3D XPoint

DevelopmentEdit

dezvoltarea 3D XPoint a început în jurul anului 2012. Intel și Micron au dezvoltat anterior alte tehnologii non-volatile de memorie cu schimbare de fază (PCM); Mark Durcan de la Micron a spus că arhitectura 3D XPoint diferă de ofertele anterioare de PCM și folosește materiale calcogenice atât pentru selectorul, cât și pentru părțile de stocare ale celulei de memorie, care sunt mai rapide și mai stabile decât materialele tradiționale PCM, cum ar fi GST. Dar astăzi, este gândit ca un subset de ReRAM.

s-a declarat că 3D XPoint utilizează rezistență electrică și este bit adresabil. Asemănări cu memoria rezistivă cu acces aleatoriu în curs de dezvoltare de Crossbar Inc. au fost observate, dar 3D XPoint foloseste fizica de stocare diferite. Mai exact, tranzistoarele sunt înlocuite cu comutatoare de prag ca selectoare în celulele de memorie. Dezvoltatorii 3D XPoint indică faptul că se bazează pe modificările rezistenței materialului în vrac. CEO-ul Intel, Brian Krzanich, a răspuns la întrebările în curs de desfășurare cu privire la Materialul XPoint că comutarea s-a bazat pe „proprietățile materialelor în vrac”. Intel a declarat că 3D XPoint nu utilizează o tehnologie de schimbare de fază sau memristor, deși acest lucru este contestat de recenzori independenți.

rapoartele Media comentează că, din aprilie 2016, niciun alt furnizor nu a dezvoltat o tehnologie RAM rezistivă funcțională sau o tehnologie de memorie cu schimbare de fază care să eșantioneze și să corespundă performanței și rezistenței 3D XPoint.

producție Inițialăedit

la mijlocul anului 2015, Intel a anunțat marca Optane pentru produse de stocare bazate pe tehnologia 3D XPoint. Micron (folosind marca QuantX) a estimat că memoria va fi vândută la aproximativ jumătate din prețul memoriei dinamice cu acces aleatoriu (DRAM), dar de patru până la cinci ori prețul memoriei flash. Inițial, o instalație de fabricare a plăcilor din Lehi, Utah, operată de IM Flash Technologies LLC (un Intel-Micron joint venture) a realizat cantități mici de 128 de cipuri Gbit în 2015. Ei stivuiesc două avioane de 64 Gbit. La începutul anului 2016 producția în masă a chips – uri a fost de așteptat în 12 la 18 luni.

la începutul anului 2016, IM Flash a anunțat că prima generație de unități SSD va atinge 95000 IOPS cu latență de 9 microsecunde. Această latență scăzută crește semnificativ IOPS la adâncimi mici de coadă pentru operații aleatorii. La Intel Developer Forum 2016, Intel a demonstrat Placi de dezvoltare PCI Express (PCIe) de 140 GB, care arată o îmbunătățire de 2,4–3 la sută a valorilor de referință în comparație cu unitățile SSD flash PCIe NAND (SSD-uri). Pe 19 martie 2017, Intel a anunțat primul lor produs: un card PCIe disponibil în a doua jumătate a anului 2017.

ReceptionEdit

Optane 900P secvențial mixt citire-scriere de performanță, în comparație cu o gamă largă de SSD-uri de consum bine reputate. Graficul arată modul în care performanța SSD tradițională scade brusc la aproximativ 500-700 MB/s pentru toate sarcinile de citire și scriere, dar aproape pure, în timp ce dispozitivul 3D XPoint nu este afectat și produce în mod constant aproximativ 2200-2400 MB/s în același test. Credit: Hardware-ul lui Tom.

În ciuda recepției inițiale călduțe la lansarea pentru prima dată, 3D XPoint – în special sub forma gamei Intel Optane – a fost foarte apreciată și recomandată pe scară largă pentru sarcini în care caracteristicile sale specifice sunt de valoare, recenzenții precum Storage Review concluzionând în August 2018 că pentru sarcini de lucru cu latență redusă, 3D XPoint producea 500.000 de IOPS susținute 4K atât pentru citire, cât și pentru scriere, cu latențe de 3-15 microsecunde „în prezent nu există nimic care să se apropie”, în timp ce hardware-ul lui Tom a descris Optane 900P în decembrie 2017 ca fiind ca o” creatură mitică ” care trebuie văzută a fi crezută și care a dublat viteza celor mai bune dispozitive de consum anterioare. ServeTheHome a concluzionat în 2017 că, în testele de citire, scriere și mixte, SSD-urile Optane au fost în mod constant în jur de 2, 5 la fel de rapide ca cele mai bune SSD-uri Intel datacentre care le-au precedat, P3700 NVMe. AnandTech a menționat că SSD-urile bazate pe Optane pentru consumatori au performanțe similare cu cele mai bune SSD-uri non-3D-XPoint pentru transferuri mari, ambele fiind „suflate” de performanța mare de transfer a SSD-urilor enterprise Optane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *