Ești parte Viking?

Vikingii au izbucnit pe scena mondială la sfârșitul anilor 700.

în următoarele trei secole, cunoscute sub numele de epoca vikingilor, navele vikinge și-au transportat războinicii în țări îndepărtate, din Turcia modernă până în Canada.ar putea fi găsite urme ale acestor mari aventurieri în ADN-ul vostru astăzi?

„există un mic Viking în toată lumea”

o întrebare obișnuită din partea oamenilor care iau testul AncestryDNA și văd „scandinav” în rezultatele lor este: „asta înseamnă că sunt parte Viking?”

ar putea „scandinav” în rezultatele testelor dvs. să indice moștenirea vikingă?

ca unul dintre experții ADN-ului Ancestry, este una dintre întrebările mele preferate. Răspunsul este un pic complex, dar fascinant.

de multe ori îmi încep răspunsul spunând

„îmi place să glumesc că există un mic Viking în toată lumea.”

povestea mea ADN” vikingă ”

mulți oameni cu moștenire britanică și irlandeză (și fără strămoși scandinavi cunoscuți) pot fi surprinși să descopere urme de etnie Scandinavă în rezultatele testelor AncestryDNA.

sunt exemplul perfect. Îmi pot urmări familia înapoi în anii 1600 în Anglia, Scoția, țara Galilor și Irlanda în mai multe dintre liniile mele.

iar rezultatele testelor mele ADN arată 67% britanici și 22% irlandezi, ceea ce se potrivește cu povestea mea de familie bine documentată. Dar ele arată, de asemenea, 10% scandinave.

cum mi-am obținut strămoșii scandinavi? Ar putea veni prin strămoșii mei britanici sau scoțieni.

Să aruncăm o privire rapidă la o parte din istoria vikingilor din Marea Britanie și Irlanda.

vikingii din Marea Britanie și Irlanda

pentru mulți, epoca vikingilor din Anglia a început cu seriozitate în iunie 793, când Vikingii au distrus abația de pe Lindisfarne, pe o insulă de pe coasta de nord-est.

devastarea insulei sfinte a fost raportată de un savant Anglo-Saxon (Alcuin din York), care a scris:

„niciodată în Marea Britanie nu a apărut o asemenea teroare.”

aproximativ 80 de ani mai târziu, în 876, Vikingii danezi au început să invadeze nordul și estul Angliei.

în cele din urmă au ajuns să controleze o treime din țară, învingând mai multe regate Anglo-saxone mai mici.

regiunea de sub Danelaw, în care vikingii danezi au dominat zeci de ani

zona cucerită de Vikingii danezi a devenit cunoscută sub numele de Danelaw.invadatorii danezi s-au luptat timp de aproape 8 decenii cu regii englezi din regiune.

urme de vikingi rămân astăzi

multe marchează sfârșitul Epocii vikingilor în Anglia în 1066.în acel an, regele Saxon Harold Godwinson l-a învins pe regele norvegian Harald al III-lea în Bătălia de la Stamford Bridge.

dar ecourile Danelaw rămân.

numele locurilor care se termină în-howe și-thorp au origini nordice. Cuvinte în limba engleză, cum ar fi soț, cer, și fereastră, de asemenea, hark înapoi la Viking ori.

originile cuvântului soț pot fi urmărite înapoi la Norvegiană veche.

uimitor, se pare că am putea, de asemenea, să surprindem sclipiri ale vremurilor vikinge în ADN-ul nostru.

o hartă a estimărilor medii ale etniei scandinave AncestryDNA din Marea Britanie și Irlanda dezvăluie modele care pot coincide cu evenimentele cunoscute din istoria vikingilor.

etnie genetică Scandinavă în Marea Britanie. Zonele cu cea mai mare etnie Scandinavă se potrivesc cu fosta regiune Danelaw.

în nord-estul Midlands, vedem cea mai mare etnie Scandinavă medie de 11,1%.

de fapt, în Marea Britanie există un model clar: cea mai mare etnie genetică Scandinavă se găsește în nord-estul Angliei, scăzând pe măsură ce ajungeți mai departe de acea regiune.

și în Irlanda, etnia Scandinavă medie variază destul de mult, cu un nivel ridicat de 5,3% în Ulster și un nivel scăzut de 2,0% în Munster. Scoția și țara Galilor variază de la 8% în țara Galilor la 6,5% în sudul Scoției.

deci sunt parte Viking?

Ei bine, doar pentru a fi clar, etnia Scandinavă prezentată în estimarea etniei AncestryDNA confirmă că ADN-ul dvs. este similar cu un grup de oameni moderni din panoul nostru de referință AncestryDNA cu rădăcini adânci în Scandinavia.dar Vikingii au venit din Scandinavia, în aceleași zone din Marea Britanie și Irlanda cu cea mai mare cantitate medie de etnie Scandinavă astăzi.

și Danelaw a fost doar un exemplu de migrație a scandinavilor către Marea Britanie. O alta, de exemplu, a fost migrația Anglo-saxonă din secolul al 5-lea, în care triburile germanice implicate în această migrație (cum ar fi unghiurile și Iutele) și-au avut originile în Scandinavia.

Aflați estimarea dvs. de etnie Scandinavă astăzi cu un test AncestryDNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *