Ce înseamnă să fii imunocompromis?

majoritatea pacienților cu cancer și îngrijitorii lor vor auzi cuvântul „imunocompromiși” la un moment dat.

dar ce înseamnă asta de fapt? Ce face ca cineva să fie imunocompromis? Și de ce este important să știți dacă sunteți sau nu, mai ales în timpul pandemiei coronavirusului (COVID-19)?

am vorbit cu pneumologul Scott Evans, MD.Iată ce a avut de spus.

ce înseamnă să fii imunocompromis?

termenul „imunocompromis” este de fapt destul de larg și relativ slab definit. Dar, în general, înseamnă că sistemul imunitar al cuiva nu funcționează la fel de bine cum ar trebui să fie pentru a-l proteja împotriva infecțiilor.

imunocompromiterea poate duce atât la agravarea bolilor cauzate de infecțiile comune, cât și la creșterea susceptibilității la infecții mai puțin frecvente, cum ar fi Pneumocystis jirovecii.

ce face ca cineva să devină imunocompromis?

oamenii pot deveni imunocompromiși din mai multe motive, inclusiv vârsta înaintată, tulburările metabolice (cum ar fi diabetul), tratamentele pentru cancer și chiar cancerul în sine.

la pacienții cu cancer, imunocompromiterea se referă, de obicei, la afectarea globulelor albe din sânge, fie ca număr, fie ca funcție. Cancerul se dezvoltă adesea deoarece sistemul imunitar nu reușește să identifice și să elimine celulele anormale. Și la pacienții cu cancer de sânge, cum ar fi leucemia, limfomul sau mielomul multiplu, sistemul imunitar poate să nu funcționeze corect chiar dacă persoana are un număr normal de celule albe din sânge.

pacienții cu Cancer care se pregătesc pentru un transplant de celule stem sunt printre cei mai vulnerabili, deoarece chimioterapia este utilizată intenționat pentru a-și reduce funcția imună și apoi a o recupera cu transplantul.

există grade diferite de imunocompromizare? Există vreun tip de scară pe care oamenii o pot folosi pentru a-și determina propriul risc relativ?

nu există într-adevăr o scară standard universală pentru a cuantifica cât de imunocompromisă este cineva. Dar un anumit tip de celule albe din sânge numite neutrofile poate fi un indicator al riscului. Această relație a fost descoperită aici, la MD Anderson, la mijlocul anilor 1960, și a fost o descoperire incredibil de importantă.Gerald Bodey, MD, și colegii săi au arătat că atunci când nivelul neutrofilelor scade sub 1.000 de celule pe microlitru, susceptibilitatea pacienților la infecție crește semnificativ. Și dacă nivelul lor scade sub 500, riscul pacienților crește și mai mult. Numărul scăzut de neutrofile este denumit neutropenie.

riscul de a contracta infecții neobișnuite crește semnificativ și la pacienții cu SIDA, atunci când numărul de celule T helper scade sub 500.

există ceva care poate fi făcut pentru a trata imunocompromisarea clinic?există terapii pe care le putem oferi oamenilor pentru a stimula producția de celule albe din sânge numite granulocite, care include neutrofile. De asemenea, putem oferi oamenilor infuzii de limfocite donate, un alt tip de celule albe din sânge.dar accentul nostru principal este tratarea cancerului, astfel încât funcția imună a pacienților să poată fi restabilită.

cu ce provocări se confruntă pacienții imunocompromiși și cum pot fi gestionate acestea?

mulți pacienți sever imunocompromiși purtau deja măști înainte de COVID-19, dar în afara pandemiei, mulți pacienți mai puțin compromiși nu au nevoie în mod normal. Ei trebuie doar să se angajeze în comportamente rezonabile, cum ar fi evitarea bolnavilor. În funcție de natura disfuncției imune particulare a unei persoane, anumite hobby-uri, cum ar fi grădinăritul și speologia, le-ar putea pune la un risc mai mare din cauza expunerii fungice.

acestea fiind spuse, există o discrepanță uriașă în funcția imună între indivizi. Deci, este într-adevăr cel mai bine să vorbești cu echipa ta de îngrijire despre starea ta și riscul relativ. Cineva care are diabet sau ciroză hepatică va avea un risc mai mare decât populația generală, dar încă nu va fi la fel ca cineva care tocmai a primit un transplant de celule stem. Și populații diferite vor avea germeni diferiți la care sunt susceptibili.

unele chimioterapii pot avea efecte de lungă durată asupra sistemului unui pacient imunocompromis. Chiar și la 18 sau 24 de luni după administrarea anumitor medicamente pentru chimioterapie, ei pot vedea în continuare efecte secundare persistente. Deci, este important să discutați cu echipa dvs. de îngrijire despre cât timp ar trebui să luați măsuri de precauție și care să continuați chiar și după terminarea tratamentului.

solicitați o programare la MD Anderson online sau sunând la 1-877-632-6789.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *