care este diferența dintre inflație, hiperinflație și deflație?

recenta intervenție monetară a băncilor centrale de formă și amploare fără precedent au injectat lichiditate semnificativă în sistemul financiar, salvându-l de la colaps. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea să nu aducă inflația înapoi la nivelul țintă de 2%. Multe vor depinde de viteza și amploarea stimulului fiscal și de locul în care lichiditatea ajunge să fie investită în economia reală. Mai mult decât măsurile monetare, stimulentele fiscale pot fi folosite ca un instrument pentru a preveni tipul de deflație pe termen mediu pe care piețele încep să îl reflecte.

Europa nu a cunoscut o intervenție fiscală semnificativă de la criza financiară anterioară. Preocupările legate de inflația excesivă (sau hiperinflația) sunt în prezent inexistente. Cu toate acestea, singularitatea măsurilor monetare/fiscale și posibilitatea ca lanțurile de aprovizionare să fie relocalizate în cazul în care economia își revine puternic deschid ușa creșterii potențiale a prețurilor.inflația, atunci când este controlată, poate avea efecte pozitive asupra economiei unei țări. Dar dacă nu este conținut, poate degenera în hiperinflație, făcând ravagii grave.

o scurtă trecere în revistă: inflația și deflația

inflația este procesul economic în care nivelul mediu al prețului unui coș de mărfuri selectate crește în timp. În general, se măsoară ca modificarea prețului aceluiași coș de mărfuri pe o anumită perioadă de timp, de obicei un an.

termenul deflație este utilizat dacă modificarea prețului pe o anumită perioadă de timp (un an) este negativă, adică., atunci când prețul de achiziție al coșului de mărfuri în anul T este mai mic decât în T-1. deflația este o scădere generală a nivelului prețurilor bunurilor și serviciilor, de obicei asociată cu o contracție a ofertei de bani și de credit. În timpul deflației, puterea de cumpărare a monedei crește în timp.

economiile sănătoase vor avea întotdeauna fluctuații mici sau niveluri scăzute constante de inflație și deflație. Băncile și alți factori economici lucrează pentru a reduce cât mai mult aceste fluctuații. Cu cât reducerea este mai reușită, cu atât economia este mai stabilă.

ce este hiperinflația?

hiperinflația este utilizată pentru a descrie etapele instabilității economice cu inflație foarte ridicată și accelerată rapid. De obicei este asociat cu deprecierea monedei. Puterea de cumpărare a consumatorilor este erodată.

hiperinflația este o situație economică în care valoarea monedei intră într-o cădere liberă. Acesta poate fi în valoare de 1:: 1 în comparație cu o altă monedă o lună, 50: 1 față de aceeași monedă următoare și 2.000: 1 luna după aceea.de exemplu, aproape de sfârșitul Războiului Civil American, majoritatea susținătorilor confederați se temeau că războiul era deja pierdut. Dolarul confederat, care anterior fusese aproape egal cu dolarul american, a scăzut brusc la o valoare de aproximativ 1.200: 1.de fiecare dată când există tulburări economice, civile sau guvernamentale, experții își exprimă îngrijorarea cu privire la hiperinflație. Economiile stabile nu doresc să tranzacționeze cu economii instabile, astfel încât răsturnările masive înseamnă că investitorii și partenerii comerciali nu mai doresc să tranzacționeze în moneda considerată instabilă. Este cel mai frecvent în timpul și după războaie, în special pentru partea care pierde.

nu există nicio orientare pentru durata hiperinflației „oficiale”. Utilizarea termenului depinde de obicei de efectele din lumea reală ale inflației radicale, cum ar fi incapacitatea bruscă a persoanelor cu venituri medii de a cumpăra alimente suficiente sau de a păstra locuințe adecvate. Este un exemplu extrem de inflație, despre care economiștii sunt de acord că a apărut de aproximativ 50 de ori în întreaga lume în secolul trecut.prea multă inflație nu este niciodată un lucru bun, dar niveluri inflaționiste semnificative pot exista fără a fi considerate hiperinflație. De exemplu, dacă U.S Dolar brusc se mută de la a fi în valoare de două ori la fel de mult ca Dolarul Canadian pentru a fi în valoare de jumătate la fel de mult, nu este în general considerată hiperinflație. Este o inflație severă și poate provoca instabilitate economică semnificativă, dar este puțin probabil să decimeze complet economia în ansamblu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *