diferența dintre Cilia și Flagella

Cilia și flagella sunt organele celulare având o structură similară, dar diferă în funcție și lungime. Cilia are dimensiuni scurte și sunt prezente în număr mare în celulă. Pe de altă parte, flagelii au dimensiuni mai lungi și sunt puțini pe celulă. Aflați aici Diferența dintre cilia și flagelă.

Cilia are o structură subțire, microscopică, scurtă, asemănătoare părului, în timp ce flagelii au părul lung ca o structură complexă citoplasmatică filamentoasă. Ambele sunt cele mai comune organele și au structuri locomotive. Se găsesc în organisme unicelulare. De asemenea, ajută la procese precum respirația, circulația, excreția etc.

cilii și flagelii se găsesc în celulele eucariote, în timp ce flagelii sunt prezenți și în celulele procariote. Cilia se găsesc în organismul paramecium, iar flagelul este prezent în bacterii și spermatozoizi.

să discutăm diferențele cheie dintre aceste două structuri.

difference between cilia and flagella

Difference Between Cilia And Flagella

Character Cilia Flagella
Definition Cilia are short, hair like cell organelle extending from the surface of a living cell. flagelii sunt organite celulare lungi, asemănătoare firului, prezente pe suprafața unei celule vii.
găsit în se găsește în celula eucariotă. se găsește atât în celulele procariote, cât și în celulele eucariote.
Length Cilia este scurtă și părul ca organelle (5-10 Irak) în lungime. flagelul este o ștergere lungă ca organelle (150 INQ) în lungime.
grosime Cilia are o grosime de aproximativ 0,3 până la 0,5 um. flagelul este în jur de 0,02 până la 0,025 um subțire.
poziție este prezent pe toată suprafața celulei. este prezent la ambele capete sau pe toată suprafața.
densitate este prezent în multe (sute) pe celulă. este prezent în câteva (mai puțin de 10) pe celulă.
mișcare mișcarea cililor este rotativă, se mișcă foarte repede. mișcarea flagelului este mișcarea rotativă la procariote, în timp ce mișcarea de îndoire la eucariote.
bătaie Cilia bate în coordonare sau una după alta. Flagella bate independent unul de celălalt.
Functions It helps in locomotion, aeration, feeding circulation, etc. It helps mainly in locomotion only.
Examples It is present in Paramecium. It is present in Salmonella.

Cilia

Cilia are short, slender, hair-like organelle extending from the surface of the living cell. Este cel mai activ în timpul progresiei și creșterii ciclului celular. Lățimea ciliului este în jur de 0,3 până la 0,5 um, iar lungimea este de 5-10 Irak.

Cilia se găsesc în aproape toate celulele eucariote. Cilia ajută la dezvoltarea generală a corpului și funcționează într-o celulă. Acesta este în continuare împărțit în două tipuri, Cilia motilă și Non-motilă.

tipuri de Cilia

Cilia motilă

cilia motilă sau în mișcare sunt prezente în principal în urechea medie, plămâni și regiunea respiratorie. Funcția principală este de a menține căile respiratorii clare de mucus și praf, acest lucru ajută la respirația liberă, fără nicio iritare. De asemenea, ajută la mișcarea spermei, în timp ce, la mamiferele femele, bătăile cililor din tuburile uterine mută ovulul de la ovar la uter.

Cilia non-motilă

cilia non-motilă sau primară sunt prezente în principal în aproape fiecare celulă la toate mamiferele și nu bate. Poate fi găsit în organele senzoriale umane, cum ar fi ochiul și nasul. Funcția principală este de a primi semnale de la alte celule acționând ca receptor pentru celulă.

de exemplu, în rinichi, trimite semnale celulelor despre fluxul de urină. Chiar și în ochi, ajută la trecerea moleculelor de la un capăt al fotoreceptorului retinei la celălalt.

flagelii

flagelii sunt structura complexă citoplasmatică filamentoasă, asemănătoare părului, prezentă pe suprafața celulei. Este în principal responsabil pentru motilitate. Se șterge lung, cum ar fi organelle (150 la sută) în lungime și în jur de 0,02 până la 0,025 um subțire. Flagelii sunt compuși din proteine precum flagelina, fixate în plicul celular. Flagella sunt de trei tipuri – flagella bacteriană, flagella archaeal, flagella eucariotă.

tipuri de flageli

flageli bacterieni

flagelii bacterieni se găsesc în Salmonella typhi, E. coli. Au o structură filamentoasă elicoidală care se rotește ca șuruburile. Acestea oferă motilitate bacteriilor. Mișcarea este mișcarea rotativă în procariote. Acest flagel poate fi unul, doi sau mulți pe celulă.

Flagelele Archaeal sunt similare cu cele ale flagelelor bacteriene. Singura diferență este că flagelul archaeal lipsește în canalul central în comparație cu flagelul bacterian.

Flagelele eucariote sunt proiecțiile complexe, care bat dintr-un loc în altul și apoi se întorc la prima locație, adesea din nou și din nou. Cel mai bun exemplu este celula spermei, care se deplasează prin regiunea reproductivă feminină folosind flagelul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *