chiar ai nevoie de ata dentara?

tîn urmă cu trei ani, Associated Press a publicat un articol care părea să discrediteze ceva ce majoritatea dintre noi ni se spune de două ori pe an de către stomatologii noștri. Articolul a analizat 25 de studii privind folosirea atei dentare și a stabilit că aproape toate nu au reușit să găsească dovezi științifice solide că folosirea atei dentare oferă beneficii asupra periajului singur. Cu alte cuvinte, folosirea atei dentare nu este esențială.

a fost împușcătura auzită în jurul lumii igienei dentare. Aproximativ două treimi dintre americani susțin că folosesc ața dentară în general și puțin mai puțin de jumătate dintre ei o fac zilnic, potrivit unui sondaj al centrelor Americane pentru Controlul Bolilor. Restul de o treime se simt probabil vinovați că nu o fac, cel puțin după ce au vizitat medicul dentist.

dar descoperirile AP, care au reverberat pe scară largă prin mass-media mainstream, justifică într-adevăr non-flossers și eliberează câteva minute de obicei plictisitor pe timp de noapte pentru restul dintre noi?

Nu conform medicilor stomatologi. „O mulțime de oameni urăsc să o facă, dar trebuie să folosiți ață dentară”, spune Timothy Hempton, DDS, profesor asociat adjunct la școala dentară a Universității Tuft. „Este cel mai eficient mod de a îndepărta materialul dintre dinți la care periuțele de dinți nu pot ajunge.”American Dental Association recomandă curățarea între dinți cu ață dentară (sau un alt produs de curățare interdentară) o dată pe zi.

folosirea aței dentare nocturne — făcută corect — este probabil cea mai bună modalitate de a îndepărta placa și de a reduce gingivita.

merită să încercați să obțineți această problemă corectă, deoarece există riscuri semnificative pentru sănătate în joc. Contrar credintei populare, folosirea atei dentare nu previne cariile-acestea sunt prevenite prin periajul cu pasta de dinti fluorizata si consumul de apa fluorurata. Dar folosirea atei dentare ajută la prevenirea gingivitei, care este o amenințare mai gravă pentru sănătate. Gingivita este inflamația gingiilor, cauzată de bacterii care se țin între dinți la linia gingiilor, formând o placă „dură și lipicioasă”.”Această inflamație crește semnificativ riscul de parodontită sau pierderea osului care ține dinții în loc, potrivit cercetărilor, este, de asemenea, legată de un risc crescut de boli de inimă, în sine în mare parte o boală a inflamației.Există, de asemenea, unele dovezi recente care leagă gingivita de Alzheimer, o boală în care inflamația pare să joace un rol important.având în vedere că rădăcina problemei este placa bacteriană dintre dinți, cu siguranță sună simplu că frecarea unui șir de un fel între bazele dinților ar curăța cel puțin o parte din acea placă, împreună cu particulele alimentare care hrănesc bacteriile de acolo, reducând gingivita. Dentiștii au susținut cu siguranță mult timp.

dar conform studiilor de folosire a atei dentare, ceva e în neregulă cu această logică. În general, acestea nu prezintă o legătură puternică între folosirea atei dentare și îmbunătățirea sănătății orale, comparativ cu periajul singur. Aceasta a fost, de asemenea, constatarea unui amplu meta-studiu din 2018 care a analizat 22 de studii anterioare despre folosirea atei dentare. „Am văzut foarte puțină îndepărtare suplimentară a plăcii între dinți din folosirea aței dentare”, spune Georgios Kotsakis, DDS, cercetător la Universitatea din Texas, San Antonio, care a fost unul dintre autorii studiului.

deci, toate dovezile înseamnă că folosirea atei dentare este o farsă? Și medicii stomatologi ignoră dovezile în continuarea împingerii aței dentare? Nu chiar.

studii subțiri

problema, spun medicii stomatologi și cercetătorii, este că studiile nu au reușit să depășească unele bariere serioase pentru a obține răspunsuri definitive. În primul rând, oamenii mint frecvent despre obiceiurile sănătoase, cum ar fi folosirea atei dentare, mai ales atunci când sunt întrebați de cercetători și profesioniști din domeniul sănătății. „Le este rușine să recunoască că nu o fac”, spune Angelo Mariotti, doctor și DDS, și președinte de parodontologie la Universitatea de Stat din Ohio, adăugând că studiile arată că mai mult de una din patru persoane mint despre folosirea atei dentare.o altă problemă cu studiile este că cercetătorii nu pot spune în mod etic subiecților să nu folosească ața dentară, deoarece folosirea atei dentare este încă considerată un standard de îngrijire cu beneficii importante pentru sănătate. Asta înseamnă că nu pot crea un grup de „control” care nu folosește ață dentară pentru comparație cu persoanele care folosesc ață dentară-ceea ce înseamnă, la rândul lor, că nu pot rula un fel de studiu controlat randomizat care returnează adesea rezultate mai fiabile.

tehnica proastă

cel mai mare defect aparent în studii este că, indiferent de câte ori oamenii sunt învățați sau arătați tehnici corecte de ață dentară, nu o fac corect. Nu puteți rula ața dentară înainte și înapoi de câteva ori și puteți trece la următorii doi dinți. Ata dentara trebuie trasa intr — o forma de „C” in jurul bazei fiecarui dinte, chiar la linia gingiei, si apoi trasa in sus de dinte printr-o miscare de razuire-iar aceasta lovitura trebuie repetata de cel putin cinci ori pentru fiecare dinte. Igieniștii pot face o gură întreagă în mai puțin de un minut. Un Amator cu dinți strâns distanțați și dexteritate relativ slabă ar putea avea nevoie de 10 minute sau mai mult.

aproape nimeni nu trece prin toate astea cu toți dinții, noapte de noapte. „Nouăzeci la sută dintre pacienții pe care îi văd și care spun că nu știu să folosească ața dentară corect”, spune Diane Melrose, MA, profesor de stomatologie clinică și președinte de igienă dentară la Universitatea din California de Sud dental school.

(apropo, adaugă Melrose: acea ață alunecoasă și subțire care face ața dentară un pic mai ușoară? De asemenea, face ca ața să alunece chiar peste placă, necesitând cel puțin de două ori mai multe lovituri de răzuire decât ața mai groasă și mai aspră pentru a face treaba.)

dacă o mare parte a problemei este că oamenii din studii spun că folosesc ața dentară atunci când nu o fac sau că folosesc ața dentară inadecvat, atunci rezultatele ar trebui să fie mai încurajatoare atunci când igieniștii sau stomatologii sunt cei care fac ața dentară pentru pacient. Și exact asta s-a observat în mai multe studii care datează din anii 1970: folosirea aței dentare în mâinile unui profesionist reduce gingivita. „Când o faci în laborator, folosirea aței dentare funcționează în mod constant”, spune Kotsakis.

furnizorii de servicii stomatologice, desigur, acordă atenție științei și știu de cel puțin un deceniu că dovezile nu susțin ferm folosirea aței dentare. Dar ei sunt, de asemenea, conștienți de punctele slabe ale cercetării. Și la fel de important, au dovezi ale propriilor observații cu pacienții. „Pot vedea absolut îmbunătățirea atunci când cineva începe să folosească ața dentară, mai ales dacă le arăt cum”, spune Melrose.

întrebarea corectă este care instrument de curățare între dinți poate deveni un obicei de noapte?

ce înseamnă totul?

deci, este sfatul de a continua folosirea atei dentare, oprire completă? Dacă lumea ar fi atât de simplă.

folosirea aței dentare — făcută corect — este probabil cea mai bună modalitate de a îndepărta placa și de a reduce gingivita. Dar, așa cum am discutat deja, este provocator și oneros. Din fericire, există alternative care nu sunt la fel de sensibile la tehnică și pe care mulți oameni le consideră mai puțin împovărătoare. Flossers de apă, mai bine cunoscut sub numele de brand „Waterpik,” vin cu o baghetă mică (la fel ca o periuță de dinți electrice mici), care squirts un jet fin, puternic de apă între dinți. Periile interdentare, care seamănă cu perii cilindrice mici, pot fi introduse între dinți și trase înainte și înapoi de câteva ori.

pot funcționa la fel de bine ca și folosirea atei dentare? Aceasta este o întrebare dificilă, în funcție de tehnica persoanei și de anatomia dentară: Persoanele cu goluri mai mari între bazele dinților lor sunt mai susceptibile să se descurce bine cu periile interdentare, de exemplu.

dar aceasta este într-adevăr întrebarea greșită, insistă Mariotti. Întrebarea corectă este ce instrument de curățare între dinți poate deveni un obicei de noapte? „Încep pacienții cu folosirea aței dentare și, dacă nu pare să meargă bine, îi încurajez să încerce una dintre celelalte căi”, spune el. „Modul în care mă uit la ea este că trebuie să personalizăm abordarea pentru a găsi metoda pe care pacientul o va păstra.”

acest punct de vedere duce la câteva sfaturi de bază atunci când vine vorba de folosirea atei dentare: dacă puteți ajunge să folosiți ața dentară noaptea, faceți-o și faceți cea mai bună treabă pe care o puteți face cu ea. Chiar dacă tehnica ta cade scurt, veți obține unele beneficii peste nu face nimic între dinți. (Singurul dezavantaj posibil: dacă sunteți prea greu, vă puteți tăia gingiile, ceea ce poate crește inflamația și riscul de infecție timp de câteva săptămâni.) Dacă folosirea aței dentare de noapte nu funcționează pentru dvs., încercați flossers de apă sau perii interdentare. „Folosind oricare dintre aceste alte abordări, puteți obține o îmbunătățire de mai multe ori în îndepărtarea plăcii peste periaj singur”, spune Kotsakis.

studiile să fie blestemate, înțelepciunea colectivă a stomatologiei este clară: continuați folosirea aței dentare sau ceva care poate sta în picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *