Când A Fost Inventat Ultrasunetele?

tehnologie cu ultrasunete în fața mașinii
S-ar putea să știți despre sonografia și ultrasunetele moderne, dar știți când a fost inventată ultrasunetele? Sau cum a fost dezvoltat? Ultrasonografia modernă de diagnosticare este rezultatul eforturilor Fizicienilor, inginerilor, Informaticienilor, medicilor, fiziologilor, cercetătorilor, sonografilor, antreprenorilor și marilor companii comerciale de-a lungul mai multor decenii.

în 1794, un fiziolog/biolog Italian a descoperit că liliecii navighează folosind reflectarea sunetelor de înaltă frecvență. Descoperirea sa a devenit baza fizicii cu ultrasunete și a dus la dezvoltarea sistemelor sonare și radar. În 1942, un neurolog/psihiatru austriac a folosit fascicule ultrasonice pentru a diagnostica tumorile cerebrale. Un deceniu mai târziu, în 1952, a fost fondat Institutul American de ultrasunete în medicină (AIUM) și ultrasunetele au început să fie folosite pentru a vizualiza sarcini.spre deosebire de alte tehnici imagistice, ultrasunetele nu utilizează radiații, deci este preferat pentru vizualizarea unui făt în curs de dezvoltare în timpul sarcinii. Astăzi, majoritatea femeilor însărcinate primesc ultrasunete.

tehnologia imagistică a continuat să avanseze, trecând de la imagini statice alb-negru la imagini color în mișcare în timp real. Astăzi, odată cu introducerea microcipurilor și a capacităților de procesare sporite, sistemele de imagistică sunt mai rapide și mai puternice decât oricând. Sonografia a devenit o procedură medicală importantă, neinvazivă, care folosește ecourile undelor sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) pentru a construi o imagine (sonogramă) a organelor interne și a structurilor corpului.

cine a descoperit ultrasunetele?

Lazzaro Spallanzani, un preot catolic Italian, biolog și fiziolog, a adus o serie de contribuții științifice care au ajutat la înțelegerea noastră a funcțiilor corporale, a reproducerii animalelor, a ecolocației animalelor, a biogenezei și a fosilelor.

Spallanzani este creditat cu descoperirea ultrasunetelor de înaltă frecvență. În 1794 a efectuat experimente ample privind navigația liliecilor în întuneric complet. El a concluzionat că liliecii nu și-au folosit viziunea, ci un alt sens. El a descoperit și a demonstrat că liliecii navighează folosind reflexia ecoului din sunetul de înaltă frecvență inaudibil, făcându-l un pionier în studiul ecolocației.

ecolocația este atunci când animalele emit sunete pentru a determina cât de departe este ceva de cât timp este nevoie pentru ca sunetul pe care îl fac să reflecte (sau să ecou) înapoi la ele. Studiul lui Spallanzani s-a limitat la ceea ce putea observa, dar munca sa a permis oamenilor de știință de mai târziu care au continuat să studieze mecanismele senzoriale și procesarea implicate în ecolocație.

punând bazele ultrasunetelor moderne

munca lui Lazzaro Spallanzani în ecolocație a pus bazele studiului fizicii ultrasunetelor, care a dus la sisteme sonare și radar.

în Franța, în 1877, descoperirea piezoelectricității de către Pierre și Jacques Currie a fost un punct de cotitură în dezvoltarea ultrasunetelor. Piezoelectricitatea este sarcina electrică care se acumulează în anumite materiale solide (cum ar fi cristalele) și în materia biologică (OS și ADN) ca răspuns la stresul mecanic aplicat. Această descoperire a dus la dezvoltarea sistemelor de detectare a sonarelor subacvatice.

sonarul a devenit important pentru submarine pentru a fi utilizat în navigație și, după scufundarea Titanicului în 1912, pentru a fi utilizat în detectarea aisbergurilor.în 1914, Primul sistem sonar funcțional a fost proiectat și construit în Statele Unite.

Istoricul ultrasunetelor

sonografia ca modalitate de diagnostic medical este relativ nouă. În anii 1920 și 1930, pe măsură ce tehnologia a fost mai bine înțeleasă, ultrasunetele au început să fie utilizate în terapia fizică. În 1942, medicul austriac Karl Dussik a devenit primul medic care a folosit ultrasunete în diagnosticul medical. Dussik a transmis un fascicul de ultrasunete prin craniul uman pentru a detecta tumorile cerebrale.

în anii 1950, au fost produse imagini cu ultrasunete în timp real. În 1965, la Pittsburgh a avut loc prima Conferință Internațională privind ultrasunetele diagnostice. Mai târziu în acel deceniu, imagistica Doppler a fost utilizată pentru a detecta boala vasculară periferică.

în 1973, ocupația de sonograf a fost creată prin intermediul Biroului de educație al SUA. În 1979, a fost fondat Comitetul mixt de revizuire a educației în sonografia medicală de Diagnostic. De-a lungul anilor, societatea de sonografie medicală de Diagnostic (SDMS) a fost un avocat pentru domeniul sonografiei.

în 1975, o echipă de la Universitatea din Washington a obținut imagini ale fluxului sanguin folosind un sistem Doppler. Imaginile cu ultrasunete au fost codificate în culori și suprapuse pe imagini anatomice 2D. La scurt timp după aceea, convertoarele digitale de scanare au început să înlocuiască sistemele analogice.

anii 1980 au adus imagini Doppler color în timp real, imagini cu flux color și scanere volumetrice 3D pentru imagistica structurilor cardiace. Anii 1990 au introdus îmbunătățiri continue și studii privind ecocardiografia 4D (motion 3D).

în anii care au urmat, s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește echipamentul și calitatea imaginii. Dezvoltarea de noi tehnologii face posibilă adoptarea pe scară mai largă a ultrasunetelor. Echipamentul a devenit mai mic, mai puternic și mai eficient, permițând utilizarea ultrasunetelor în setările punctului de îngrijire.

inițial, ecografia a fost capabilă să capteze doar un singur plan imagistic, dar ecografia de astăzi poate capta volume. Continuăm să vedem îmbunătățiri ale imaginilor și progrese în ecografia volumetrică în timp real.

Sonoelastografia, o tehnică de imagistică cu ultrasunete în care undele de forfecare de joasă amplitudine, de joasă frecvență sunt transmise prin organele interne, oferă medicilor posibilitatea de a vedea zone din interiorul țesutului. Acest lucru va ajuta cu nodul tiroidian, nodul limfatic și caracterizarea nedeterminată a sânului, stadializarea fibrozei hepatice și detectarea cancerului de prostată, care nu se poate face folosind ultrasunete convenționale.

viitorul tehnologiei cu ultrasunete

pe parcursul câtorva ani, utilizările potențiale ale ultrasunetelor au crescut exponențial. Utilizarea ultrasunetelor cu contrast îmbunătățit aprobate de FDA permite imagistica diagnostică a leziunilor care nu ar fi fost posibile anterior.

ecografia de astăzi oferă o ergonomie mai bună, rezoluție cu contrast ridicat, transmisie de înaltă fidelitate, optimizare a imaginii cu o singură atingere, reducere a zgomotului, automatizare și detalii uimitoare ale imaginii. Aceasta face trecerea între diferite tipuri de pacienți și examenele necesare mai rapid și mai ușor pentru furnizori.

utilizarea ultrasunetelor pentru diagnostic este mai puțin costisitoare decât o procedură chirurgicală de lungă durată. Reduce nevoia de proceduri invazive și duce la o vindecare mai rapidă, cu un risc mai mic de infecție. Aceasta înseamnă rezultate mai bune și o satisfacție sporită atât pentru pacienți, cât și pentru furnizori.Gwen Duzenberry are un master în educație lectură și un MBA în management de proiect. Pe lângă dezvoltarea materialelor de instruire pentru companiile Fortune 500, a lucrat în asistență medicală, Produse farmaceutice și Tehnologie înainte de a deveni scriitoare independentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *