra modului în care operează familiile mafiote, ierarhiile lor și ce se întâmplă atunci când cineva trece linia.

Adrienne Tyler (2124 articole publicate)

Adrienne Tyler este un scriitor caracteristici pentru ecran declama. Este absolventă de comunicare audiovizuală care și-a dorit să fie cineast, dar viața avea alte planuri (și s-a dovedit grozav). Înainte de Screen Rant, ea a scris Pentru Pop Wrapped, 4 Your excitare (4YE) și D20Crit, unde a fost, de asemenea, invitată obișnuită la netfreaks podcast. Ea a fost, de asemenea, un contribuitor pentru Bamsmackpow FanSided și 1428 Elm. Adrienne este foarte în filme și ea se bucură de un pic de tot: de la filme cu supereroi, la Drame sfâșietoare, la filme de groază cu buget redus. De fiecare dată când reușește să se angajeze într-o emisiune TV fără să se plictisească, un înger își primește aripile.
când nu scrie, o poți găsi încercând să învețe o limbă nouă, urmărind hocheiul (go Avs!… Dar, de asemenea, capace și frunze), sau întrebam ce viața ar fi fost ca a împins Margarete, Licurici, și nelimitate nu a fost anulat. Mâncarea pentru micul dejun este viață, iar cafeaua este ceea ce face lumea să se învârtă. Guillermo del Toro i-a spus odată „bună”. A fost grozav.”bunătatea este un limbaj pe care surzii îl pot auzi și orbii îl pot vedea”.

mai multe de la Adrienne Tyler

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *