Colombo

Colombo, oraș, capitala executivă și judiciară din Sri Lanka. (Sri Jayawardenepura Kotte, o suburbie din Colombo, este capitala legislativă. Situat pe coasta de vest a insulei, la sud de râul Kelani, Colombo este un port principal al Oceanului Indian. Are unul dintre cele mai mari porturi artificiale din lume și gestionează majoritatea comerțului exterior din Sri Lanka.

Colombo, Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka

Colombo, Sri Lanka.

© Dmitry Chulov/.com

Colombo, Sri Lanka: harbour
Colombo, Sri Lanka: harbour

The harbour of Colombo, Sri Lanka.

© joyfull/.com

Skyscrapers in the business district of central Jakarta, Indonesia, around the Jalan Jenderal Sudirman thoroughfare.
Britannica Quiz
Asian Capitals Quiz
cât de bine știi capitalele din Asia? Acest test vă va arăta numele unei țări de pe continentul Asiei și va trebui să identificați capitala acesteia.

cea mai veche mențiune scrisă a portului poate fi cea a lui Faxian, un călător chinez din secolul al 5-lea ce care se referea la port ca Gaolanbu. Sinhalezii au numit Port Kolamba, despre care portughezii credeau că a fost derivat din cuvântul sinhalez pentru copaci de mango (kola, „frunze”; amba, „mango”). O explicație mai probabilă este că kolamba a fost un vechi cuvânt sinhalez care înseamnă „port” sau „feribot”.”

în secolul al 8-lea ce comercianții arabi stabilit în apropierea site-ul portului modern. Începând cu secolul al 16-lea, portul a fost dezvoltat de portughezi, olandezi și britanici, care, la rândul lor, s-au stabilit pe insulă. În 1815, când șefii sinhalezi l-au destituit pe regele Kandy în inima Ceylonului (acum Sri Lanka) și și-au cedat teritoriul britanicilor, Colombo a devenit capitala insulei. Influența occidentală în oraș s-a diminuat de când Sri Lanka și-a câștigat independența în 1948.cele mai vechi cartiere ale orașului, care sunt cele mai apropiate de port și la nord de Lacul Beira, sunt cunoscute sub numele de Fort și Pettah (un nume derivat din cuvântul Tamil pettai, care înseamnă „Orașul din afara fortului”). Fortul este încă un punct focal al activității guvernamentale și comerciale, deși mai puțin decât în trecut. Pettah a devenit un cartier de mici magazine, piețe și tarabe de trotuar, cu toate trăsăturile caracteristice ale unui bazar Oriental. Zona construită din Cinnamon Gardens, care se află la sud de Lacul Beira, a fost o regiune importantă de creștere a scorțișoarei în perioada olandeză.

obțineți un abonament Britannica Premium și obțineți acces la conținut exclusiv. Clădirile importante din Colombo includ Secretariatul, Primăria, Turnul cu ceas, Catedrala Sfânta Lucia și Hotelul Galle Face. Alte clădiri distinctive din oraș sunt Biserica Wolvendahl, construită de olandezi în 1749; un complex de spitale; Universitatea din Colombo (1921); mai multe temple budiste și hinduse; și reședințele șefului statului și ale Primului Ministru.

Colombo
Colombo

Primăria din Colombo, Sri Lanka.

Myst XVC

industriile prelucrătoare ale orașului se bazează pe prelucrarea materiilor prime exportate prin port. Industriile generale de inginerie sunt legate de utilitățile publice și de vânzarea, service-ul, repararea și asamblarea autovehiculelor și a altor mașini; Producătorii de lumină procesează alimente, băuturi și tutun. Numeroase fabrici sunt situate la periferia orașului. Colombo este, de asemenea, centrul comercial al insulei; sediile centrale ale băncilor locale și străine, Corporația de asigurări (care are monopolul asigurărilor), casele de brokeraj și corporațiile guvernamentale sunt toate situate în oraș.

trenurile fac legătura între Colombo și alte orașe importante de pe insulă. Există, de asemenea, servicii de autobuz în oraș și în toate părțile din Sri Lanka. Aeroportul Internațional este situat la Katunayake, iar Aeroportul Ratmalana se ocupă de zboruri interne.

Colombo are numeroase parcuri și terenuri de joc. Printre acestea se numără Galle Face Green by the sea, Parcul Vihara Maha Devi și Ridgeway Golf Links. Terenurile de Cricket și fotbal (fotbal și rugby) sunt situate în tot orașul; evenimentele de tenis și pistă sunt, de asemenea, populare. Scăldat mare și surfing pot fi savurate la Mount Lavinia Beach, care este de aproximativ 7 mile (11 km) sud de oraș. Grădinile zoologice naționale din Sri Lanka sunt situate în apropiere Dehiwala. Tată. (2007 est.) oraș, 672.743; (2004 est.) agglom urban., 2,490,300.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *