21 de exemple de memorii pentru a vă inspira propriile memorii

scrierea unui memoriu este un efort descurajant pentru orice autor: cum vă condensați întreaga poveste de viață în doar câteva sute de pagini? Desigur, veți găsi o mulțime de ghiduri online care vă vor ajuta să scrieți un memoriu, conducându-vă prin pași. Dar alteori vechea zicală” arată, nu spune ” este adevărată și este cel mai util să te uiți la alte exemple de memorii pentru a începe.

dacă acesta este cazul pentru tine, te-am acoperit cu 21 de exemple de memorii pentru a-ți oferi o idee despre tipurile de memorii care s-au vândut bine. Sunteți gata să vă suflecați mânecile și să vă scufundați? Să începem cu unul dintre cele mai populare tipuri de memorii de acolo: memoriile autobiografice.

memoriile autobiografice

memoriile autobiografice — o repovestire a vieții cuiva, de la început până în prezent — este probabil formatul standard care sare în mintea majorității oamenilor atunci când se gândesc la acest gen.

la prima vedere, ar putea părea o relatare simplă a trecutului tău. Cu toate acestea, nu vă lăsați înșelați! După cum veți putea spune din exemplele de mai jos, acest tip de memorii strălucește pe baza a trei lucruri: puterea poveștii autorului, puterea structurii poveștii și puterea vocii autorului.

Exemple de acest tip de memorii

știu de ce cântă pasărea în cușcă de Maya Angelou. Femeia despre care Toni Morrison a spus că „a lansat scrierea afro-americană în Statele Unite”, Angelou a scris acest memoriu mistuitor în 1969, care rămâne un clasic atemporal astăzi.

eu vorbesc frumos într-o zi de David Sedaris. Mai puțin un memoriu singular decât o colecție de anecdote pline de umor încadrate în jurul vieții sale ca transplant la Paris, vedeta acestei cărți este vocea uscată și umorul tăios al lui Sedaris.

O călătorie cu două spirite de Ma-Nee Chacaby. Viața remarcabilă a lui Chacaby — de la creșterea abuzată într — o comunitate îndepărtată din Ojibwa până la depășirea alcoolismului și ieșirea ca lesbiană ca adult-este surprinsă în această autobiografie obligatorie.

memoriile „experience”

una dintre cele mai populare memorii pe care le veți găsi pe rafturile de cărți, acest tip se concentrează pe o experiență specifică pe care autorul a suferit-o. De obicei, această experiență implică un fel de luptă, cum ar fi un divorț amar, boală sau poate o ciocnire cu dependența. Indiferent de situație, scriitorul o depășește pentru a împărtăși lecțiile învățate din calvar.

într-un memoriu „experiență” , vă puteți aștepta, în general, pentru a afla despre:

 • modul în care autorul s-au trezit cu care se confruntă experiența a spus;
 • obstacolele de care au nevoie pentru a depăși; și
 • ceea ce au descoperit în timpul (și după) experiența.

exemple ale acestui tip de memorii

când respirația devine aer de Paul Kalanithi. Confruntat cu prognosticul cancerului terminal la vârsta de treizeci și șase de ani, Paul Kalanithi a scris un memoriu de neuitat care abordează o întrebare imposibilă: ce face ca viața să merite trăită?un milion de bucățele de James Frey. O relatare a abuzului de droguri și alcool pe care un recenzent l-a numit „Războiul și pacea dependenței”, această carte a devenit punctul central al unui scandal când s-a dezvăluit că multe dintre incidentele sale au fost fabricate. (În cazul în care vă întrebați, nu vă recomandăm să vă înșelați cititorii.)

fată, întreruptă de Susanna Kaysen. Adaptat în 1999 într-un film aclamat de critici cu Angelina Jolie, fată, întreruptă povestește enduringly lupta autorului cu boli mintale și șederea ei de 18 luni într-un spital de Psihiatrie American.

fată, întreruptă (1999).

memoriile „eveniment”

Similar cu memoriile „experiență”, memoriile „eveniment” se concentrează pe un singur eveniment semnificativ din viața autorului. Cu toate acestea, în timp ce primul ar putea acoperi o perioadă de ani sau chiar decenii, memoriile „evenimentului” se referă la o perioadă de timp clar definită — de exemplu, o plimbare de două luni în pădure sau o urcare de munte de trei săptămâni, după cum veți vedea mai jos.

Exemple de acest tip de memorii:

Walden de Henry David Thoreau. În iulie 1845, Henry David Thoreau a intrat în pădure și nu a ieșit timp de doi ani, două luni și două zile. Acesta este memoriul seminal care a rezultat.

Into Thin Air: O relatare personală a dezastrului de pe Muntele Everest de Jon Krakauer. Relatarea controversată a dezastrului Everest din 1996, așa cum a fost scrisă de autorul-jurnalist Krakaeur, care urca pe munte în aceeași zi în care au fost uciși opt alpiniști.

Anul gândirii magice de Joan Didion. Imortalizat ca una dintre cărțile clasice despre doliu, Anul gândirii magice povestește durerea pe care Didion a îndurat-o în anul următor morții soțului ei.

memoriile „tematice”

când te uiți înapoi la propria cronologie, există o temă puternică care definește viața ta sau leagă totul împreună? Aceasta este premisa pe care se bazează un memoriu” tematic”. Într-un astfel de memoriu, autorul oferă o retrospectivă a trecutului lor prin lentila unui subiect.

dacă doriți să scrieți acest tip de memorii, este de la sine înțeles că veți dori să găsiți o temă solidă pentru a vă construi întreaga poveste de viață. Luați în considerare întrebarea:

 • ce ți-a modelat viața până acum?
 • ce a fost o constantă la fiecare punct de cotitură?
 • are un singur lucru condus toate deciziile pe care le-ați făcut?

Exemple de acest tip de memorii

febra Pitch de Nick Hornby. De-a lungul unei educații în sus și în jos, completată cu o luptă debilitantă cu depresia, singurul fir consistent din viața acestui autor a rămas fotbalul și Arsenal F. C.

educat de Tara Westover. Dacă există o lecție pe care o putem învăța din acest memoriu remarcabil, este importanța educației. Despre o familie de supraviețuitori religioși din Idaho rural, acest memoriu relatează modul în care autorul și-a depășit educația și a mutat munții în căutarea învățării.

Sună moașa de Jennifer Worth. Acum cunoscută mai ales pentru adaptarea sa la BBC, relatarea lui Worth despre viața ei de moașă a prins imaginația oamenilor cu descrierea vieții în East End din Londra în anii 1950.

Fever Pitch (2005)

memoriile familiei

într-un memoriu de familie, autorul este o oglindă care re — concentrează lumina asupra membrilor familiei lor-variind de la sclipiri în dinamica disfuncțională a unei familii destrămate până la omagii familiale sincere.

Exemple de acest tip de memorii

frate, mor de Edwidge Danticat. O scrisoare de dragoste către familia ei care traversează generații, continente și culturi, frate, mor spune în primul rând poveștile împletite ale doi bărbați: tatăl lui Danticat și unchiul ei.

țara natală a inimii de Cherrie Moraga. Mama este o femeie făcută de sine care a crescut culegând bumbac în California. Fiica, o feministă Latină pasională. Țesând trecutul cu prezentul, această memorie inovatoare Latinx despre o relație mamă-fiică se confruntă cu consecințele debilitante ale bolii Alzheimer.

memoriile copilăriei

un subset al memoriilor autobiografice, memoriile copilăriei se concentrează în primul rând (alertă spoiler!) în anii copilăriei autorului. Majoritatea memoriilor din copilărie acoperă o gamă de 5 – 18 ani, deși acest lucru poate diferi în funcție de poveste.

Exemple de acest tip de memorii

cenușa Angelei de Frank McCourt. Câștigătorul revoluționar al Premiului Pulitzer din 1997 pentru Biografie sau autobiografie, memoriile lui McCourt acoperă detaliile mai fine ale copilăriei sale în Dublin sărăcit.

băiat: povești din copilărie de Roald Dahl. Evocând zilele sale de școală din anii 1920 și 30, poveștile din această carte aruncă lumină asupra temelor și motivelor care ar juca foarte mult în cele mai iubite lucrări ale lui Dahl: o dragoste pentru dulciuri, o dungă răutăcioasă și o neîncredere în figurile de autoritate.

memoriile de călătorie

Ce se întâmplă când pui un autor într-un avion? Cuvintele zboară!

glumeam. Deși poate că nu este literalmente modul în care a fost fondat subgenul memoriilor de călătorie, a fi în mișcare are cu siguranță ceva de-a face cu asta. Memoriile de călătorie au fost scrise atât timp cât oamenii au putut traversa pământul — adică mult timp — dar narațiunea modernă de călătorie nu s-a cristalizat până în anii 1970 odată cu publicarea Paul Theroux ‘s great Railway Bazaar și Bruce Chatwin’ s în Patagonia.

într-un memoriu de călătorie, autorul nu este vedeta spectacolului: locul este. Vă puteți aștepta să găsiți aceste elemente într-un memoriu de călătorie:

 • o descriere a locului
 • o discuție despre cultură și oameni
 • modul în care autorul a experimentat locul și s-a ocupat de eșecuri în timpul călătoriei

exemple ale acestui tip de memorii

Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert. Dovadă că memoriile nu trebuie să spună povești catastrofale pentru a reuși, această carte relatează Călătoriile post-divorț ale lui Gilbert, inspirând o generație de pasionați de auto-îngrijire și a fost adaptată într-un film cu Julia Roberts.

Marele Bazar feroviar de Paul Theroux. O călătorie de patru luni de la Londra la Asia de Est (și înapoi din nou) cu trenul, aceasta este cartea care a ajutat la găsirea narațiunii moderne de călătorie.

Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

memoriile celebrităților

memoriile celebrităților sunt doar atât: un memoriu publicat de o celebritate. Deși multe memorii ale celebrităților sunt, desigur, scrise de fantome, cele mai bune ne oferă o privire sinceră și autentică asupra „persoanei reale” din spatele figurii publice.

rețineți că definim „celebritatea” în linii mari aici ca oricine este (sau a fost) în centrul atenției publice. Aceasta include:

 • figuri politice
 • vedete sportive
 • comedianți
 • actori și actrițe
 • muzicieni

exemple ale acestui tip de memorii

leu de hârtie de George Plimpton. În 1960, autorul George Plimpton s-a alăturat Detroit Lions pentru a vedea dacă un om obișnuit ar putea juca fotbal profesionist. Răspunsul a fost nu, dar experiența sa în cantonament i-a permis să spună povestea de primă mână a unei echipe din interiorul vestiarului.

scandalagiu de Leah Remini. Fosta vedetă a televiziunii Regele reginelor abordează frontal Biserica Scientologică, detaliind viața ei (și decizia ei de a părăsi) religia controversată.

nu este vorba despre bicicleta de Lance Armstrong. Aceasta este o lecție excelentă despre modul în care autorii scriu adesea cărți pentru a-și crea propria moștenire în modul în care consideră potrivit. După cum a confirmat istoria, succesul revenirii lui Armstrong nu a fost deloc legat de bicicletă.

acum, că știți cum arată un memoriu, este timpul să vă scoateți stiloul și hârtia și să vă scrieți propriul memoriu! Și dacă doriți și mai multe exemple de memorii pentru a continua să fiți inspirați? Te-am acoperit: iată cele mai bune 30 de memorii ale secolului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *