acid fluorhidric

Meera Senthilingam

în această săptămână, aciditate mortală cu Katrina kr Inktsmer

Katrina kr Inktsmer

‘de ce m-ai făcut să alerg prin oraș, încercând să găsesc o bucată stupidă de plastic, când am o cadă de baie perfect bună pe care o pot folosi? Personajul Breaking bad Jesse Pinkman îl întreabă pe partenerul său, profesorul de chimie transformat în producător de droguri Walter White, în cel de-al doilea episod al seriei TV americane. Motivul devine în curând evident, când tavanul se prăbușește uimitor, aducând cu el un potop de lichid roșu aglomerat – corpul pe jumătate dizolvat al unui traficant de droguri rival. White și Pinkman încercaseră să elimine corpul dizolvându-l în acid fluorhidric.

moleculă de fluorură de hidrogen (HF)

sursă: în timp ce efectele de dizolvare a corpului acidului au fost extrem de exagerate în serialele TV, acidul fluorhidric sau HF trebuie într-adevăr să fie depozitat și utilizat în recipiente de plastic, deoarece dizolvă încet multe materiale, inclusiv fibra de sticlă din care sunt fabricate multe căzi moderne. HF dizolvă încet dioxidul de siliciu – componenta majoră a majorității tipurilor de sticlă – prin formarea acidului hexafluorosilicic solubil în apă și a tetrafluorurii de siliciu gazos. Chimiștii folosesc capacitatea acidului de a grava sticla pentru îndepărtarea petelor deosebit de încăpățânate din sticlăria de laborator și este un instrument neprețuit în industria semiconductorilor pentru curățarea plăcilor de siliciu.

există cu siguranță acizi mai puternici decât HF – cu un pKa de numai 3,2 este mai slab decât alți acizi hidrohalidici și este departe de acidul fluoroantimonic superacidic cu PKA -25 extraordinar. Motivul acidității slabe a HF este legătura puternică dintre hidrogen și atomul de fluor, rezultând doar ionizarea parțială în soluții diluate. Ca și în cazul altor halogenuri de hidrogen, acidul fluorhidric este soluția apoasă a hidrogenului gazos incolor. Acizii fluorhidrici comerciali conțin aproximativ 50% HF, cei mai concentrați până la 75%. Interesant este că atunci când concentrația de HF se apropie de 100%, se întâmplă ceva curios: într – un proces numit homoasociație, se formează ioni poliatomici precum HF2-și protoni liberi, ceea ce duce la o creștere dramatică a acidității.chimistul farmaceutic suedez Carl Scheele a descoperit acidul fluorhidric în 1771, când a investigat compoziția unui mineral numit fluorspar: Fluorură de calciu. Într-un moment în care elementul fluor era necunoscut și se credea că toți acizii conțin oxigen, Scheele a observat proprietățile de gravare a sticlei a fumului care s-a dezvoltat la încălzirea fluorsparului în acid sulfuric. Conducând fumul în apă, el a fost primul care a produs cantități mari de acid fluorhidric. Expunerea la HF – împreună cu prostul obicei al lui Scheele de a gusta și mirosi substanțele pe care le – a descoperit-ar fi putut fi una dintre cauzele morții sale la vârsta de doar 43 de ani.

oricât de urât ar suna HF, o lume fără acid fluorhidric ar fi destul de sumbră

este firesc să ne așteptăm ca acidul fluorhidric să fie coroziv, dar pentru a înrăutăți lucrurile, HF este, de asemenea, o otravă puternică de contact. Acidul pătrunde cu ușurință în straturile exterioare ale pielii și interferează cu funcția nervoasă – arsurile ar putea să nu fie imediat vizibile și chiar să rămână nedureroase, ceea ce înseamnă că expunerea accidentală poate rămâne neobservată ore întregi. La pH-ul neutru al organismului, acidul fluorhidric disociază și produce o inundație de ioni de fluor, care reacționează cu ionii abundenți de calciu și magneziu, formând săruri insolubile. Ionii metalici alcalini sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului; pierderea lor oprește funcționarea mușchilor și corodează oasele. Chiar și arsurile HF relativ mici, de dimensiunea palmei, pot provoca o serie de efecte medicale neplăcute, cum ar fi edemul pulmonar (acumularea de lichide în plămâni) și aritmia cardiacă care pune viața în pericol (bătăi cardiace scăzute sau neregulate). Medicii tratează intoxicația cu HF cu injecții cu gluconat de calciu sau perfuzii cu clorură de calciu pentru a elimina ionii de fluor înainte de a devora calciul și magneziul propriu al organismului.

o fotografie a unui laborator de Chimie organica

Sursa:

uneori, cum ar fi în cazul unui tehnician Australian nefericit, otrăvirea acută cu fluor poate fi fatală. Dizolvând probele de rocă cu acid fluorhidric, tehnicianul a vărsat un pahar de dimensiuni medii de 70% HF pe poală-o suprafață de aproximativ 10% din suprafața totală a corpului său. În ciuda faptului că s-a îmbătat imediat și a primit tratament o oră mai târziu, bărbatul a devenit inconștient și a murit de insuficiență multiplă de organe două săptămâni mai târziu.cu toate acestea, oricât de urât ar suna HF, o lume fără acid fluorhidric ar fi destul de sumbră. Este principala sursă a industriei de fluor-produsele farmaceutice, agenții frigorifici și fluoropolimerii, cum ar fi Teflonul, se bazează pe acid fluorhidric.

Meera Senthilingam

Societatea Regală de Chimie a lui Katrina kr de acolo, cu chimia dură a unui compus oarecum esențial. Săptămâna viitoare, codificarea mai puțin apreciată a vieții.Andrew Holding, cea mai mare parte a vieții stochează informații în ADN care sunt stabile și capabile să păstreze genomul organismului. Dar, în cazul unor viruși, ARN-ul este utilizat pentru a stoca informațiile genetice. În cazul acestor viruși, instabilitatea ARN poate fi de fapt avantajoasă.

Meera Senthilingam

Descoperiți cum cu Andrew deține în chimie săptămâna viitoare în elementul său. Până atunci, vă mulțumesc pentru ascultare, eu sunt Meera Senthilingam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *