Înțelegerea psihologiei urii

nivelul actual al urii în societatea indiană alimentează o diviziune atât de malignă încât afectează grav națiunea, pe lângă faptul că ne degradează simțul umanității în sine. Un studiu al aspectelor psihologice ale urii nu ignoră rolul diferiților factori socio-politici, economici sau istorici responsabili de această emoție complexă. Cu toate acestea, toate acestea sunt în cele din urmă procesate în mintea urâtului și, prin urmare, importanța studiului psihologic.

literatura științifică împarte ura în șapte tipuri, și anume – acceptată; fierbinte; rece; ardere; fierbere; furios; și atotcuprinzătoare. Cu toate acestea, în contextul Indian actual, ura arzătoare este cea mai relevantă – ceea ce implică ură față de un grup. Ele sunt văzute ca subumane sau inumane și amenințătoare și trebuie făcut ceva pentru a reduce amenințarea pe care o reprezintă.

Citește și: impunitatea din partea instituțiilor statului: Agneta Fischer, Eran Halperin, Daphna Canetti și Alba Jasini concluzionează că oamenii urăsc persoanele și grupurile mai mult din cauza a ceea ce sunt, decât din cauza a ceea ce fac. Psihologii jos I. Navarro, Esperanza Marchena și Inmaculada Menacho adaugă că ura se bazează nu doar pe o percepție negativă a celorlalți, ci depinde și de istoria personală; efectele sale asupra personalității; sentimentele, ideile sau ideologiile, credințele și identitatea lor. În teoria duplex a urii, Robert J. Sternberg susține, de asemenea, că ura, la fel ca dragostea, își are originea în povești personale care caracterizează emoțiile cuiva.

frustrarea față de sub-realizarea personală

toți cei care scuipă ură, inclusiv jingoiștii și hiper-naționaliștii sunt adesea sub-realizatori în viață. Acest lucru duce la un complex de inferioritate adânc înrădăcinat și frustrare. Ei trebuie să învinovățească ceva pentru asta, care devine, de asemenea, un obiect de resentimente și, mai târziu, de ură. Cu toate acestea, într-un efort de a – și salva o parte din stima de sine scăzută, ei încearcă să o compenseze prin a se agăța de ceva, care, în percepția lor, este vizibil, tangibil un realizator-cum ar fi un partid politic sau o organizație bine-cunoscută. Asociindu-se cu acea organizație, ei simt că prestigiul, recunoașterea sau Gloria organizației se vor ‘freca’ asupra lor și vor compensa ceea ce nu au putut realiza individual.tocmai din acest motiv, cei mai fanatici susținători ai partidelor politice de oriunde din lume care fac din hiper-naționalism scândura lor se găsesc în general printre acei oameni care, la nivel individual, nu au reușit să facă bine în viață. Prima victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, după cum a analizat New York Times, s-a bazat în mare parte pe americani albi cu venituri mici, fără studii universitare. Trump a atacat vehement imigranții și musulmanii fără acte și, astfel, a abordat direct temerile lor ascunse, lucru pe care ei înșiși au fost reticenți să-l exprime de teama de a fi ridiculizați ca non-liberali și, prin urmare, incompatibili cu însăși ideea Americii. Trump a spus fără rușine ceea ce au vrut întotdeauna să spună și le-a capturat inimile. Puteți aplica aceeași logică contextului Indian și veți înțelege fenomenul urii comunale.

fișier foto: S. U. A. Președintele Donald Trump face remarci în timpul unui miting de campanie la Giant Center din Hershey, Pennsylvania, SUA, 10 decembrie 2019. Foto: Reuters / Tom Brenner / File Photo

pentru cei cu rezultate slabe, adversitatea sau momentele dificile pot acționa și ca un catalizator. Navarro și colab concluzionează că adversitatea în viață poate declanșa și intensifica ura, precum și gelozia. În opinia mea, explozia de ură din India dovedește că într-adevăr trecem prin momente foarte dificile, fără a aduce atingere oricăror pretenții contrare.

ura și violența extremă

una dintre premisele comiterii violenței este coborârea sau eliminarea conștiinței morale. Fanatismul, caracterizat prin adeziune oarbă și gândire necritică, diluează empatia, conștientizarea suferinței altora și sentimentele de vinovăție față de obiectul urii. Haterii dobândesc astfel capacitatea de a se desprinde moral de acțiunile lor și de a crea scuze pentru ura pe care o simt sau pentru suferința pe care o provoacă în mod conștient. Acesta este modul în care un criminal în masă poate fi găsit, după un act de purificare etnică, un soț iubitor și un tată bun pentru copiii săi. O operațiune de interceptare a telefonului de către Serviciul Secret croat a dezvăluit că Slobodan Milo a fost un tată și un soț iubitor! Cititorii indieni își pot găsi propriile exemple.

într-o ilustrare clasică a ‘teoriei expunerii selective’, fanaticii preferă să trăiască într-o ‘nișă’, unde schimbă doar acele intrări, care își consolidează opiniile preexistente, evitând în același timp informațiile contradictorii, stabilind astfel feedback pozitiv. Acest lucru explică modul în care, încurajați de anonimat, încurajează și răspândesc ura din ce în ce mai virulentă asupra grupurilor WhatsApp.

Citește și: la înmormântarea lui Mechanic, ucis de mafia din Delhi săptămâna trecută, frica domnește suprem

cum comportamentul de grup duce la o mai mare negativitate

în omul Moral și în societatea imorală: un studiu în etică și politică, Reinhold Niebuhr a stabilit că oamenii sunt mai predispuși să păcătuiască ca membri ai grupurilor decât ca indivizi. Bernard Golden observă că atunci când urâții participă la un grup, acesta încurajează un sentiment de conexiune și camaraderie care umple un gol în identitatea lor individuală. Ura vine cu o ‘legitimare nestatată a violenței’ împotriva obiectului urii, deoarece el este devalorizat atât de mult încât nu ‘merită’ nicio empatie. Cu toate acestea, un individ Reține fiara care se ascunde într-o oarecare măsură în subconștientul său, deoarece îi este frică de consecințe. Ea izbucnește și devine mai monstruoasă în grupuri. Psihologia oamenilor care urăsc mai virulent atunci când fac parte din grupuri sau organizații este în esență aceeași cu cea a persoanelor care comit violuri sau alte infracțiuni în timpul crimelor în masă, cum ar fi revoltele. În ambele, aveți scutul de protecție față de grupul însuși sau anonimatul oferit de grup (așa-numita ‘imunitate de turmă’), o credință încurajată de înregistrarea istorică a acestei țări.

ciocniri în apropierea zonei Jaffrabad din New Delhi. Fotografie: Daniel Burke citează un studiu realizat de Jack McDevitt și Jack Levin, cercetători sociali din Boston, care au analizat infracțiunile motivate de ură. Studiul subliniază că multe crime de ură sunt conduse de o mâncărime imatură pentru emoție și dramă. În unele cazuri, cei care urăsc se văd pe ei înșiși ca apărându-și cartierul, religia sau țara. Unele sunt, în percepția lor, atacuri de represalii pentru unele infracțiuni reale sau imaginare comise de comunitatea victimelor. Infractorii misiunii sunt cei care cred că sunt ‘ rânduiți ‘să ducă un’ război ‘ împotriva celeilalte comunități.

‘rezonanță’ cu un lider

în general, chiar dacă mulți oameni nutresc ură comunitară, ei sunt îngrijorați să-i dea o expresie publică ca nu cumva să se întâlnească cu oprobriul social. Cu toate acestea, un lider care îmbrățișează fără rușine ura comunală sau rasistă și învinovățește anumite grupuri sau comunități rasiale ca sursă a tuturor relelor și a tuturor eșecurilor oamenilor publicului țintă, lovește imediat o coardă în inimile acelor oameni. Jurământul de credință față de astfel de lideri îi eliberează pe adepți de orice vină. Individual, ei ar putea fi nesiguri în convingerile lor; cu toate acestea, fixarea pe un lider puternic ‘întărește’ credințele lor, precum și ura. Politologul Matthew MacWilliams a descoperit că indivizii cu o dispoziție spre autoritarism și o teamă de celălalt aveau tendința de a-l susține pe Trump. Alexandria Ocasio-Cortez i-a spus lui Trump același lucru: „te bazezi pe o Americă speriată pentru jaful tău. În documentarul BBC TV „puterea coșmarurilor”, Adam Curtis a observat: „în trecut, politicienii noștri ne ofereau vise despre o lume mai bună. Acum promit să ne protejeze de coșmaruri.”

invers, un lider care ajută la scoaterea „Demonului din” subconștientul colectiv al oamenilor devine imediat popular. Un fenomen similar a funcționat și în India.

Religia a fost învinuită pe nedrept

nicio religie în sine nu promovează ura. Sunt de acord cu Santosh Saha că, contrar a ceea ce a sugerat Sudhir Kakkar, ura primordială, străveche, nu este programată în cultura religioasă a Indiei. Cu toate acestea, urâtorii moderni au transformat adesea religia sau diferențele inter-religioase într-o scuză pentru ură. Uneori, ei ridică în mod deliberat fa-ul religiei pentru a-și ascunde subconștientul; alteori, ei devin, fără să știe, o victimă a propriei lor retorici. A doua posibilitate devine mai puternică pentru o persoană care a suferit o anumită adversitate sau a fost sub-achiever. După cum a observat Ramdhari Singh ‘Dinkar’ în poemul său ‘Haare ko Hari Naam’, Dumnezeu este singura sursă de speranță pentru cel care și-a pierdut speranța peste tot. Deoarece pentru majoritatea oamenilor Dumnezeu este sinonim cu religia, explică retragerea lor în coaja religiei sau capcanele practicilor religioase și căutarea consolării acolo.

Watch: supraviețuitorii revoltelor din Delhi se simt ‘abandonați și uimiți’: Farah Naqvi

răzbunându-se pentru greșelile comise în trecut

Fabrica media a haterilor este plină de relatări discutabile, dacă nu chiar distorsionate, ale unor povești care variază de la cele despre genocid, violuri și sclavie sexuală în India medievală până la așa-numitul ‘jihad Al iubirii’ din ultima vreme. Mulți dintre noi primesc astfel de mesaje pe WhatsApp, de asemenea. Ei ne îndeamnă cu nerușinare să ne răzbunăm pentru presupusele greșeli comise asupra unei anumite comunități în trecut. Invocând problema ‘onoarei’ comunității victimelor, care nu poate fi compromisă, ei nu le lasă altă opțiune decât să fanseze ura și să caute răzbunare.

Din păcate, nu pare probabil că există vreo speranță de răscumpărare. Agneta Fischer și colab. și Amanda Ripley constată că urâții cred că inamicul este iremediabil răuvoitor și că există puțin loc pentru schimbări constructive. Astfel, numai opțiunile radicale sunt lăsate să acționeze asupra urii cuiva, ceea ce face dificilă reglementarea sa în jos. Putem doar să ne rugăm, ‘Sabko sanmati de Bhagwan’ (fie ca Dumnezeu să acorde bun simț tuturor).

N. C. Asthana, un ofițer IPS pensionat, a fost DGP Kerala și un ADG CRPF și BSF de lungă durată. Opiniile sunt personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *