bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki

după cum sa menționat deja, o trăsătură caracteristică a bombei atomice, care este destul de străină de explozivii obișnuiți, este că o fracțiune foarte apreciabilă din energia eliberată intră în căldură și lumină radiantă. Pentru o explozie suficient de mare, arderea blițului produsă de această energie radiată va deveni cauza dominantă a daunelor, deoarece zona de deteriorare a arsurilor va crește proporțional cu energia eliberată, în timp ce zona de deteriorare a exploziei crește doar cu puterea de două treimi a energiei. Deși o astfel de inversare a mecanismului de deteriorare nu a fost realizată în bombele Hiroshima și Nagasaki, efectele blițului au fost, totuși, foarte evidente și multe victime au rezultat din arsuri flash. O discuție despre victimele cauzate de arsurile flash va fi dată mai târziu; în această secțiune vor fi descrise celelalte efecte flash care au fost observate în cele două orașe.

durata radiației termice de la bombă este atât de scurtă, doar câteva miimi de secundă, încât nu există timp pentru ca energia care cade pe o suprafață să fie disipată prin dezamorsare termică; arderea blițului este de obicei un efect de suprafață. Cu alte cuvinte, suprafața unei persoane sau a unui obiect expus la bliț este ridicată la o temperatură foarte ridicată, în timp ce imediat sub suprafață apare o creștere foarte mică a temperaturii. arderea rapidă a suprafeței obiectelor, în special a obiectelor din lemn, a avut loc în Hiroshima până la o rază de 9.500 de picioare de la X; la Nagasaki arsurile erau vizibile până la 11.000 de picioare de la X. carbonizarea și înnegrirea tuturor stâlpilor de telefon, a copacilor și a stâlpilor de lemn din zonele care nu au fost distruse de incendiul general au avut loc doar pe partea orientată spre centrul exploziei și nu au ocolit colțurile clădirilor sau dealurilor. Poziția exactă a exploziei a fost, de fapt, determinată cu exactitate prin luarea unui număr de obiective turistice de la diferite obiecte care au fost arse flash pe o singură parte.

pentru a ilustra efectele arderii flash, următoarele descriu o serie de exemple găsite de un observator care se deplasează spre nord de centrul exploziei din Nagasaki. Mai întâi a avut loc un rând de stâlpi de gard la marginea de nord a dealului închisorii, la 0,3 mile de X. partea superioară și superioară a acestor posturi au fost puternic carbonizate. Carbonizarea de pe partea din față a stâlpilor a fost brusc limitată de umbra unui zid. Cu toate acestea, acest zid fusese complet demolat de explozie, care, desigur, a sosit la ceva timp după bliț. La marginea de nord a torpilelor funcționează, 1.La 05 mile de X, stâlpii telefonici au fost carbonizați la o adâncime de aproximativ 0,5 milimetri. O bucată ușoară de lemn similară cu partea plată a unei cutii portocalii, a fost găsită sprijinită de unul dintre stâlpii de telefon. Suprafața sa frontală a fost carbonizată la fel ca stâlpul, dar era evident că fusese de fapt aprins. Lemnul a fost înnegrit prin câteva fisuri și găuri de unghii și în jurul marginilor pe suprafața din spate. Se pare că această bucată de lemn a aprins sub bliț timp de câteva secunde înainte ca flacăra să fie suflată de vântul exploziei. Mai departe, între 1.La 05 și 1,5 mile de explozie, erau mulți copaci și stâlpi care arătau o înnegrire. Unii dintre polonezi aveau platforme aproape de vârf. Umbrele aruncate de platforme erau clar vizibile și arătau că bomba a detonat la o înălțime considerabilă. Rândul de stâlpi s-a întors spre nord și a traversat creasta muntelui; arderea fulgerului a fost clar vizibilă până în vârful crestei, cea mai îndepărtată arsură observată fiind la 2,0 mile de X.

Un alt efect izbitor al arderii fulgerului a fost aspectul de toamnă al bolului format de dealuri pe trei laturi ale punctului de explozie. Crestele sunt la aproximativ 1,5 mile de X. de-a lungul acestui castron frunzele s-au îngălbenit, deși pe partea îndepărtată a crestelor peisajul rural era destul de verde. Această apariție de toamnă a copacilor s-a extins la aproximativ 8.000 de metri de X.

cu toate acestea, arbuști și plante mici destul de aproape de centrul exploziei din Hiroshima, deși dezbrăcate de frunze, evident nu au fost ucise. Mulți aruncau muguri noi când observatorii au vizitat orașul.

există alte două efecte remarcabile ale căldurii radiate de explozia bombei. Primul dintre acestea este modul în care căldura a zdrobit suprafața granitului lustruit, care și-a păstrat lustruirea numai acolo unde a fost protejată de căldura radiată care călătorea în linii drepte de explozie. Această rugozitate prin căldură radiată cauzată de expansiunea inegală a cristalelor constitutive ale pietrei; pentru cristalele de granit temperatura de topire este de aproximativ 600 de grade Celsius. Prin urmare, adâncimea de degroșare și exfoliere finală a suprafeței de granit a indicat adâncimea la care a avut loc această temperatură și a ajutat la determinarea temperaturilor medii ale solului în clipa următoare exploziei. Acest efect a fost remarcat pentru distanțe de aproximativ 1 1/2 ori mai mari în Nagasaki decât în Hiroshima.

al doilea efect remarcabil a fost barbotarea plăcilor de acoperiș. Dimensiunea bulelor și întinderea lor au fost proporționale cu apropierea lor de centrul exploziei și, de asemenea, depindeau de cât de dreaptă era țigla în sine față de explozie. Raportul de distanță al acestui efect între Nagasaki și Hiroshima a fost aproximativ același ca și pentru degresarea granitului lustruit. au fost observate diverse alte efecte ale căldurii radiate, inclusiv iluminarea suprafețelor drumului asfaltat în locuri care nu fuseseră protejate de căldura radiată de niciun obiect, cum ar fi cel al unei persoane care mergea pe drum. Diverse alte suprafețe au fost decolorate în moduri diferite de căldura radiată. așa cum s-a menționat deja, faptul că căldura radiantă a călătorit numai în linii drepte din centrul exploziei a permis observatorilor să determine direcția spre centrul exploziei dintr-un număr de puncte diferite, prin observarea „umbrelor” care au fost aruncate prin intervenția obiectelor unde au protejat suprafața altfel expusă a unui obiect. Astfel, centrul exploziei a fost localizat cu o precizie considerabilă. Într-o serie de cazuri, aceste „umbre” au dat, de asemenea, o indicație a înălțimii exploziei bombei și, ocazional, a fost găsită o penumbră distinctă care a permis observatorilor să calculeze diametrul mingii de foc în momentul în care exercita efectul maxim de ardere sau ardere. o altă caracteristică interesantă legată de radiația termică a fost carbonizarea țesăturii în grade diferite, în funcție de culoarea țesăturii. Au fost înregistrate o serie de cazuri în care persoanele care purtau haine de diferite culori au primit arsuri foarte diferite în Grad, Gradul de arsură depinzând de culoarea țesăturii de pe pielea în cauză. De exemplu, o cămașă cu dungi alternative de lumină și gri închis, fiecare de aproximativ 1/8 dintr-un centimetru lățime, avea dungile întunecate complet arse, dar dungile ușoare nu erau deteriorate; și o bucată de hârtie japoneză expusă la aproape 1 1/2 mile de X avea caracterele scrise cu cerneală neagră arse perfect.

pagina 19 din 27

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *