Cine Știa? 7 genial fapte bivol African

1) coarne de bivol African spune multe povești

la bivoli Africani masculi adulți, baza lor distincte, coarne curbate vin atât de aproape împreună încât siguranța. Acest lucru creează un fel de scut pe capul lor cunoscut sub numele de „șef”. Coarnele de bivol feminin nu au un „șef”, permițând cercetătorilor să distingă mai ușor între bivolul masculin și cel feminin. În plus, cu cât coarnele sunt mai mari și mai groase la bărbații adulți, cu atât este mai probabil ca acest bărbat să fie clasat mai sus în ierarhia de dominare a efectivului. Cu alte cuvinte, puteți spune multe despre un bivol African din coarnele lor!

2) Există cinci subspecii de bivoli Africani

cea mai comună subspecie este bivolul Cape. Este, de asemenea, cel mai mare: bărbații pot cântări până la 2.000 de lire sterline. În schimb, bivolul de pădure este cel mai mic dintre cei cinci cântărind, în medie, la doar 600 de kilograme. Alte soiuri de bivoli Africani includ bivolul Sudanez, bivolul Nilului și bivolul de munte.

3) efectivele de bivoli africani sunt ierarhice

sparring Buffalo
sparring buffalo. Fotografie: Sabi Sabi.bivolii africani au o structură socială complexă bazată pe ceea ce oamenii de știință numesc o „ierarhie a dominanței”. Aceasta înseamnă că coeziunea socială în turmă este guvernată în mare măsură de bărbați și femei dominante. Dominanța este stabilită de puterea, mărimea și vârsta unui bivol dat, combinate cu interacțiunile lor cu alți membri ai turmei. Atât masculii, cât și femelele călătoresc împreună în aceeași turmă, cu un grup de femele înrudite care formează nucleul turmei, în timp ce un grup de masculi subordonați și animale mai în vârstă formează sub-turme. Adăugând la această complexitate, în timpul sezonului uscat, bărbații s-au despărțit de turmă și formează grupuri de burlaci. Aceste grupuri se alătură turmei principale în sezonul umed pentru a se împerechea cu femelele. Pentru bivolii Africani, există forță în număr, deci cu cât turma este mai mare, cu atât sunt mai capabili să se protejeze de prădători.

4) bivolii Africani comunică cu diferite vocalizări

cercetătorii au identificat cinci vocalizări principale pe care bivolii Africani le folosesc pentru a comunica între ei. Sunetele joase, distanțate între trei și șase secunde, direcționează turma să se miște. Variații mai pietroase pe acest sunet cu pas scăzut semnalează turmei să schimbe direcțiile. Cercetătorii au observat, de asemenea, bivoli Africani făcând apeluri lungi „maaa” în timp ce se apropie de găurile de udare; acest sunet poate fi pur și simplu o expresie a plăcerii, mulțumirii sau anticipării. Pentru a semnala agresiunea, de obicei colegilor de bivol, animalele fac mormăituri explozive și mormăieli. În cele din urmă, atunci când turma se simte amenințată de prădători (cum ar fi leii sau crocodilii), ei vor lăsa apeluri lungi „waaa”.

5) vițeii se nasc numai în timpul sezonului ploios

bivol African mamă și vițel
O mamă și vițel. Fotografie de Pedro Gonnet, CCA 2.5.

bivolii sunt însărcinați timp de aproximativ 11 luni și jumătate înainte de a naște viței noi. Acest lucru se întâmplă numai în sezonul ploios. Datorită abundenței mai mari de vegetație și apă potabilă în timpul sezonului ploios, vițeii nou-născuți au șanse mai mari de supraviețuire decât dacă s-ar fi născut în timpul sezonului uscat. Vițeii stau cu mamele lor aproximativ un an înainte de a deveni mai independenți în cadrul turmei. Bărbații pleacă să se alăture grupurilor de burlaci odată ce împlinesc doi ani.

6) efectivele de bivoli Africani „votează”

cercetătorii au descoperit un fenomen curios la bivolii Africani de sex feminin: par să „voteze” pentru a decide în ce direcție să mute efectivul. În perioadele de odihnă, femelele stau pe pământ cu fața în direcția în care cred că turma ar trebui să se miște. După terminarea timpului de odihnă, turma se mișcă apoi în direcția spre care majoritatea se îndreptau. Cel mai interesant aspect al acestui comportament observat este că este comunal: ierarhia dominanței nu pare să influențeze „voturile” bivolilor individuali.

7) bivolii africani sunt imprevizibili

spre deosebire de alte specii de bivoli, bivolii africani nu au fost niciodată domesticiți datorită în mare parte comportamentului său imprevizibil. Acest lucru combinat cu dimensiunea mare a animalului, setul mortal de coarne și lipsa relativă de prădători îl fac un animal sălbatic care cere respect pentru locul său în regnul animal. Dintre mamiferele africane majore, doar hipopotamii și elefanții sunt considerați a fi mai periculoși pentru oameni decât bivolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *