Eficacitatea diferitelor tipuri de măști de față

Introducere

noul Coronavirus (COVID-19) continuă să fie o povară majoră pentru sănătate în multe țări din întreaga lume, cu rapoarte uimitoare de decese. Povara asupra sistemelor de sănătate din întreaga lume a fost extraordinară, cu un număr de morți de peste 190.000 de decese în SUA . Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul Sars-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 este răspândit prin picături respiratorii . Potrivit unui studiu publicat de Durgesh Sinha și Nicholas Klahn, de la Universitatea Tempa și, respectiv, Rowan College de la Burlington college, pe 12 aprilie 2020, intitulat „Studiul modelării matematice a focarului Covid-19 din 2020 în Statele Unite”, 40% – 80% din transmiterea Covid-19 provine de la persoane care sunt pre-simptomatice sau asimptomatice .

pe lângă distanțarea socială și tehnicile regulate de spălare/igienizare a mâinilor, OMS recomandă ca toți cei cu vârsta peste 2 ani să poarte o mască de față pentru a preveni răspândirea în continuare a SARS-CoV-2 .

tipuri de măști de față

măștile de față sunt împărțite în două categorii generale; medicale și Non-medicale. Măștile de față medicale includ respiratori profesioniști (N-95), măști chirurgicale și non-chirurgicale. Măștile de față non-medicale constau din măști de casă și măști filtrate.

cinci (5) factori care afectează eficacitatea măștilor de față împotriva SARS-CoV-2 ?

dimensiunea picăturilor respiratorii: Este important să rețineți că particulele virale SARS-CoV-2 sunt expulzate din tractul respirator ca picături relativ mari ori de câte ori un individ infectat vorbește, tușește sau strănută, mai puțin prin simpla respirație. Picăturile mai mari cad la pământ, în timp ce picăturile mai mici sunt în general suspendate în aer, apoi se evaporă câteva secunde mai târziu, reducându-se la picături mai mici de aproximativ 5-10 micrometri care pot pluti mai mult în aer . Prin urmare, pentru ca măștile să fie eficiente, acestea trebuie să poată filtra particule de dimensiunile menționate mai sus. Prin urmare, este important să se ia în considerare tipul de material utilizat pentru a face măștile de față și ceea ce fiecare este aprobat pentru filtrare.

modul de expulzare a picăturilor respiratorii: studiile anterioare au sugerat că virusul SARS-Cov-2 a fost răspândit în principal prin tuse, dar studii recente sugerează că vorbirea este, de asemenea, un mod important de transmitere. Cu cât vorbiți mai tare, cu atât mai multe picături sunt expulzate și, prin urmare, există o transmisie mai mare a încărcăturii virale și o șansă crescută de transmitere a virusului SARS-Cov-2 . Tusea va forța picăturile în aer la o forță mai considerabilă, permițându-le să călătorească distanțe mai îndepărtate și lărgind perimetrul infecțios în jurul părții infectate.

Materialul măștilor de față: Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Institutul Național pentru securitate și sănătate în muncă (NIOSH) și Administrația pentru securitate și sănătate în muncă (OSHA) reglementează respiratoarele N95. Acestea sunt testate pentru rezistența fluidelor, eficiența filtrării (eficiența filtrării particulelor și eficiența filtrării bacteriene), inflamabilitatea și biocompatibilitatea . Măștile Non-medicale sunt fabricate din diferite materiale și modele cu sau fără hârtie de filtru. Combinația de material, cantitatea de straturi, prezența filtrelor și cât de strâns este țesut materialul va afecta eficacitatea măștii de față .

potrivirea măștilor de față: potrivirea măștilor este foarte importantă de luat în considerare pentru a vă proteja împotriva COVID-19. Ar trebui să se potrivească suficient de strâns pentru a crea un sigiliu, dar suficient de confortabil pentru a preveni repoziționarea frecventă.”în general, o mască este mai puțin utilă sau contraproductivă dacă nu acoperă nasul și gura, cum ar fi uzată în jurul gâtului pentru perioade lungi de timp sau dacă este slab potrivită până la punctul în care necesită ajustări frecvente, ceea ce vă aduce mâinile aproape de față în mod repetat”, a spus Dr .George Anesi, directorul echipei medicale de îngrijire critică Bioresponse de la Penn Medicine.

tehnica utilizată în îmbrăcarea, îndepărtarea și reutilizarea măștilor de față: OMS recomandă utilizarea prelungită (până la 6 ore) peste reutilizare, dar în circumstanțe atenuante, cum ar fi aprovizionarea redusă, măștile de față pot fi reprocesate (sterilizate) și reutilizate. Utilizarea extinsă este acceptată dacă masca de față este deteriorată, murdară sau umedă . Diagrama de mai jos a fost recomandată pentru ghidarea reutilizării măștilor de față în mediul medical. Pentru setările non-medicale, măștile de pânză trebuie spălate frecvent pentru cel mai eficient rezultat .

Figura 1: Recomandări recomandate pentru utilizarea extinsă, reutilizarea sau Repurposing de măști chirurgicale și respiratoare FFP .

eficacitatea măștilor de față Non-medicale în prevenirea răspândirii COVID-19

se recomandă utilizarea măștilor de față non-medicale în afara cadrului medical, dar poate fi inadecvată în prevenirea răspândirii noului coronavirus spune un studiu realizat de echipa de lucru COVID-19 bazată pe dovezi a Colegiului de Medicină a Sănătății Publice. Ei au declarat că nu au fost obținute prea multe dovezi referitoare la eficacitatea măștilor de pânză în comparație cu omologii lor medicali. Ei au declarat, de asemenea, cu certitudine moderată că numărul de cazuri crește odată cu utilizarea măștilor de pânză .

măștile non-medicale sunt ușor disponibile din mai multe surse locale și, prin urmare, imposibil de reglat în mod adecvat, ceea ce pare a fi o parte a problemei. Scopul purtării măștii la nivel comunitar este de a înăbuși răspândirea COVID-19 prin scăderea numărului de picături respiratorii care sunt răspândite de purtători pre-simptomatici și asimptomatici , spune Centrul European pentru Controlul Bolilor.

eficacitatea procentuală a unor măști non-medicale de uz casnic a fost declarată de un articol preimprimat ca fiind „între o rată de filtrare de 49% și 86% pentru particulele expirate de 0,02 unqqm, în timp ce măștile chirurgicale au filtrat 89% din aceste particule.”În plus, au menționat un test de laborator care a arătat că „materialele de uz casnic au avut o rată de filtrare de 3% până la 60% pentru particulele din gama de dimensiuni relevante, găsindu-le comparabile cu unele măști chirurgicale” .

potrivit unui studiu publicat de Abhiteja Konda și alții, pe 24 aprilie 2020, intitulat „eficiența filtrării prin aerosoli a țesăturilor obișnuite utilizate în măștile de pânză respiratorie”, eficiența măștilor de casă s-a îmbunătățit atunci când au fost utilizate mai multe straturi și când s-a utilizat o combinație specifică de țesături diferite :

o funcție a dimensiunilor particulelor de aerosoli în intervalul 10 nm-10 milimetri cubi.

eficiența filtrării unui singur strat: 5-80% și 5-95% pentru dimensiunea particulelor de 300 nm.

eficiența filtrării hibrizilor (bumbac-mătase, bumbac-șifon, bumbac-flanel): > 80% (pentru particule 90% (pentru particule> 300nm).

performanța îmbunătățită se datorează efectului combinat al filtrării mecanice și electrostatice.

în cele din urmă, OMS recomandă utilizarea măștilor de țesături bine țesute din in sau bumbac constând din trei sau mai multe straturi. Recomandările suplimentare la nivel mondial includ spălarea frecventă a măștilor, potrivirea confortabilă și tehnicile adecvate de îndepărtare .

în timp ce lupta continuă să cuantifice beneficiul măștilor non-medicale, rămân câteva eșecuri. Multe versiuni ale măștilor non-medicale oferă o etanșare inadecvată a gurii și nasului, există o rezistență slabă la lichide și este necesară o reajustare frecventă . Conformitatea slabă și dezinformarea cu privire la eficacitatea lor sunt, de asemenea, factori care contribuie. Indiferent de acești factori, aceștia sunt eficienți în reducerea numărului de picături răspândite în comparație cu utilizarea deloc a măștii .

eficacitatea măștilor medicale în prevenirea răspândirii COVID-19 Tabelul 1

Tabelul 1: Afișarea eficacității măștilor medicale împotriva COVID 19 în comparație cu cea a măștilor de față nemedicale.
măști chirurgicale respiratoare (N95, FFP) măști de pânză
testare și aprobare clasificate de ASTM evaluate și certificate de NIOSH nu au fost evaluate sau testate la standarde recunoscute .
scop -cunoscut și sub numele de FRSM.
-oferă o barieră pentru stropi și picături mari care afectează gura, nasul și tractul respirator al purtătorului .
– Nu protejați împotriva picăturilor mai mici.
– tip respirator
– FFP: echivalentul britanic al N95 (în SUA). 3 categorii: FF1, FFP2, FF3
– oferă mai multă protecție decât măștile chirurgicale.
– poate filtra atât particulele mari, cât și cele mici atunci când purtătorul inhalează .
– tipuri cusute și neacoperite
-destinate captării picăturilor care sunt eliberate atunci când purtătorul vorbește, tușește sau strănută.
– Pot folosi fețe de pernă, tricouri, bandane, eșarfe pentru a le face.
– sunt preferate țesăturile de bumbac mai groase, bine țesute .
se potrivesc (sigiliu față) Vrac-montaj bine montate pe fata se potrivește împotriva feței
se potrivesc cerință de testare nu Da nu
filtrare 75% filtrează 95% din particulele din aer (mari și mici) – 3-60%
– țesătură cu număr mare de fire combinată cu un filtru de înaltă electrostatică aerosoli cel mai eficient
limitări de utilizare de unică folosință, destinate utilizării unice. în general, pentru o singură utilizare -poate fi dificil de a respira prin tesatura
-spălare între utilizări
destinate utilizatorilor -lucrătorii din domeniul sănătății, și pacienții în setările de asistență medicală. lucrătorii din domeniul sănătății. publicul larg
când să purtați – în timpul interacțiunilor unice sau multiple ale pacienților sau al procedurilor de sănătate de rutină. – Măștile chirurgicale sunt, de asemenea, recomandate atunci când N95-urile nu sunt disponibile. recomandat pentru utilizare de către lucrătorii din domeniul sănătății care oferă îngrijire pacienților cu Covid-19 și care efectuează proceduri care îi pun mai mult în pericol de expunere la virus. recomandat persoanelor care nu pot efectua distanțarea socială:
-atunci când tuse sau strănut.
– în transporturile publice, magazine alimentare, farmacii, și alte întreprinderi esențiale…
ASTM: Societatea Americană pentru testare și materiale; NIOSH: Institutul Național pentru ocupație și Siguranță; FRSM: mască chirurgicală rezistentă la fluide; FFP: Filtrarea piesei de față

o revizuire în Jurnalul Internațional de studii de asistență medicală , lucrătorii din domeniul sănătății și pacienții bolnavi a constatat că există beneficii în utilizarea măștii de față pentru lucrătorii din domeniul sănătății și membrii comunității. Articolul afirma că ” în comunitate, măștile păreau să fie eficiente cu și fără igiena mâinilor și ambele împreună sunt protectoare.”De asemenea, a declarat că utilizarea continuă a măștilor de față și a aparatelor respiratorii de către lucrătorii din domeniul sănătății pe parcursul întregii schimburi a avut beneficii de protecție împotriva contractării și răspândirii virusului.

. Datorită ofertei lor limitate, OMS sugerează că aparatele respiratorii profesionale ar trebui rezervate numai lucrătorilor din domeniul sănătății în contact direct cu pacienții cu COVID-19, iar măștile de față procedurale sau chirurgicale pot fi purtate de lucrătorii din domeniul sănătății, nu în contact direct cu pacienții cu COVID-19 .

eficacitatea măștilor medicale împotriva COVID-19 comparativ cu cea a măștilor de față nemedicale

rezultatele unei comparații a măștilor chirurgicale și de casă împotriva aerosolilor bacterieni și virali din articolul de revizuire din Jurnalul Internațional de asistență medicală menționat mai sus au arătat că „factorul de potrivire median al măștilor de casă a fost jumătate din cel al măștilor chirurgicale. A continuat spunând că atât măștile chirurgicale, cât și cele de casă au scăzut numărul de microorganisme expulzate de subiecții testați, dar măștile chirurgicale au fost de 3 ori mai eficiente .

concluzie

pe baza literaturii analizate, este sigur să spunem că purtarea măștilor de față la nivel comunitar și în medii medicale va reduce răspândirea COVID-19 cu:

1.Prevenirea picăturilor Sars-CoV-2 de la părăsirea purtătorului infectat și intrarea în mediu.

2.Prevenirea pătrunderii picăturilor Sars-CoV-2 în tractul respirator al purtătorului neinfectat .

măștile de față pot fi utilizate ca echipament individual de protecție (EIP) sau pentru blocarea picăturilor infectate produse de purtător.

unele măști de față pot acționa atât ca EIP, cât și ca un mijloc de prevenire a transmiterii picăturilor de la purtător (măști chirurgicale, N95), în timp ce altele vor acționa doar ca EIP (N95 cu supape de evacuare unidirecționale) și nu protejează publicul de purtător. altele, cum ar fi masca de pânză, vor proteja publicul de purtătorul infectat, dar vor oferi o protecție mai mică purtătorului de publicul infecțios. în concluzie ,după o analiză amănunțită a 20 de literaturi, am stabilit că utilizarea măștilor de față va reduce foarte mult răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel comunitar și în medii medicale, prin reducerea transmiterii picăturilor virale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *